Lagbanner
Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Förenade arabemiraten

Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Förenade arabemiraten

Asiatiska mästerskapet börjar lida mot sitt slut. På lördag sparkas finalen igång mellan hemmanationen Australien och Sydkorea. Först ska dock kampen om tredjeplatsen avklaras. Där ställs Mesopotamiens lejon mot Förenade arabemiraten.

Det blev som bekant inga överraskningar i semifinalen mellan Sydkorea och Irak. Relativt enkelt avfärdades Mesopotamiens lejon i en match som sydkoreanerna kontrollerade från första minut. I den andra semifinalen i turneringen tog hemmanationen Austrialien en enkel seger mot Förenade Arabemiraten vilket innebar att det skulle bli ett arabiskt möte i matchen om tredjeplatsen.

De senaste dagarna har läget varit lugnt i det irakiska landslaget. Laget har till stor del fått beröm av supportrar och press för sina insatser i turneringen. Optimism råder inför framtiden då många anser att dagens talanger har alla möjligheter i världen att uppnå stora saker tillsammans de kommande åren.

En aspekt av den diskussionen har dock handlat om kaptenen Younis Mahmoud. 31-åringen väntades efter denna turnering att tacka för sig i landslagsammanhang men istället meddelade han efter matchen mot Sydkorea att han efter bronsmatchen kommer rikta in sig på kvalet till VM 2018. Detta inte på grund av egoistiska skäl utan anfallaren menar på att hans rutin och erfarenhet kommer att spela en avgörande för utvecklingen av landslaget under kommande åren.

Hur som helst så väntas det irakiska landslaget göra allt för att brons i den här turneringen. Av den anledningen får vi nog räkna med en startelva som till stor del liknar de startelvorna vi har sett under turneringen. En liten chans finns dock att tränare Radhi Shneishel väljer att ge de som inte fått så mycket speltid chansen i den här matchen. Yasir Kasim gör comeback efter avstäningen senast.

Förenade Arabemiraten har imponerat under turneringen, inte bara resultatmässigt utan framförallt kanske spelmässigt. Det hela kulminerade när laget, efter straffar, slog ut storfavoriterna Japan i kvartsfinalen. Lagets två nyckelspelare har verkligen gjort sig ett namn under turneringen.

Målskytten Ali Mabkhout har stått för fyra mål i turneringen och delar skytteligan med jordaniern Hamza Al-Dardour. Ett mål mot Irak kan räcka för skyttaligaseger, det skulle definivt vara ett bra sätt att kröna sin utmärkta insatser på. Men de stora blickarna har riktats på någon annan.

Bolltrollaren Omar Abdulrahman eller Amoory som han även kallas, lär utan tvekan ha en hel del erbjudanden från Europa att ta ställning till efter turneringen. En teknik, spelförståelse och passningspel som man inte ser varje dag i Mellanöstern har nog fått upp en hel del klubbars ögon för 23-åringen.

Det är svårt att peka ut några favoriter i matchen. Båda lagen känns hyfsat jämna och vi kan nog räkna med att Förenade Arabemiraten försöker kontrollera matchen. Men Irak har större bredd i laget och det kanske blir det som avgör matchen.

10:00 svensk tid sparkas matchen igång på Newcastle Stadium och visas på Bein Sports. Om du vill se tennis eller längdåkning så går det bra att slå på Eurosport imorgon 10:00!
 

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-29 23:40:15
Author

Fler artiklar om Irak