Lagbanner
Asiatiska mästerskapet: Irak vidare till semifinal efter stor dramatik

Asiatiska mästerskapet: Irak vidare till semifinal efter stor dramatik

Mesopotamiens lejon stod för en stor bragd under fredagsmorgonen när semifinalplatsen säkrades efter en ofattbart dramatisk tillställning mot Iran.

Detta måste vara en av de längsta matchrapporterna jag har skrivit. Kanske en av de mest minnesvärda också. Varsågod:

En storpublik hade tagit sig till Canberra Stadium i Canberra. Iran hade favoritskapet inför matchen och en seger för Team Melli var det som förväntades. Irak, utan några större förväntingar, men med en tilltagande optimism, skulle göra det svårt för iranierna.

Radhi Shneishel valde en förvånansvärt offensiv uppställning till matchen. Younis flankerades av Justin Meram, Ala Abdulzahra, som var tillbaka efter sin avstängning senast och Ahmed Yasin som ju hade en väldigt lyckad match mot Palestina senast. I övrigt var det samma startelva som vi vant oss vid under gruppspelet.

(4-2-3-1) Jalal Hassan; Walid Salim, Salam Shakir, Ahmed Ibrahim, Dhurgham Ismail; Yasir Kasim, Saad Abdulamir; Ahmed Yasin, Ala Abdulzahra, Justin Meram; Younis Mahmoud.

Båda lagen inledde matchen på ett starkt sätt. Iran skruvade upp tempot i matchen direkt och det skulle visa sig vara väldigt smart då det var tydligt att irakierna inte riktigt var vana vid det och hade stundtals svårt att hänga med.

Det skulle också bli iranierna som tog ledningen i matchen. Efter ett bra spel på högerkanten hamnade inlägget i mitten av det irakiska straffområdet där Sardar Azmoun hamnade helt ren framför Jalal Hassan i det irakiska målet. Mycket dåligt markeringsspel av Ahmed Ibrahim och Walid Salim tillät Rubinanfallen att nicka in 0-1 i den 23:e minuten.

Yasir Kasim ordnade frispark vid ett bra läge, strax utanför iranska straffområdet, i den 26:e minuten. Det skulle innebära Iraks farligaste målchans i matchen dittills där bollen hamnade vid bortre stolpen, framför Younis minst sagt långsamma fötter.  Helt ren framför det iranska målet fick 31-åringen i alla fall till ett avslut men som blockerades av det iranska försvaret och till sist resulterade i en hörna för Irak.

Irak kontrollerade en stor del av spelet efter det iranska målet. Iran hade ett par farliga kontringar men båda lagen kändes stabila bakåt, precis som i gruppspelsmatcherna.

Mot slutet av halvleken tog det iranska laget tag i matchen igen och trycke tillbaka det irakiska laget.

I den 42:e minuten efter en mycket märklig situation i det irakiska straffområdet, får Pouladi sitt andra gula kort i matchen efter, som det verkade, gått in för hårt mot Jalal Hassan i det irakiska målet när denne ska plocka upp en rullande boll i straffområdet. Pouladi gick in med en tå mot huvudet och ansågs eventuellt spela för farligt.

Den irakiska målvakten ställde sig upp direkt efter situationen och knuffade lätt till Pouladi som i sin tur föll. När det röda kortet togs upp uppfattade nog många att den irakiske målvakten hade blivit utvisad efter sin knuff men det var alltså iraniern som märkligt nog fick lämna planen, kanske på grund av att han föll för lätt efter knuffen?

Märkligt domslut där man kanske kan hade önskat att domaren hade haft en lite större känsla för matchen. Dessutom hade denne även glömt bort Pouladis första gula kort och påmindes av bland annat Salam Shakir om detta. Det är trots allt en kvartfinal i Asiatiska mästerskapet vi pratar om.

Men det var såklart en tacksam situation för irakierna som nu hade numerärt överläge inför den andra halvleken.

Till den andra halvleken gjorde irakierna ett byte där Justin Meram, som hade varit väldigt anonym i den första halvleken fick lämna planen i förmån för Marwan Hussein. Full fart framåt.

I den 48:e minuten fick Irak en frispark ganska långt utanför det iranska straffområdet. Istället för ett inspel in mot straffområdet stod Yasir Kasim redo att skjuta direkt på mål. Det skulle visa sig vara smart då Swindon-mittfältaren tvingade Haghighi i det iranska målet till en väldigt fin räddning.

I den 55:e minuten kommer utdelning för Irak efter en lång period där man har stort bollinnehav. Inlägg från vänsterkanten hamnar först hos Younis som missar bollen, det iranska försvaret tappar kontrollen över sitt straffområde och där kom han, Ahmed Yasin in från sin högerkant och sköt in rest bollen in i mål. Kvitteringen var ett faktum.

Efter kvitteringen dominerade Irak spelet. Väldigt stort bollinnehav kompletterades med fina anfall där kanterna användes frekvent och det iranska försvaret trycktes tillbaka rejält. Mesopotamiens lejon bjöd på sin bästa fotboll på flera år kändes det som.

Några halvchanser åt båda lagen men inte mer än så blev resultatet av den sista kvarten av den ordinarie tiden. Oavgjort efter kvittering innebar alltså förlängning.

Och så kom det. Och som det kom! I den 93:e minuten dribblade sig Dhurgham igenom på vänsterkanten och spelade in ett inlägg som kom alldeles för nära den iranska målvakten som dock i sin tur släppte ut en retur och där fanns han. Younis. Med en språngnick som innebar att Irak hade vänt matchen. 2-1. 28 minuter kvar.

Men iranierna skulle få sin kvittering. Efter en hörna satte Pouraliganj dit bollen med pannan efter mycket svagt markeringsspel av det irakiska försvaret. Återigen.

Men vilken match för alla fotbollsälskare! Spänning, dramatik och underhållning på hög nivå. Asiatisk fotboll när den är som bäst.

Oavgjort var resultatet när domaren blåste av den första förlängningshalvleken.

I den 114:e minuten tilldelades Irak en straff när Yasir Kasim tog sig in i det iranska straffområdet och blev rejält nerdragen. Dhurgham Ismail klev fram och satte återigen Irak i förarsätet. Hur säkert som helst. 3-2.

Spänning, dramatik och underhållning på hög nivå. Asiatisk fotboll när den är som bäst.

Fyra minuter återstod av matchen.

Med två minuter kvar fick Iran en hörna. En nick räddades av det irakiska försvaret på mållinjen. Returen gick i ribban. Men tredje gång gillt. Goochannejhad dundrade upp den i nättaket. Oavgjort igen. 3-3.

Spänning, dramatik och underhållning på högsta nivå. Fotboll när den är som bäst.

I matchen sista minut uppstod bråk. Så klart, med tanke på att adrenalinet och pulsen nog inte varit högre för en stor majoritet av spelarna på planen. Heta känslor när inbytte Marwan Hussein gick in hårt i närkamp med Haghighi i det iranska målet. Marwan tilldelades i samband med händelsen gult kort.

Straffar.

Iran inledde.

Hajsafi. Miss, högt över målvaktens högra ribba. 0-0.

Saad Abdulamir för Irak. Miss, stolpe ut. 0-0.

Pouraliganji för Iran. Stensäkert i mål. 0-1.

Walid Salim för Irak. Säkert i målvaktens högra hörn. 1-1.

Kapten Nekounam för Iran. Uppe i nättaket. 2-1.

Straffskytten från matchen, Dhurgham Ismail för Irak. Upp i högra krysset. 2-2.

Hosseini för Iran. Upp i nättaket. 3-2.

Ali Adnan för Irak. Ribba in. 3-3.

Ghafouri för Iran. Säkert i lågt ner i högra hörnet. 4-3.

Kaptenen Younis Mahmoud, för Irak. Chippade (''panenkade'') på samma sätt som iträningsmatchen lagen emellan för några veckor sen. På samma sätt som gjort att han petats som lagets straffskytt. Han gjorde det bara för att. Och det blev mål. Legend. 4-4.

Jahanbakhsh för Iran. Mål. 5-4.

Yasir Kasim för Irak. Säkert i mål. 5-5.

Teymorian för Iran. Dundade in i högra hörnet. 6-5.

Marwan Hussein för Irak. Kanske säkraste straffen under straffläggningen. 6-6.

Amiri för Iran. I stolpen. 6-6.

Drömläge för Irak.

Salam Shakir. Ledaren. Legenden. Den ödmjukaste av de alla. Stegade fram. Och så avslutade han det hela. 6-7.

Matchen var slut.

Mesopotamiens lejon går därmed vidare till semifinal. Efter att ha tappat två ledningar. Efter att haft att ha fått så många chanser att avslutade kalaset men inte tagit en enda fram till straffläggningen.

Avslutningsvis så måste det nämnas att Team Melli lämnar turneringen med flaggan i topp. Hade det inte varit för domslutet i den 43:e minuten hade matchen kanske slutat på ett helt annorlunda sätt. Men att med en man mindre komma tillbaka två gånger om, ta matchen till straffläggning och visa kvalité också där är helt otroligt. Förlusten var inte välförtjänt.

Samtidigt så var Iraks vinst inte helt oförtjänt heller. Mesopotamiens lejon visar stark vilja och gör en av sina bästa landskamper någonsin.

Spänning, dramatik och underhållning på högsta nivå. Fotboll när den är som bäst.

Nu väntar Sydkorea. Bragden från 2007 är lång ifrån att upprepas. Men visst känns det nära?

På måndag den 26:e klockan 10:00 smäller det. Vila hjärtat ordentligt till dess.

 

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-23 10:55:00
Author

Fler artiklar om Irak