Lagbanner
Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Jordanien

Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Jordanien

Irak inleder sitt äventyr i Asiatiska mästerskapet 2015 med ett derby mot grannlandet Jordanien.

På måndag klockan 10:00 sparkas matchen igång på Suncorp Stadium (Brisbane Stadium) i Brisbane. Arenan tar emot ungefär 52 000 åskådare och det kommer bli intressant att se hur stor den irakiska publiken kommer att vara till matchen. Som känt för många så består Australiens befolkning av en stor minoritet med irakiskt ursprung.

Det stora samtalsämnet inför matchen har dock varit nye tränaren Radhi Shneishels startelva. Framförallt har det pratats om anfallet där vi, som det verkar på rapporterna, får se en anfallsuppsättning med både Younis Mahmoud och Justin Meram. Det blir i så fall första gången duon spelar tillsammans. Shneishel ska enligt uppgifter använt båda anfallarna tillsammans under träningarna de senaste dagarna och det kan eventuellt tolkas som ett tecken på att båda också får spela från start. Shneishel som föredrar att spela med en anfallare lär, om han inte väljer att spela med två anfallare i morgondagens match, låta någon av Younis eller Justin (troligtvis den senare) spela i en släpande roll.

Ett annat samtalsämne har varit spelarnas uttalade stöd för den nye tränaren. Swindonmittfältaren Yasir Kasim har bland annat uttalat sig om att Shneishels träningar och matchföreberedelser skiljer sig avsevärt gentemot före detta tränaren Hakim Shakirs förberedelser i och med att Shneishels arbetssätt mer liknar det arbetssättet som mittfältaren är van vid i Swindon. Det bekräftar en stor del av kritiken som riktats mot Hakim Shakir och som så småningom, tillsammans med misslyckandet i Gulfcupen, innebar slutet för hans era som förbundskapten för Irak.

I övrigt så blir det intressant att se vad de här senaste dagarna har inneburit. Det är förmodligen för optimistiskt att hoppas att Shneishel under sin korta sejour som förbundskapten kommer ha lyckats få ordning på spelet men det är nog inte mycket begärt att förvänta sig ett betydligt bättre spel jämfört lagets träningsmatcher infört. Resultatet må ha varit sisådär (1-1 mot Kuwait, 0-1 respektive 0-0 mot Uzbekistan och 0-1 mot Iran) men det som har fått många irakiska fans att tona ner sina förväntingar inför den här turneringen är det sättet som laget har spelat i dessa träningsmatcher. En förbättring lär vi dock se, frågan är hur stor den kommer att bli.

Inga skador har rapporterats i truppen. Det är egentligen ingen idé att gissa startelvan till matchen med tanke på hur mycket Shneishel har experimenterat hittills men om man ska tro på rapporterna från den senaste träningen så valde Shneishel under matchspela att använda följande startelva, kanske är det också den vi får se imorgon?

Jalal Hassan; Sameh Saeed, Salam Shakir, Ahmad Ibrahim, Ali Adnan; Yasir Kasim, Saad Abdulamir; Amjad Kalaf, Justin Meram, Humam Tariq; Younis Mahmoud.

Motståndarna då? Jo, Jordanien leds numera av gamla Chelseaprofilen Ray Wilkins efter att ha gjort av sig med irakiske tränaren Adnan Hamed. Laget har spelat en hel del träningsmatcher under sommaren/hösten mot respektabla motståndare som man visserligen har stått upp bra emot men dock utan att vinna någon match. Jordanien är dock inget lag som Irak ska underskatta. Dels så brukar rivaliteten mellan lagen oftast visa sig mer avgörande än dagsformen och dels så är det irakiska laget, som sagt, inte i närheten av att spela på sin högsta nivå. På pappret är Irak det absolut starkaste laget men det är å andra sidan aldrig på papper som fotbollsmatcher avgörs. Rimligtvis bör vi se en jämn match.

Det blir dock troligtvis väldigt avgörande. Japan lär nog, om allt går som det ska, klara sig igenom gruppen rätt så komfortabelt medan Palestina lär få det tufft. Troligtvis lär vinnaren, om den här matchen får en vinnare, göra Japan sällskap vidare i turneringen. För förloraren lär uppförsbacken bli enorm då ett bra resultat mot Japan lär krävas (och då förutsätts att Palestina får det extremt tufft).

Matchen drar som sagt igång på måndag 10:00 svensk tid och visas på Eurosport, Al Kass, Bein sports och Al-Iraqiya.

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-12 02:45:17
Author

Fler artiklar om Irak