Irak förlorar mot Saudiarabien

Under fredagen spelades den fjärde matchen i kvalet till Asiatiska mästerskapet 2015 i Australien. Irak förlorade matchen med 2-1 och befinner sig därmed på en tredje plats, 4 poäng efter Kina. I och med vinsten är Saudiarabien klara för Asiatiska mästerskapet.

Matchen

Hakim shaker ställde upp med en offensiv uppställning och tryckte på för ett ledningsmål, men efter dåligt kommunikation mellan Ali Adnan och Mohammed Hameed, kunde Saudiarabien ta ledningen istället den 18e minuten genom Taisir Al Jassim. Efter Målet fortsatte irakierna att gå fram med mer fler spelare i hopp om att kvittera. I den 41a minuten tilldelas Irak en frispark utanför Saudiarabiens straffområde. Younis Mahmod skjuter och bollen tar i ribban. Situationen efter får Younes Mahmod ytterligare en chans inne i straff området efter ett inlägg från höger kanten, men den saudiska målvakten boxar ut den. Bollen går till Humam som skjuter och träffar båda stolparna innan bollen hamnar hos Saudiarabiens försvarsspelare som rensar undan bollen. Irak får alltså 3 lägen inom loppet av en minut, men oturligt nog får man inte in bollen i mål.  I första halvlekens sista minut kvitterar Irak genom Younis mahmod efter att Ali Adnan slagit en lång boll riktad mot Saudiernas straffområde. I den första halvleken var Irak det bättre laget. Man hade flera lägen att kvittera och till och med ta ledningen, men oturen följde även med till Dammam. Under andra halvleken fortsätter irakierna att trycka på, men utan resultat. Istället jobbar sig Saudiarabien mer och mer in i matchen och vid andra halvan av andra halvleken kontrollerar saudierna matchen totalt. I den 60e minuten avlossar Salman Al Faraj ett skott som letar sig till vänster sida om Mohammed Hammed och in i mål. Skottet var inte helt otagbart, men på något sätt lyckas den irakiska målvakten inte rädda bollen. Saudiarabien kunde ha utökat sin ledning, men Mohammed Hameed storspelade i mål och domaren kunde blåsa av matchen.

Reflektion

Är Younis Mahmod Zlatan? Den frågan ställde jag mig hela tiden varje gång försvaret slog långbollar till Younis Mahmod. Nej!  han må ha styrkan, men han är inte lika skicklig spelare som zlatan att han kan hålla i bollen, slå avgörande bollar eller avsluta själv. Taktiken med långa bollar mot Younis Mahmod användes i den första matchen mot Saudiarabien och misslyckades totalt. Jag förstår inte varför Hakim Shaker envisas med att använda denna taktik även den här gången. Det Saudiska försvaret är välorganiserad och försvararna är fysisk starka och kan hur lätt som helst avvärja varje hot som Younis skapar. Förvisso gjorde Younis mål, men det var et resultat efter att saudiska försvararen snubblat ner. Denna taktik funkar inte mot bra lag som Saudiarabien istället ska man försöka rulla boll och skapa ytor för kantspelarna att komma runt, slå inlägg eller skjuta själva. Det var ju det Hakim Shaker lovade innan matchen. Det som hände nu var att innermittfältarna isolerades helt från spel. Har man Humam på plan så ska han få bollar, då han har tekniken, farten och kreativiteten att slå avgörande bollar. Istället fick Humam jaga boll och slita när Saudiarabien vann bollen. Han gjorde det utmärkt, men man utnyttjade inte hans förmåga på bästa sätt genom denna taktik. Jag tycker att Hakim Shaker ska ta på sig denna förlust.