Irak U-22 Asiatiska mästare 2014

Som rubriken lyder blev Iraks U-22 landslaget Asiatiska mästare i fotbollen i den första Asiatiska cupen för spelare under 22 år. Irak vann finalen mot Saudiarabien med 0-1 efter ett mål av Mohanned Karrar.

Det var ett tag sedan irakierna kände en sådan lycka som den U-22 landslaget lyckades skänka sitt folk ikväll. Laget spelade final i det första Asiatiska mästerskapet för spelare under 22 år och man lyckades att vinna och plocka med sig pokalen hem till Irak. Vägen till finalen har (förvånansvärt) inte varit svår för irakierna. Man lyckades vinna alla matcher i turneringen bekvämt. I gruppspelet ställdes man mot Saudiarabien, Uzbekistan och Kina. Mot Saudiarabien vann irakierna med 1-3, mot Uzbekistan 2-1 och mot Kina 0-1. I Kvartsfinalen slog irakierna ut Japan med 1-0 och i Semifinalen vann man bekvämt över Sydkorea med 1-0.
I finalen ställdes Irak mot Saudiarabien som efter mycket dramatik kunde utnämnas till Asiatiska mästare i fotboll för spelare under 22 år. I den 28 minuten lyckades saudierna missa en straffspark lite oturligt när bollen tog i stolpen. Iraks segermål kom i den 33 minuten efter att Marwan Hussein nickskarvat bollen till Mohanned Karrar som enkelt placerade bollen till höger om Saudiarabiens målvakt. Under andra halvleken tryckte Saudiarabien med mycket folk och var nära en kvittering, men målvakten Jalal kunde storspelade och kunde avvärja varje fara. Under matchens slutminuter lyckades Walid Salem dra på sig två gula kort och blev därmed utvisad. Irak spelade de 3 sista minuterna med tio man, men Saudiarabien lyckades inte utnyttja det. Matchen betydde mycket för de irakiska spelarna inte minst efter spelarnas telefonsamtal innan matchen med Iraks premiärminister Nuri Al- Maliki som manade spelarna att vinna matchen för det Irakiska folket. Efter slutsignalen var glädjen stor bland spelarna och ledarna, i synnerhet för Hakim Shaker som tystade alla kritiker som tvekade på hans förmåga att leda det irakiska landslaget. Undertecknad gratulerar det irakiska folket och må det inte vara sista gången vi får känna en sådan underbar glädje.