Lagbanner

IrakNytt (12/11)

Det är mycket intresse kring irakisk fotboll bland irakiska fotbollsfans, men ibland kan det tyvärr vara svårt att hitta artiklar om den irakiska fotbollen. Med denna artikel görs ett försök att samla och uppdatera, er läsare, om de senaste nyheterna kring irakisk fotboll. I fortsättningen kommer artikeln att publiceras på söndagar.

Uppdatering av det som har hänt  

Invigningen av Basra Sport City 

Under oktober månad färdigställdes byggnationen av Basra Sport City, vilket inkluderar två arenor. Den ena arenan har en publikkapacitet på 62 000 åskådare, medan den andra 10 000 åskådare. Basra sport city inkluderar även fyra träningsfaciliteter och 100 lägenheter. Invigningen av Basra Sport City skedde inte helt oproblematiskt. Under invigningen inträffade ett dödsfall där en arbetare som installerade fyrverkerier föll från taket och avled. Dålig start minst sagt. Inte nog med detta protesterade och förbjöd FIFA invigningsmatcherna mellan den libanesiska laget Ahd FC och irakiska Minaa FC samt matchen mellan det egyptiska laget Al Zamalek mot det irakiska laget Al Zawra FC. Anledningen till protesterna hänvisades till förbudet mot all internationell spel på irakisk 
mark. 

Gulf Cupen flyttas till Saudiarabien 

Det blev klart att Irak inte kommer att stå värd för  Gulf kuppen 2014/2015. Anledningen 
till detta berodde på förseningen med byggnationen av Basra Sport City där turneringen var tänkt att spelas. En annan anledning är FIFAs beslut att förbjuda all internationell fotboll på irakisk mark. Protesterna från ministeriet för sport och ungdom  och den irakiska regeringen (!) lät inte vänta på sig. Som protest valde irakiska ministeriet för sport och ungdom att bojkotta turneringen. 

Irak U-17 i VM

Under oktober månad spelade det irakiska U-17 landslaget VM för första gången. Laget hamnade i en av de tuffaste grupperna där man ställdes mot Sverige, Mexiko och Nigeria. Laget förlorade samtliga matcher i gruppspelet och fick därmed packa sina väskor och åka hem. Trots resultaten från matcherna som Irak spelade, gjorde man bra ifrån sig. Spelet var bra, men man hade inte marginalerna på sin sida under samtliga matcher. Bör nämnas är att Sverige tog brons, Mexiko tog silvret och Nigeria tog guldet. Det säger en hel del om lagens styrka i Iraks grupp. 

Irak förlorar mot Saudiarabien 

Det som skulle bli Hakim Shakers framgångsrika debut som den nya 
förbundskaptenen för det irakiska landslaget slutade i totalt fiasko. Irak förlorade matchen på ”hemmaplan” med 0-2. Det som gjorde förlusten ännu värre var det dåliga spelet som Irak bjöd på. Trots en bra inledning på matchen där man lyckades få 4 hörnor under en och samma minut, tappade man spelet helt under slutet av första halvleken och under hela andra halvleken. De rutinerade spelarna som skulle bidra med erfarenhet och stabilitet spelade 
sämre än de unga spelarna. Passningsspelet, rörelsen och det defensiva spelet var riktigt dåligt och är något som man måste förbättra rejält i retur mötet. 


Senaste Nytt (12/11)

Förberedelserna fortsätter 

Efter förlusten mot Saudiarabien är man tillbaka till Jordanien för att förbereda sig inför den fjärde omgången i kvalet till Asiatiska mästerskapet 2015. Laget anlände till Jordanien under lördagen med i princip samma trupp som sist med undantag för Qusay Munir som fick lämna truppen. Ali Adnan är åter tillgänglig för spel efter att ha varit avstängd i det första mötet med Saudiarabien på grund av ett rött kort som han ådrog sig mot Kina. Anledningen till att Qusay Munir fick lämna beror på hans usla insats mot Saudiarabien menar irakisk media, men spelaren slår ifrån sig detta och menar att han inte ingick i Hakim Shakers planer. Vad det nu ska innebära. 

Ska Irak äntligen få spela på hemma plan? 

Irakiska förbundet kämpar fortfarande med att häva förbudet mot internationell spel på irakisk mark och det verkar som att det börjar ge resultat. Under lördagen rapporterade Irakisk media att presidenten för AFC arbetar med att anordna besök till Irak i ett försök att häva förbudet. Denna åtgärd kom efter att olika representanter från AFC diskuterat och enats om att häva förbudet i en workshop. Man hoppas även kunna övertala FIFA om det samma. Enligt AFC sekreteraren Tarek Ahmed är målet först och främst att tillåta träningslandskamper i landet och därefter försöka övertala FIFA att häva förbudet när det gäller internationella tävlingsmatcher. Vidare menade Tarek Ahmed att man har redan  träffat AFC presidenten Salman Bin Ibrahim i en workshop i Bahrain och bett honom att skicka en kommitté till olika delar av landet för att utreda om Irak klarar av att vara värd för internationella matcher. Bin Ibrahim verkar vara positiv till idén och man planerar att skicka utskott för att besöka Irak. I I ett uttalande meddelade Joseph Blatter att att frågan om att häva förbudet på Irak är under diskussion och att bollen ligger hos irakiska fotbollsförbundet, AFC och den rapport som utskottet kommer att presentera inom snar framtid. Blatter sade att förbudet hade lyfts, men på grund av en viktig händelse under VM- kvalet tvingade FIFA att ompröva frågan. 

Försening med byggnationen av Jeddah Arenan 

En elektronisk sport tidning i Saudiarabien har väckt stora diskussioner när det bekräftades att Jeddah arenan inte kommer att vara klar innan Gulf kuppen. Enligt tidningen går arbetet mycket långsamt och det finns en tydlig försening med bygget särskilt efter att en hel del utländskt arbetskraft  sagts upp på grund av saknaden av arbetstillstånd. Det är värt att nämna att Gulf kuppen flyttades från Basra på grund av försening med bygget av Basra Sport City. 

Tränar cirkusen fortsätter...

Enligt en källa med insyn i det irakiska fotbollsförbundet förs diskussioner om att avskeda Hakim Shaker i händelse av en förlust mot Saudiarabien i det asiatiska kvalet. Enligt källan förs det även diskussioner om att ersätta samtliga förbundskaptener för de olika nationella lagen. Ett namn som har nämnt som ersättare till Hakim Shaker är Jordaniens dåvarande förbundskapten Adnan Hameed. 

Maher Hammadi Hasson2013-11-12 21:23:00
Author

Fler artiklar om Irak