Lagbanner

Inför Saudiarabien – Irak: en andra chans och kanske den sista för Hakim Shaker

Det är nu dags för den fjärde omgången av kvalet till Asiatiska mästerskapet 2015 som kommer att spelas i Australien. På fredag gästar det Irakiska landslaget Dammam i Saudiarabien för att försöka bärga hem 3 poäng. Det är 3 viktiga poäng som Irak måste ta för att ha en chans att gå vidare från denna grupp bestående av Irak, Saudiarabien, Kina och Indonesien.

Hur ser läget ut i gruppen?
 
Saudiarabien toppar gruppen med 9 poäng, Kina 4 poäng, Irak 3 poäng och Indonesien 1 poäng. Vid vinst mot Saudiarabien kommer Irak att klättra upp till andra platsen om Kina förlorar mot Indonesien, vilket är föga troligt. Förlorar Irak och Kina vinner, då kommer det inte att se bra ut för Iraks del. Då måste laget vinna över Kina och Indonesien samt att Kina måste förlora mot Saudiarabien. Med tanke på rivaliteten mellan Irak och Saudiarabien är det inte troligt att Saudiarabien kommer att hjälpa Irak vid ett sådant scenario. Alltså är det endast vinst som gäller mot Saudiarabien. Det verkar som pressen är stor på Hakim Shaker. Under veckan framkom att det irakiska fotbollsförbundet överväger att avskeda tränaren vid en eventuell förlust på fredag. Därmed kommer Shaker satsa allt på denna match.    
 
Irak inför
 
I det första mötet började Irak matchen riktigt bra. Laget låg på Saudiarabien ordentligt och man lyckades skapa 4 hörnor under matchens första minut, men tyvärr förvaltades dessa inte på ett bra sätt. Spelet såg bra ut, men Irak slarvade en hel del med bollen och fel passningarna blev fler och fler ju längre matchen fortskred. Saudiernas försvarsspel var bra organiserad, men irakiernas dåliga spel utan boll på offensivplanhalva underlättade det rejält för saudierna att försvara sig och kontra. Innan matchen hade jag varnat för Iraks brister när det gäller det defensiva fastasituationerna och det är något som vi fick se under matchen, i synnerhet vid 0-1 målet. Både rörelsen och det defensiva spelet måste funka till hundra procent om man ska ha en chans att vinna denna match. Det kommer att vara extra viktigt då laget kommer att spela en offensiv fotboll.
 
Hur ser läget ut i laget då? Det är i princip samma lag från förra mötet som åker till Dammam, dock utan Qusay Munir vars insats var katastrofal vid första mötet. Qusay slog flera passningar rakt till motståndarlaget vilket resulterade till kontringar gång på gång. En spelare som saknades vid förra mötet var Ali Adnan som numera är tillbaka i spel efter att ha varit avstängd. Han kommer att vara oerhört viktigt för Irak under denna match med sitt aggressiva försvarsspel, vänsterslägga och inlägg (förhoppningsvis kan han slå bättre inlägg än Durgham). En annan spelare som är tillgänglig för spel är Humam Tariq enligt irakisk media. Om Humam spelar kommer Irak att få mer fart och rörelse på mittfältet, vilket var en bristvara i föregående möte. Frågan är om Humam är i form då spelaren har varit skadad under en längre period.
Irak kommer att spela offensiv fotboll och enligt Shaker kommer man att utnyttja snabbheten hos Karrar och Durgham för att komma runt kanterna. Om så är fallet, kommer Shaker att ställa upp med följande elva:
 
Mohammed Hameed

Ali Faez, Salam Shaker, Ali Rhema, Ali Adnan;
Karrar Jasim, Saif Salman, Amjad Kamil/Humam, Saad Abdulamir, Durgham;
Younis Mahmod, Amjad Radhi/ Alaa Abdulzahra

Saudiarabien inför
 
Vid förra mötet började Saudiarabien avvaktande och man försvarade sig riktigt bra mot Irak. Under andra halvleken satte man i en extra växel och man började spela på kontringar, vilket resulterade till två mål. Jag tror att man kommer att spela på liknande sätt även denna match då Irak kommer att spela mycket offensivt fotboll för att få med sig poäng från denna match. Detta ger fina chanser till kontringar där talangerna Mustafa Al Bassas och Salem Al Dawsari kommer att dra stor nytta av ytorna som skapas.
 
Trolig elva:
 
Waleed Abdulllah
Osama Hawsawi, Kamil Al Mousa, Mansour Al Harbi, Hassan Muath Fallatah;
Ahmed Asiri, Saud Khariri, Taisir Al Jassim, Salem Al Dawsari;
Mustafa Al Bassas, Nasser Al Shamrani
 
När: fredag
Tid: 18:30 ( kan ändras)
Plats: Dammam, Saudiarabien
 

Maher Hammadi Hasson2013-11-14 21:36:00
Author

Fler artiklar om Irak