IrakNytt (2/8)

Det är mycket intresse kring irakisk fotboll bland irakiska fotbollsfans, men ibland kan det tyvärr vara svårt att hitta artiklar om den irakiska fotbollen. Med denna artikel görs ett försök att samla och uppdatera, er läsare, om de senaste nyheterna kring irakisk fotboll. Artikeln kommer att publiceras preliminärt på tisdagar och fredagar, men om intresset finns kommer den att publiceras med jämna mellanrum.

6/8

Blatter på besök i Irak ?
 
Det Irakiska Ministeriet för ungdom och idrott har bjudit FIFA, i synnerhet Joseph Blatter att besöka Irak. Syftet med inbjudan är att demonstrera det uppmärksamhet och jobb som man har lagt på den irakiska fotbollen för att bringa fred mellan det irakiska folket.  Enligt ministern Jasim Mohammed Jaafar är inbjudan ett led i att visa Blatter den roll irakisk fotboll spelar för det irakiska folket och i synnerhet för den effekt den kan få för freden i Irak. Ett annat dolt syfte kan vara försöket att upphäva FIFAs beslut om att förbjuda landslagsspel på irakisk mark.
 
Källa Shafeq News
 
Arabvärldens bästa Fotbollsspelare

Hemsidan Arab News har genomfört en omröstning där läsarna har röstat fram arabvärldens bästa fotbollsspelare genom tiderna. I omröstningen deltog 9500 spelare och läsare kunde rösta från hela världen. Vår Stor Stjärna Ahmed Radhi hamnade på en 14:e plats med 200 röster. Vinnaren av omröstningen blev Rabah Madjer från Algeriet, med 1977 röster. Hela listan kan ni se nedan.
 
Rabah Madjer /Algeriet = 1977 röster
Husam Hasan/ Egypten = 1140 röster
Madjed Abdullah/ Saudiarabien = 1133 röster
Aziz Bouderbale/ Marocko = 977 röster
Ilagther Blomi / Algeriet = 796 röster
Ahmed Al Khatib/ Egypten = 770 röster
Sami Jaber/ Saudiarabien= 711 röster
Tariq Thiab/ Tunisien = 500 röster
Jasim Yakob/ Kuwait = 471 röster
Mohammed Al Timomi/Marocko = 470 röster
Mansor Miftah/ Qatar = 417 röster
Adnan Al Tiliani/ UAE = 311 röster
Salahaldin Basir/ Marocko = 222 röster
Ahmed Radhi/ Iraq = 199 röster 
Källa: Al Amal Sport
 
Hakim Shakir: nej till jobbet som assisterande tränare för det irakiska landslaget.
 
Under en presskonferens sade den irakiska U-20 tränaren Hakim Shakir att han är beredd att arbeta för den irakiska fotbollens utveckling, men aldrig som en assisterande tränare. Detta uttalande kom efter att Hakim Shakir fått erbjudande att vara assisterande tränare under Petrovic. Vidare menade Shakir ” med respekt för det jag har åstadkommit med de olika landslagen i Irak kan jag inte arbeta som assisterande tränare då jag har arbetat hårt för att komma dit jag är idag. Efter långa förhandlingar mellan Shakir, Petrovic och det irakiska förbundet blev det klart idag att Shakir, trots detta, kommer att vara en del av tränarstaben som åker till Köpenhamn för att möta Chile i en träningskamp. Shakir kommer att agera som teknisk rådgivare till Petrovic och kommer även leda det olympiska fotbollslandslaget i Asiatiska kvalen till de olympiska spelen i fotboll.
 
Källa: Iraqi Football Studio
 
Irakiska ungdomslandslaget vinner turnering
 
Under förra veckan deltog Irakiska ungdomslandslaget i en fotbollsturnering i Jordanien bestående av fyra lag, Iraq, Saudiarabien, Jordanien och Oman. Irak vann finalen med 2-0 mot Jordanien. Bör nämnas är att Irak vann samtliga matcher tre matcher. Stort Grattis!!
 
Källa: Al Amal Sport


2/8
 

Petrovic har tagit ut 25 spelare i mötet med Chile
 
Under torsdagen tog, den irakiska förbundskaptenen Petrovic, ut 25 spelare som ska resa till Köpenhamn för att möta Chile i en träningslandskamp den 12 agusti. Valet av spelarna skedde i samråd mellan Petrovic och Hakim Shaker, vilket märks i uttagningen av truppen. Den 25 manna truppen innehåller en hel del U-20 spelare, bland annat Ali Adnan, Humam Tariq och Ali Faez. Det som förvånade många är att Karrar Jassim är inte uttagen till denna trupp. Anledningen till detta sägs bero på hans långa hår. Ni läste rätt! Petrovic ställde krav på att spelaren måste klippa sitt långa hår om han ville vara med truppen, rapporterar irakisk media. Om det är sanningen är det tveksamt. Vad det än beror på hoppas jag att det är värt det, för att en spelare som Karrar hade man verkligen behövts i laget. Han kommer dock att ansluta till laget i kommande träningsmatcher.
De som följer med till köpen hamn är följande spelare:
 
Noor Sabri, Mohammed Hameed, Fahad Talib
Salam Shaker, Mustafa Nathim, Ali Faez, Ali Adnan, Durgham Ismail, Halkurd Mulla Mohammed, Mohammed Jabbar, Irbat Yousef Salman, Humam Tariq, Saad Abdulamir, Khaldon Ibrahim, Farhan Shakor, Mahdi Kamil, Ali Qasem, Hammadi Ahmed, Muhanned Abdulraheem, Amjad Radhi, Ashraf Abdulkareem, Usama Ali, Ali Mohammed, Mustafa Jawda och Ahmed Yasin.
 
Ahmed Yasin kallades in som ersättare till Ali Bahjat, som inte kunde vara med på grund av en skada.
 
Källa: Iraqi Football Studio


Förberedelser inför Islamic Solidarity Games
 
Det irakiska olympiska fotbollslandslaget har påbörjat förberedelserna inför Islamic Solidarity Games under som drar igång under oktober månad 2013. Turneringen kommer att anordnas i Indonesien. I en intervju påpekade Hadi Muntash, tränare för det olympiska laget att ”det olympiska laget skall återuppta sin träning under tisdagen för att förbereda sig inför Isalmic Solidarity Games. Enligt Muntash kommer flertalet av spelarna i det olympiska laget att ersättas med U-20 spelare för att kunna representera den irakiska fotbollen på bästa sätt. Bör nämnas är att det olympiska laget har under förra veckan spelat två träningsmatcher mot Bahrain där man vann den första matchen med 2-0 och spelade 0-0 i den andra matchen.
 
Källa: Iraqi Football Studio
 
Petrovic rör om i grytan
 
Under tisdagen anländer den irakiska förbundskaptenen Petrovic till Bagdad för att påbörja träningen med det irakiska landslaget. I en intervju med Iraqi football studio sade Petrovic att han kommer att påbörja träningen med det irakiska landslaget för att förbereda spelarna inför matchen mot Chile. Ytterligare framförde Petrovic att den irakiska truppen kommer att förändras en hel del. Flertalet av de spelare som deltog i kvalet till VM i Brasilien kommer lämnas utanför truppen till förmån av yngre spelare från bland annat U-20 landslaget. Vilka spelare som kommer lämnas utanför truppen ville Petrovic inte avslöja.
 
Källa: Iraqi Football Studio
 
Skolprojekt i Basra
 
Direktoratet för ungdom och idrott i Basra, har tillsammans med Barcelonas fotbollsakademi skapat ett skolprojekt för ca. 1000 barn från olika delar av Basra. Skolprojektet innefattar fem skolor utspridda över hela Basra provinsen med plats för 200 barn och 17 tränare på varje skola. Projektet är det första i landet och syftet med är att utveckla en ny, talangfull fotbollsgeneration i landet. Man kommer att arbeta med olika tränare från landet och genom rätt träning och kontinuerligt arbete med talangerna hoppas man kunna uppfostra framtida stjärnor i Irak.
 
Källa: Al Amal Sport
 
Fyra träningslandskamper för det irakiska landslaget
 
Iraq kommer att spela 4 träningslandskamper under september månad. För motståndet står Bahrain (9/9 september), Libanon (12/9), Kuwait (15/9) och Jordanien (datumet oklart).  Matcherna kommer att spelas på borta plan och syftar till att förbereda laget inför framtida turneringar.
 
Källa: Iraqi Football Studio



25/7-13
 
Träningsläger för det irakiska landslaget
 
Enligt det irakiska fotbollsförbundet kommer det irakiska landslaget att åka på träningsläger som en del av förberedelserna inför mötet med Chile och framtida matcher. I en presskonferens tillkännagav Kamil Zaghir, medlem i det irakiska fotbollsförbundet, att det irakiska landslaget kommer att ha ett träningsläger i Sverige. Enligt Zaghir kommer träningslägret att hållas under perioden 7- 14 augusti för att sedan åka till Danmark där man kommer att ställas mot Chile, den 14 augusti, i en träningsmatch. Laget kommer att ledas av den serbiska tränaren Vladimir Petrovic. Petrovic har tidigare varit förbundskapten för Serbien och Kina, men även för det serbiska U-21 landslaget, Röda stjärnan och FC Politehnica Timisoara från Rumänien.
 
Källa: Alamal Sport
 
Förbättring inom 60 dagar, annars förflyttas Gulf cupen till Saudiarabien
 
Gulfstaternas fotbollsförbund har givit Irak två månaders tidsfrist för att kunna slutföra byggnationerna av anläggningar och arenor inför Gulf Cupen 2015. Om byggnationerna inte slutförs under denna tidsram kommer Gulf Cupen att arrangeras i Saudiarabien istället.
 
Det var tänkt att Irak skulle arrangera Gulf Cupen i staden Basra, men avsaknaden av en lämplig infrastruktur och en instabil säkerhetssituation oroar Gulfstaterna som hotar nu med att flytta mästerskapet till grannlandet Saudiarabien.
 
Enligt det irakiska ministeriet för ungdom och idrott innefattar ”Basra Sports City”, där turneringen var tänkt att hållas, tre arenor. Den ena med en kapacitet på 65 tusen åskådare, den andra med en kapacitet på 10 tusen åskådare och den tredje med 30 tusen åskådare som beräknas bli klar innan turneringen kickar igång om ca 1,5 år. Vidare menar ministeriet att dessa arenor kommer att vara modernare än vissa arenor i arabvärlden och att man är ivrig att arrangera mästerskapet samt att man kommer göra allt för att cupen skall spelas på irakisk mark.
 
Ministeriet påpekade i sitt uttalande att Irak " är skyldiga att ge trygghet till gästerna i viken och alla fans. Regeringen har lovat att skydda sina anläggningar och sport delegationer och massorna." Ministeriet passade även på att kritisera den pessimismen som vissa Gulfstater visat gentemot valet av Irak som värdnation, men samtidigt berömde ministeriet Kuwait som har visat stor engagemang för att Irak ska arrangera turneringen.
 
För närvarande är det inte oron för försening med byggnationerna som oroar Gulfstaterna, utan den prekära situationen i Irak där våldet har eskalerat de senaste månaderna. Under förra veckan utfärdade FIFA ett förlängt förbud mot det irakiska fotbollsförbundet att arrangera träningslandskamper i Irak. Detta efter en incident där Karbalas tränare misshandlades till döds av specialstyrkor tillhörande stadsrådets kansli, vars uppgift var att skydda arenorna.
 
Källa: Shafaq News
 
Denna artikel är den första av (förhoppningsvis) många. Jag skulle jätte gärna vilja veta vad som intresserar er och vad ni vill att jag tar med i fortsättningen. Skriv gärna några rader i kommentarsfältet. 

Maher Hammadi Hasson2013-08-02 00:00:00
Author

Fler artiklar om Irak