Karrar: stjärnan som är större än sin galax

Karrar: stjärnan som är större än sin galax

''Att flera storstjärnor vill förringa honom, trots att han överträffar deras skicklighet med ljusår och att han har blivit klandrad av det irakiska fotbollsförbundet för en förlust i senaste VM-kval p.g.a. en skada som gjorde att han tvingades lämna matchen och att klubbledningen i Esteghlal inte förtydligade för sina spelare varför Karrar är större än dem alla är bara ett bevis på att Karrar är en stjärna större än sin galax.''

Karrar, ett namn som tog sig in i irakiska U23-landslaget efter att ha briljerat i sitt klubblag Al-Najaf säsongen 2005/2006. När säsongen var över var det ett faktum att Al-Najaf hade lyckats placera sig som ligatvåa i den irakiska ligan. Al-Najaf blev därmed klara att spela i Asiens Champions League, för första gången någonsin.

I Asiens Champions League år 2007 gjorde laget en godkänd turnering med tanke på den då rådande situationen i Irak, laget blev grupptrea med tre poängs skillnad till gruppvinnaren.


Al-Najafs storstjärna, den då 20-årige Karrar Jassim vägrade dock lämna turneringen utan att sätta sitt avtryck. Matchen mot Qatars storlag Al-Sadd blev till en match mellan Karrar och Al-Sadd. Motståndarna gjorde precis allt för att stoppa Karrar, de sparkade, drog och t.o.m. sköt bollen mot honom, men allt detta gav bara frisparkar och straffar till Karrars fördel och röda resp. gula kort till Al-Sadd. Matchen slutade med hela 4-1 till Karrars lag. Följande länk visar en del av den matchen.

Länk. (Obs, dålig bildkvalité.)

Efter den matchen jagades Karrar av flera arabiska klubbar, dock valde han pengar framför allt och valde ett mittenlag i Qatar. Där stannade han i tre säsonger.

År 2007 hann Karrar debutera i Iraks A-landslag. Han blev senare uttagen till Asian Cup. I denna turnering var han Vieras (tränaren) jokerkort. Så fort Karrar byttes in skapades kaos i motståndarnas planhalva. Han blev som en mardröm för motståndarna och han lyckades bli en ordinarie spelare i slutet av turneringen. Till slut blev Irak det första laget någonsin att vinna Asia Oceania, något som bör tilläggas var att Irak slog hela Asiens nya skräcklag Australien med hela 3-1. Länken nedan visar hur Karrar tar sig förbi två saudier i finalmatchen.

Länk.

Sedan 2007 var Karrar given i Iraks landslag om inte i startelvan trots att hans konkurrenter inom landslaget gjorde stora prestationer i sina respektive lag. Karrar hade dock fördelen att få spela mer än sina konkurrenter då han kunde placeras på olika positioner, han har t.ex spelat som släpande forward, höger/vänster yttermittfältare och mittfältare. Att han var så flexibel gjorde honom omtyckt av alla förbundskaptener som tränade landslaget och tyvärr var de många under en tät period, några att nämna var brassen Viera, normannen Drillo, tysken Sidka och den nuvarande, legenden Zico.

Med dessa tränare hann han delta i flera turneringar dem största dock är Asian Cup 2007, Intercontinental Cup 2009 och VM-kval 2010 som dock var mindre lyckad för Iraks del, inte minst p.g.a. öppningsmatchen mot Kina där den iranske domaren slaktade matchen genom att bl.a. ha felaktigt utvisat Nashat Akram och sedan upphävt ett solklart mål för Karrar. Olyckorna fortsatte i det kvalet då Qatar, nationen där många irakiska spelare spelade i var i Iraks grupp. Under kvalet gick vissa spelare ut och talade om påtryckningar från Qatariska shejker på dem. I detta kval slog man både Kina och Australien men förlorade dock i både tur/retur matcherna mot ett Qatar som fått storstryk i sina tidigare kval-matcher, Qatar och Australien tog sig vidare.


2010 valde Karrar att fortsätta sin proffskarriär i Iran, genom att spela för ett lag i den övre tabellhalvan, vilket var Traktor Sazi. Där blev Karrar publikens favorit på kort tid. Men hans prestationer på plan gjorde honom eftertraktad från flera håll. Men klubbledningen visste att de inte skulle bli populära om de sålde en sådan publikfavorit, om det inte finns en stor anledning för det. Anledning kom via ett bud från Irans storlag Esteghlal. Karrar blev ligans dyraste spelare.

Att han blev den dyraste spelaren i ligan, gjorde många iranska spelare avundsjuka på honom. Inte minst hans klubbkamrater, som var storstjärnor i Iran, dessa försökte förringa honom. Hatet till Karrar från klubbkamraterna uttrycktes slutligen öppet via iransk media, från en fem år äldre iransk storstjärna som spelar i klubben. Motivet till hatet enligt denne var att Karrar var en irakier (syftar nog på ett äldre krig länderna emellan).

Efter detta lämnade Karrar sitt lag Esteghlal som ledde serien, och envis som han är sägs det att han har valt ett lag från den undre tabellhalvan att spela för. Envis i detta fall då många påstår att han valt just Shahin Busheher eftersom laget kommer att möta Karrars gamla lag i iranska cupen. Hur vidare smart valet var återstår dock att få se längre fram i tiden.


Men Karrars gamla lag vill inte göra övergången så enkel för Karrar, det har framkommit påståenden om att laget vill ha överdrivna stora summor för eventuell flytt.

Att Karrar alltid blir orättvist behandlad visar bara hur stor han är i förhållande till sin omgivning, i detta fall Asien. I matcher där domarna är av högre rang, d.v.s. japanska eller australienska sådana brukar Karrar med all sannolikhet vara den spelare som avgör matchen.

Att flera storstjärnor vill förringa honom, trots att han överträffar deras skicklighet med ljusår och att han har blivit klandrat av det irakiska fotbollsförbundet för en förlust i senaste VM-kval p.g.a. en skada som gjorde att han tvingades lämna matchen och att klubbledningen i Esteghlal inte förtydligade för sina spelare varför Karrar är större än dem alla är bara ett bevis på att Karrar är en stjärna större än sin galax!

Kazem M2002-01-07 19:30:00

Fler artiklar om Irak