Målglatt Irak utklassade ett svagt Singapore

Den tredje rundan i asiatiska kvalet till VM 2014 avslutades med en irakisk storseger som innebar gruppseger för Mesopotamiens lejon.

Irak kom till matchen redan kvalificerade till den fjärde kvalomgången (slutspelet) i kvalet och hade i princip bara den betydelselösa gruppsegern att spela för. Trots det valde förbundskapten Zico att spela med den bästa möjliga elvan istället för att bana väg för nya förmågor.

Det resulterade i följande elva: Mohammed Gassid; Samal Said, Ali Hussein Rhema, Salam Shakir, Bassim Abbas; Hawar Mulla Mohammed, Nashat Akram, Qusay Munir, Muthana Khaled; Karrar Jassim; Younis Mahmoud.

Irak tog ledningen i matchen genom Karrar Jassim redan i den 6:e matchminuten. Ett försvarsmisstag öppnade för ett skottläge vilket Karrar utnyttjade. Skottet var inte av högsta klass men målvaktsingripandet var desto värre otroligt uselt. Fruktansvärt dåligt.

I 11:e minuten hamnade Younis i ett friläge efter att ha fått en passning i ett väldigt tydligt offsideläge strax efter mittlinjen vilket dock hade undgått den assisterande domaren helt och hållet. Kaptenen tog med sig bollen in i straffområdet och skottfintade bort den enda bevakningen innan han lade in bollen elegant lågt i bortre hörnet med vänsterfoten.

Kaptenen fälldes tio minuter senare av den singaporianske målvakten och den omanske domaren för dagen valde att blåsa för en solklar straff. Ytterligare ett klumpigt agerande av målvakten i det singaporianska laget. Hawar tog hand om straffen och målvakten slängde sig åt rätt håll men kunde ändå inte hindra bollen ifrån att gå i mål. 3-0 till Irak var ett faktum.

Singapore hann reducera minuter senare innan domaren blåste för den andra irakiska straffen för dagen. Denna gång tog istället Nashat Akram hand om straffen som han också förvaltade till 4-1 för Irak.

I början av den andra halvleken utökades Iraks ledning efter att inhoppade Mustafa Karim hittat nätet via stolpen. Mustafa hade bytts in istället för Karrar efter en halvtimmes spel på grund av skada.

Ett passivt försvarsspel resulterade i att kapten Younis fick gå ifrån matchen med ett hattrick i bagaget. 6-1 målet kom genom ett fint långskott innan Younis avslutade sitt eget och lagets målkonto genom att mycket elegant chippa in ett förödmjukande 7-1 till Mesopotamiens lejon.

Kaptenens hattrick lär utan tvekan spä på ryktena som under den senaste tiden kopplat anfallaren med holländska Roda. Huruvida Younis lämnar Qatar eller inte lär vi inte få svar på förrän sommaren då transferfönstret i Europa öppnar igen. Klart är i alla fall att det är antingen nu eller aldrig för vår evige ledare.

Den sista omgången i den tredje rundan innebär också att det återstår tio lag varav 4,5 har chans att nå en plats i Brasilien-VM 2014. Den stora överraskningen, eller snarare besvikelsen, fanns bland de saudiska fansen och spelarna efter 4-2 förlusten mot Socceroos som innebar eliminering ifrån kvalet. Ett tungt avsked i allra högsta grad.

Samtidigt missade även Bahrain en plats i slutspelet efter att grupprivalerna Iran och Qatar spelat oavgjort. Sedan tidigare är bland annat Nordkorea, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Kina utslagna ifrån kvalet.

Det innebär att följande tio landslag är kvar i kvalet: Irak, Jordanien, Sydkorea, Libanon, Uzbekistan, Japan, Australien, Oman, Iran och Qatar.

Lottningen till den fjärde rundan äger rum den 9 mars och kommer att vara baserat på mars månads FIFA-ranking (som i sin tur kommer ut den 7 mars). Den fjärde rundan spelas mellan den 3 juni 2012 till 18 juni 2013.

De tio lagen i den fjärde kvalrundan kommer härnäst att delas upp i två grupper där ettan och tvåan går vidare till VM samtidigt som de tredjeplacerade lagen möts i ett dubbelmöte för att avgöra vem som i sin tur kvalar vidare mot ett lag från Sydamerika. Vinnaren i den match går då vidare till VM.

Matchen i sin helhet går förövrigt att se nedan (så länge som den finns kvar på YouTube.com)