En ny tid för bandyn i Örebro

Örebroredaktionen utnämner årets två positiva överraskningar och årete två negativa överraskningar i Bandyallsvenskan 2020-21


Ett stor gäng Svampar skulle gå en gång, på bandymatch ut i Nora. Vi ska ha roligt sa Svamparna  de små, vi ska ha roligt, det kan ni väl förstå, göra en massa mål och ge dom vad dom tål och krossa bandylaget Nitro/ Nora. Denna parafras på folkmelodin Tre små gummor brukade vi sjunga när vi åkte upp till Nora för ett riktigt bandyderby för några år sedan. Det var bara tre år sedan sist och det var aldrig tal om något ”krossande”. Det var hårda jämna matcher, där vi oftast drog längsta stråt i Örebro och Nora drog det längsta på sin hemmaplan.

Likaså såg man alltid fram emot matcherna mot Nässjö som tuffa. Matcher som kunde gå hur som helst och där man bara hade en from förhoppning om att vi skulle få med oss en eller kanske två poäng. I år kunde man gå till Vinterstadion och till en seriematch mot Nässjö helt utan att vara nervös (när hände det sist). Man var ganska övertygad att ÖSK skulle vinna och även om det skulle kärva lite i maskineriet så spelade det ingen roll, vi har ju ändå redan vunnit serien. Idrott är en märklig företeelse. Tänk dessa tuffa dueller mot Nora eller Nässjö, det var alls inte länge sedan, men det känns som det var i en helt annan tid, forntid.

Som klara seriesegrare så vill jag ändå vara en smula ödmjuk. Vi må vara överlägsna i Bandyallsvenskan i år, men det är verkligen inte något jag hade räknat med innan säsongen.
Trots att det återstår tre matcher och att hela fem lag har realistisk chans att gå till kval, vinna ett kvalspelet och följa med oss upp i Elitserien, så tänkte jag att jag skulle sammanfatta årets säsong.

Jag börjar med att likt idrottsgalan utnämna årets negativa överraskning: Tam tara ta, årets negativa överraskning i Bandyallsvenskan heter: Katrineholms VBS. KVBS var lite av en positiv överraskning ifjol. Man var då med och fightades om kvalplatserna in i det sista. Man lyckades under sillyn behålla hela laget och fick dessutom in stor rutin i form av  Alexander Strand och  Sebastian Brandt från ÖSK. Den nya fina bandyhallen stod färdig lagom till slutspelet i den Allsvenska cupen. Ett cupslutspel som KVBS missade trots att man spelade i den på pappret lättaste kvalgruppen. Där och då började man få en hint om att det var något fel med Katrineholms bandylag i år. Jag tippade i mitt midsommartips att KVBS skulle komma att vinna Bandyallsvenskan i år. Detta tips bygger ju bara på hur lagen skött sin silly. När jag sedan märkte hur dåligt laget spelade i träningsmatcherna så tippade jag ändå KVBS som 6:a i den årliga tipsduellen mellan mig och Hannes Ryding i Svampnytt. Nu visade det sig att man var än sämre. Man har inte alls fått till det i år. Man har tagit några oväntade skrällsegrar, där väl 4-2 vinsten mot Ljusdal borta sticker ut mest. Men i allmänhet har man gjort en usel säsong med tanke på vilket fint spelarmaterial man har.
Nummer två på listan av negativa överrakningar blir IFK Kungälv. Jag vet att de rutinerade rävarna med Michael Lindberg och Ted Skoglund i spetsen aldrig kom till spel. Dessa hade förstås behövts. De var när de kom in i laget ifjol som Kungälv blev riktigt bra. Men att man skulle komma sist på två poäng tror jag inte ens att de värsta gamarna från Surte hade trott. Kungälv har blandat dåliga insatser med rent urusla. Hade inte Svenska bandyförbundet tagit det märkliga beslutet i början av serien att inget lag skulle åka ur i år så hade Kungälv åkt ur med buller och bång. Klubbledningen gick för någon vecka sedan ut med att man siktar på att ta sig upp till Elitserien inom tre år. Då har man lite att jobba med kan man lugnt säga.

Nu till de positiva överraskningarna. På första plats har vi, tam tara ta: Örebro SK! Det går inte att komma ifrån. Jag var övertygad om att vi skulle gå till kval till Elitserien i år. Chans fanns naturligtvis också att vi skulle vinna serien, dock vet man att det brukar vara små marginaler som avgör och att det skulle bli en hård kamp in i det sista… Det blev ingen hård kamp in i det sista. ÖSK körde över allt motstånd. Det är klart att vi inte har vunnit storsegrar i var och varannan match, det gör man inte i en så tuff serie som Bandyallsvenskan. Men 19 segrar i rad, det går bara inte att snacka bort. Vi var favoriter till seriesegern på upptaktsträffen i Katrineholm innan serien, men det var bara hälften av tränarna som hade ÖSK som det lag som man trodde mest på. Hälften hade något annat lag. Bandypuls Allsvenska expert hade något helt annat lag som han trodde skulle vinna serien. Jag kommer inte ihåg om det var Västanfors, Falun eller Uppsala Näs han trodde på… Ja han kanske inte är en av Sveriges bästa tippare men ändå.
Som årets näst största positiva överrakning vill jag utnämna: Jönköping Bandy IF. Alla och jag säger verkligen alla tippade Jönköpingslaget som jumbo. Man gick upp med ett lag där bara den amerikanska landslagsspelaren Daren Richardson stack ut med sina meriter i Vetlanda och USA:s landslag. Man värvade knappt någonting heller, några ungdomsspelare från grannklubbarna. Sedan går man in i serien och gör en kanonsäsong. Man har helt rättmätigt tagit 13 poäng, det kan bli fler. Man vann båda derbymatcherna mot Nässjö, varav den ena var den prestigefyllda Annandagsmatchen. Man har väldigt sällan varit helt utspelade, varken spelmässigt eller målmässigt. En kanonsäsong av Jönköping! En lustig anekdot vad gäller Jönköping. Man hette ju förut Järhaga SK men ville ändra till ett namn som mer anknöt till staden och bytte då till Jönköping Bandy IF. Lite märkligt namnbyte måste jag säga. Varför bytte man till ”Idrotts Förening” när man är en utpräglad bandyförening. Jag tror jag sitter inne på svaret. Jönköpings stora idrottsförening är Jönköping Södra IF. Om man byter Södra mot Bandy så blir det ju nästan samma och då kanske man kan locka till sig fler supportrar som håller på J-Södra till bandyn och i förlängningen kanske man kan ”gå ihop” med J-Södra och på så vis bli en del av det stora i idrottssammanhang i Jönköping. Det är bara spekulationer men det kan ligga något i det. 

Ja, och så till lördagens bandymatch. Vi satt på Kungen ett gäng, hade några härliga timmar i allt bandysnackande, gick glada i hågen till Vinterstadion för att se ÖSK köra över Nässjö. 5-1 i halvtid blev 11-2 för att sedan sluta 11-5 efter att våra gulsvarta eleganter slappnade av lite på slutet. Matchens absoluta höjdpunkt var när Nico Nevalainen trampade sig loss på högerkanten och bara körde förbi Nässjös vänsterförsvar, tog sig in framför mål och bara sprätte upp bollen. De målet är värt hela entré pengen som man brukar säga.

 

Robert Erickson2021-02-08 19:07:24
Author

Fler artiklar om Örebro