Aston Villa - Chelsea
2 - 2

Aston Villa - Chelsea 2-2
Ett inhopp av Robin Olsen var en av flera på förhand oväntade händelser i en märklig match.

Detta blev en nästan helt nattsvart kväll för Aston Villa. På förhand var det få som kunde förutspå hur utspelade hemmalaget var under stora delar av matchen efter båda lagens föregående matcher i minne. Men varje match är unik och det är totalen av alla matcher som räknas i serien och då kan Aston Villa hitta en liten ljusglimt – en poäng.

Lagen
I Chelsea återkom Cole Palmer efter en matchs frånfälle även han inte skulle spela någon större roll denna match så var det nog viktigt för laget ändå. I övrigt skrev sig resten av laget sig själv för på bänken fanns det väldigt lite att rotera med. Hemmalaget fick tillbaka avstängde Douglas Luiz som gick rakt in i sin ordinarie roll bredvid Tielemans och McGinn avancerade upp i banan bakom Ollie Watkins. Bailey och Rogers flankerade och backlinjen skrevs in som Cash, Konsa, Torres, Digne med Martinez som sista utpost.

Matchen
Det var knappt att man hade satt in sig i soffan förrän ett fint anfall på vänsterkanten som bollen hamnade bakom Petrovic i den 4:e minuten. Det var ett pass från Digne som McGinn sköt via en försvarare i mål, officiellt självmål. Vi var många som nu trodde att detta skulle bli en enkel match fortsättningsvis och gissade bara på hur stor segern skulle bli. Men så fel vi hade, för nu och framåt blev Aston Villa helt utspelade resten av matchen. En helt surrealistisk tillställning – var kom detta från? Chelsea dominerade och Jackson fick ett mål bortdömt via VAR samt hade en nick i stolpen. Aston Villa hade svårt att etablera anfall och satsade på kontringar. Men från egentligen ingenstans i slutet av halvleken uppkom ett läge och Morgan Rogers kunde snyggt skottplacera in 2-0 i minut 42. Glädjen visste inga gränser, helt ologiskt och orättvist om man ser till matchbilden. Domaren blåser av och det hela känns väldigt bra för känslan är att Emery rättar till lite i pausen och sedan spelar Villa hem matchen i andra halvlek. Men det fanns oroande händelser att rapportera om. Mitt i första halvlek var Tielemans tvungen att byta med befarad skada och ännu mer oroväckande var att Martinez också rapporteras skadad i paus. Diaby och Olsen ersätter i alla fall.
Andra halvlek så. Blir det ordning i spelet? Svaret är entydigt nej. Chelsea trycker på som om de spelade för ligatitel eller liknande och Aston Villa får bara försvara och slå undan de få bollar de lyckats få tag på. Man undrar om detta är samma lag som helt dominerade Villa Park för en vecka sedan. Till slut får bortalaget en rättvis reducering efter en kvart av Madueke, som för övrigt var ett stort hot hela matchen. Och med 10 minuter kvar skickar Gallagher upp en boll i krysset bakom en chanslös Olsen, kvitterat och nu kändes det väldigt oroligt. På stopptid fullbordas vändningen och ridån går ner. Men ett mirakel som kallas VAR underkänner målet och Aston Villa får med sig en poäng trots att man tappar 2-0. Märkligt att säga, men så var det.

Reflektioner från matchen och läget i Villa
En helt ologisk match där Chelsea tillåts? dominera fullständigt och Aston Villa ser ut som laget som åkte ur högsta serien långa stunder. Men min analys är att Chelsea av alla lag passar Villa otroligt illa av någon anledning, det har sett nästan likadant ut i flera matcher/sekvenser när vi mött dem. De lyckas med att helt störa ut får annars lugna bollhållande i backlinjen, i stället blir det långa panikbollar som bara rinner ut i motståndarnas favör. Att Villa gör två mål i matchen får betraktas som helt sensationell med tanke på att vi hade enbart 28% av bollinnehavet. Det kan inte hänt tidigare under Emerys tid i Villa att vi haft så lågt, dessutom på hemmaplan. Och att det skulle vara något taktiskt utesluter jag för så underlägsna vill inget lag på förhand vara. Men nu blev det en poäng i alla fall och lägga till de övriga. Poängen betyder att vi sämst slutar 5:a i serien och att Tottenham måste ta ytterligare en poäng för att nå fjärdeplatsen. Alla poäng räknas och ingen enskild match kommer kunna avgöra seriens utfall.
Men på minussidan får vi nu vänta och se hur Tielemans och framför allt Martinez skador påverkar deras eventuella medverkan resten av säsongen. Martinez skulle ändå inte spela första matchen mot Olympiakos på grund av avstängning. Men världens bästa målvakt är svårt att ersätta när vi nu är på jakt efter riktigt stora triumfer.