Villa Park, 2024-04-11 21:00

Aston Villa - Lille
2 - 1

Aston Villa - Lille 2-1

Det blev vinst i match 1:2 mot Lille i kvartsfinalen i ECL under torsdagskvällen. Tack vare två mål på fasta situationer och världens bästa målvakt är Villa nu i förarsätet inför returen.

Det var en kväll där de inledningen av matchen kändes relativt avvaktande. Lagen kände lite på varandra innan Villa på en hörna bestämde sig för att sätta tonen för kvällen. Det är en långt slagen hörna som Watkins helt fri sätter pannan på från bakre delen av straffområdet. Nätmaskorna börjar svaja och det är mål dömt i Villas favör. Lille-spelarna börjar vifta med händerna och efterfrågar en avblåsning efter något gruff i straffområdet, men norska domaren Eskås är inte intresserad och målet står kvar som godkänt.
Därefter får man ändå säga att Lille håller i spelet och spelar fotboll som ett bolltryggt lag gör. Två gånger hotar dem riktigt ordentligt när de kommer helt fria med Martinez, men blir nekade av världens bästa målvakt båda gångerna. Statistiken säger att Lille hade bollen 61% av tiden i första halvlek och det är även min upplevelse i efterhand.

I andra halvlek händer det lite mer grejer. Villa öppnar inspirerarande och hotar Lille offensivt - men det gjorde även motståndaren
.
Watkins blev knuffad bakifrån av en Lille-spelare i straffområdet tidigt in i andra halvlek och en straffsituation uppstod. Den norske domaren var däremot inte intresserad av att blåsa någon straff. Jag anser att den VAR-kollen var märkligt kort, för de reprisbilder som rullade på min tv-apparat kändes mer fälla än fria. I den 53 minuten får Villa en ytterligare hörna, troligen en McPhee-inspirerad sådan. För bollen hittar McGinn i området runt halvmånen. Skotten placerar bollen längs med vänstra stolproten. Kameravinkeln sett bakifrån bollen och där man får följa bollens väg in i mål var ljuvlig. 2-0 på resultattavlan. Därefter har Bailey ett bra läge att utöka men bollträffen blir för vid och målet missas helt och hållet.

Svensken Gabriel Gudmundsson hade en bra match och var nog den som hotade Villas vinst mest. Han hade ett avblåst mål för offside i minut 63, och det såg verkligen ut att vara på det berömda när linjerna skulle dras. Därefter hade han ett jätteläge när han missade en retur på en frispark. Men när han inte lyckades sätta dit den, fick kollegan Diakite axla ansvaret. För i den 84 matchminuten hittar även Lille en hörna som resulterar i ett reduceringsmål.

Såklart viktigt med en vinst inför returen, men känns något surt med reduceringsmålet på slutet. Det blir verkligen att sätta på sig blåkläderna nästa vecka för Lille i Lille städar man nog inte bara av, det är i alla fall känslan. Innan dess blir det ett stopp i London för Arsenal på söndag - och då blir det intressant att se hur Emery resonerar kring vila/rotation/avancemang.