Riverside, 2024-01-20 16:00

Middlesbrough - Rotherham
1 - 1

Boro 1-1 Rotherham

Boro 1-1 Rotherham

Middlesbroughs oavgjorda resultat mot Rotherham innebär att man endast har tagit en poäng från tabelljumbon den här säsongen.

Inför matchen var alla Teesside-ögon fastklistrade på startelvan och nummer 10 vid sidan av namnet Morgan Rogers. Det har uppgetts att Aston Villa under de senaste två dagarna har varit och ryckt i den unge anfallaren. Rogers själv har varit positivt inställd till en flytt till Birmingham men Villas bud har, enligt rykten, vid flera tillfällen nekats av Middlesbrough. Därför var det oklart om engelsmannen ens skulle vara på plats i startelvan inför dagens match mot tabelljumbon Rotherham United. 

Till slut visade det sig att Rogers i själva verket var på plats och intog sin vanliga roll uppåt i spelplanen. 

Första halvlek
Middlesbrough började matchen planenligt och bröt sig vid flera tillfällen genom Rotherhams försvar. Så tidigt som i den tredje minuten fick Boro sin första farliga chans när Isaiah Jones for iväg på en kontring. En hel del Boro-kontringar blev i det här stadiet av matchen bortdömda för offside, men det blev efter varje rutig linjedomarflagga mer och mer tydligt på vilket sätt Boro planerade att få Rotherham på fallrepet. 

En man som kom att finna sig i händelsernas centrum under matchen på the Riverside var den före detta Middlesbroughspelaren Jordan Hugill. Redan i den sjätte minuten var han centimeter ifrån att skjuta en bortslarvad Middlesbrough-boll i mål. Ett halvdussin minuter senare var Hugill återigen i fokus när han klantigt puttade Isaiah Jones i ryggen. Denna knuff fick Jones att snubbla till vilket innebar att han oturligt nog drog baksidan av sitt lår och blev tvungen att kliva av spelplanen. Middlesbrough, som redan har fått genomlida en flera månaders lång period av mångfaldiga skador i spelartruppen, var inte i stort behov av ännu en sådan. Nu är det nästan helt säkert att Jones dessutom missar Middlesbroughs vitala match mot Chelsea på tisdag, vilket blir ett enormt avbräck för Michael Carricks mannskap i jakten på Boros första final i en turnering sedan 2006. 

Middlesbrough fortsatte i alla fall dominera bollinnehavet, och fina chanser i den 18:e och 21:a minuterna bådade väl. I den 23:e minuten blev Marcus Forss fälld i Rotherhams straffområde, vilket borde ha resulterat i en straff. Även i den 44:e minuten blev Sam Greenwood nedriven på ett liknande sätt, men även i denna situation valde domaren Darren Bond att se situationen genom fingrarna. 

Första halvlek slutade oavgjort och mållöst, och vi fick knappt se ett enda anfall utfört av Rotherham. Det verkade nästan som om de inte alls hade något lust att göra det heller. 

Andra halvlek
Under början av den andra halvleken visade Rotherham lite mera driv och anföll faktiskt ett par gånger. Tämligen oförtjänt var det därmed också Rotherham som lyckades göra eftermiddagens första mål. Portugisen Cafu kunde i de 59:e minuten plocka upp en bortslarvad boll som han förde med sig hela vägen förbi Dan Glover och in i mål. 
Efter det återgick Rotherham till ett djupt liggande spel som återspeglade den insats de stod för under den första halvleken. Det blev nu nästan omöjligt för Middlesbrough att ta sig igenom de tio kvarnmän som vaktade sin målvakt Viktor Johansson med livet som insats. 

Middlesbrough spelade nu extremt slarvigt och man kunde trots en återstående halvtimme av matchen kvar inte mäkta med en enda passning som inte resulterade i en bortslarvning. 
I den 83:e minuten kunde dock finländaren Marcus Forss till slut kvittera efter ett framspel av Morgan Rogers. Det blev ännu en gång ett mål för Boro då Josh Coburn nickade in en fin framspelning. Firandet blev dock kortvarigt när målet dömdes bort för offside nästan samtidigt som bollen fick nätet att prassla. Matchen slutade 1-1. 

Rotherham har på senare tid blivit ett riktigt bogey-team för Middlesbrough. På de senaste fyra hemmamatcherna mot Rotherham har Boro inte lyckats vinna en enda gång. Under de två mötena lagen emellan, den här säsongen, har Middlesbrough stått för 35 skott och ett mål, samtidigt som Rotherham haft tre skott sammanlagt men ändå lyckats göra två mål. Just dagens match var en av de värsta under Michael Carricks ledarskap; möjligtvis på grund av den stundande semifinalen mot Chelsea på tisdag? 


Nedan följer ett nyinfört segment på Middlesbrough SvenskaFans:
Spelarbetyg: (Betygsättning på en skala från 1-5)

Tom Glover: (3,2)
Förutom målet som Glover kanske borde ha räddat var den australiensiska målvakten tämligen osynlig idag, med tanke på Rotherhams illvilja till att anfalla. Hans distribution av bollen samt hans passningsspel höll dock en rimligt hög nivå. 

Luke Ayling: (3,4) Ayling var inblandad i mycket idag och höll sig till en någorlunda hög standard på sin högerkant. 

Dael Fry: (2,5) Hade inte mycket att göra idag, men var aldrig långt ifrån ett misstag. 

Matt Clarke: (3) Matt Clarke var personen som förutom Forss mål stod för de farligaste av Boros målchanser. Han flög alltid högt i luftrummet och var inte jättelångt ifrån att få ett par hörnor riktade mot mål genom sin panna. 

Lukas Engel: (2,2) En insats det inte riktigt går att kommentera. 

Dan Barlaser: (2,3) Som vanligt ansvarig för hörnor. Som vanligt blev det väldigt medelmåttiga sådana.

Hayden Hackney: (2,6) Middlesbroughs unga stjärnskott var sig inte lik idag och ett flertal missade passningar begränsade betyget till 2,6. 

Finn Azaz: (2,1) Azaz hemmadebut blev en förhållandevis dålig sådan. Flera enkla missade chanser kan inte ha imponerat på väldigt många. 

Sam Greenwood: (2,3) En rätt så osynlig spelare idag.

Morgan Rogers: (3,2) Rogers var likt Hackney inte sig lik idag och stod för en hel del klantiga passningar. Han kompenserade dock för detta i slutet på den andra halvleken och stod för en assist. 

Marcus Forss: (3,5) Middlesbroughs enda målgörare visade sig som vanligt utgöra en central roll i anfallsspelet.

Spelade för kort tid för att betygsätta: Matt Crooks, Lewis O’Brien, Isaiah Jones och Josh Coburn.

Viktor Kristensson2024-01-20 19:41:00
Author

Fler artiklar om Middlesbrough