Dagen efter: Hur viktig är Kulusevski?
Dejan Kulusevski firade sitt mål med flera som inte spelade från start. Dejan Kulusevski kan vara ett framtida kaptensämne även i Spurs.

Dagen efter: Hur viktig är Kulusevski?

Tottenham hamnade i underläge hemma mot West Ham, men lyckades ändå vinna klart med en odramatisk sista halvtimme. Matchen följde ett svängigt mönster med Tottenham, men imponerade Spurs verkligen med denna vinst där det blev ganska stora siffror? Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Tottenham hamnade i underläge, kvitterade innan halvtidsvilan, innan Ange Postecoglou gjorde ett tidigt byte på James Maddison som fick stor effekt. Vad hände egentligen?

- Det är nåt med Big Ange. Han vrider och vänder på allt när någon sätter en mikrofon framför hans mun, och avfärdar ständigt all kritik på ett nu ganska förutsägbart vis, men det är helt uppenbart att han påverkas av det som sägs. Så när han kritiseras för att inte agera snabbt nog mot Brighton så hittar han här ett tidigt byte på James Maddison. Vi har ju alla sett hur Maddison i match efter match tappar efter halvtidsvilan, men att byta ut honom till den andra halvleken i en match som denna kändes ändå sensationellt.

Det här var inget byte efter 60 minuter, det hade varit piggt det med, men nu kom det redan i halvtid på en spelare som är viktig när det kommer till att sätta stämningen i gruppen. Det var modigt gjort, och det visar vem som bestämmer. Själv tycker jag inte att Maddison var så dålig, förutom dom svaga hörnorna. Men West Ham försvarade sig smart och lurade ut Spurs på kanterna. Sen blev det ett centralt byte som skapade en annan dynamik i laget och allt funkade. Jag förespråkade istället mer boll på Maddison och på Kulusevski. Jag hade inte gjort samma byte, så cred till Big Ange som fick det att funka.


2. Dejan Kulusevski tillhör lagets viktigaste spelare i match efter match. Igår låg han återigen bakom det mesta. Hur viktig är han för Spurs?

- Han väljs uppenbarligen före vice-kapten James Maddison när allt står på spel efter att Ange Postecoglou först byggt om laget för att kunna spela med båda samtidigt. Det säger inte så lite. Just nu är Kulusevski fantastisk, och han är en vinnartyp som vågar ta plats när det gäller. Men med detta sagt känns det väl som att det finns täckning på positionen, speciellt om Postecoglou fortfarande är villig att bara spela med en kreatör bakom den centrala anfallaren. 

Kulusevski har en större fysisk närvaro än Maddison, och han nöjer sig inte med en frispark som Maddison ofta gör när nån drar lite i honom. Det gör att Spurs med Kulusevski blir svårare att hantera, för motståndarlaget kan inte organisera sig på samma sätt mot Kulusevski som spelar mer avigt och vägrar vika ner sig. Det är kul att se att han nu fått den här statusen efter att ha varit hårt kritiserad förra våren.


3. I ledning 4-1 kom Timo Werner in med 20 minuter kvar, sen fick Richarlison och Rodrigo Bentancur tio minuter var. Archie Gray fick nöja sig med några få minuter medan Mikey Moore och Lucas Bergvall satt fast på bänken. Var det verkligen rätt prioriterat?

- Haha, nej kanske inte, aldrig får man vara nöjd. Framförallt bytet på Bentancur var väldigt onödigt, han behöver inte spela tio minuter i en avgjord match. Men däremot tycker jag att det var väldigt bra att både Timo Werner och Richarlison fick spela, för dom behöver speltiden. 

Nu kommer AZ på besök på torsdag, och efter Spurs fina start i Europa ges möjligheten att fortsätta med några ungdomar där utan att riskera för mycket. Det gör att det faktiskt inte spelar så stor roll att dom inte fick några minuter igår. Låt oss istället njuta av dom tre poängen.
 

Spursredaktionen2024-10-20 13:15:00

Fler artiklar om Tottenham