Darrell Clarke ny huvudtränare för Port Vale

Sex veckor efter att John Askey sparkades har nu Port Vale anställt en ny tränare, och valet föll till sist på Walsalls Darrell Clarke.

Under måndagen kom uppgifterna om att Darrell Clarke skulle lämna sin post som huvudtränare för Walsall. Med tanke på vakansen i Bristol Rovers och Clarkes tidigare, lyckade sejour i klubben var det nog många som trodde att det var just de som hade köpt ut tränaren från sitt kontrakt i Walsall. Men så var det alltså inte. Senare under kvällen presenterades Darrell Clarke istället överraskande som ny huvudtränare för the Valiants.

Clarke har under flera år haft en god relation med Port Vales nya Director of Football, David Flitcroft, efter att de båda genomgått flertalet tränarkurser ihop. Flitcroft kommenterade anställningen under eftermiddagen och nämnde hur nöjd han var med att få in en tränare som ser på fotboll på samma sätt som honom själv. Clarkes lag har alltid gjort många mål, även om försvaret aldrig varit bland de mest solida i ligan, så vi lär få se ytterligare målfester på Vale Park de kommande åren.

Tränarkarriären började i Salisbury 2010 där han först avslutade sin spelarkarriär och efter den fick ta över ansvaret som tränare. Efter tre år på Raymond McEnhill Stadium gick flyttlasset för Clarke då han blev assisterande tränare under John Ward i Bristol Rovers. Efter den första säsongen blev Ward sparkad och Clarke tog över huvudansvaret. Under den första säsongen som tränare för Bristol Rovers lyckades Clarke leda laget upp till League Two genom kvalet. Säsongen efter det, 2015/16, lyckades Bristol Rovers ta hela 85 poäng och blev med det som nykomlingar uppflyttade till League One som trea i League Two. Clarke spenderade två och en halv säsong som huvudtränare för Bristol Rovers i League One, där den bästa placeringen kom under den första säsongen då laget slutade på en tionde plats.

De två senaste säsongerna har Darrell Clarke lett Walsall. Under den första slutade laget på en undermålig fjortonde plats, och när han nu lämnar laget finner de sig för tillfället på en elfte plats. Känslan är att David Flitcroft fick välja vem han helst skulle se som tränare för klubben och att Carol Shanahan såg till att få honom till Vale Park. Det kostade tveklöst mycket att lyckas knyta till sig både Flitcroft och Clarke men visar de sig vara rätt män för jobben kommer det i slutändan vara värt investeringen. Det är sannerligen uppfriskande att se hur mycket ägarna är villiga att ge för att klubben ska göra bra ifrån sig på planen och det ska bli intressant att se vad Clarke kan åstadkomma.

Darrell Clarkes första match blir den på lördag borta mot Leyton Orient. Det kommer bli intressant att se vilka spelare som tar chansen och visar att de ska vara kvar till nästa säsong, då det verkligen känns ovisst om vem som kommer starta på flera positioner. Clarkes fokus kommer ligga på att bestämma sig för vilka spelare han vill behålla till nästa säsong, eftersom klubben antagligen inte kommer behöva oroa sig för nedflyttning.
 

Edvin Borg2021-02-16 13:27:58

Fler artiklar om Port Vale