2020-07-21 21:15

Aston Villa - Arsenal
1 - 0

En egyptisk fullträff tog Villa över strecket
Trezeguet jublar och har gått från "zero to hero" på nolltid. Blir han Aston Villas frälsare när säsongen sedan skall summeras?

En egyptisk fullträff tog Villa över strecket

Känslan var osäker och glaset var snarare halvtomt än halvfullt på sina håll och kanter avseende supportrarnas känslor och inställning till matchen mot Arsenal. Supportrarna önskade sig att samtliga spelare skulle ha sin bästa dag, inte stå för några misstag samt ha lite flyt framåt. Så vad fick vi? Så gott som samtliga spelare som nådde upp till personbästa, inga misstag defensivt och en ”isbrytare” i den 27:e matchminuten. Vad resulterade det i? Tre poäng i säcken och ett episkt drama som vänt

Kontrollerad 1:a halvlek

Aston Villa ställde upp med identiskt laguppställning som i senaste omgången mot Everton. Arsenal gjorde sex förändringar inför kvällens match, där bland annat Nketiah var tillbaka från avstängning och Torreria fick agera tillfällig vikarie åt Xhaka. Men Dean Smith skulle bli tvungen att göra en tidig förändring i matchinledningen. Den formstarka högerbacken Ahmed Elmohamady tog en maxlöpning mot Arsenals kvicka, för dagen wingback, Bukayo Saka i ett hemjobb för att försöka spela bollen hemåt till målvakten Pepe Reina. Hemjobbet resulterade i en trasig baksida. Elmohamady försökte att sträcka ut och ville det en ärlig chans några minuter till på planen, samtidigt som Frederic Guilbert värmde upp vid sidan av och gjorde sig redo. Den franska 25-åriga högerbacken hade inte spelat en tävlingsmatch för Aston Villa sedan den 9 mars. Nu var det skarpt läge att leverera en god insats direkt. I den 25:e minuten kom så Dean Smiths första byte, Elmohamady ut och Guilbert in. 

Två minuter senare så nickskarvar Tyrone Mings bollen mot den bortre stolpen på en hörna slagen av Conor Hourihane. På plats vid den bortre delen finner vi Trezeguet som bokstavligt talat dunkar dit ledningsmålet på Villa Park. 1-0 Aston Villa och jublet visste inga gränser, åtminstone inte i Västerås. 

Strax efter så bryter Ezri Konsa ett anfall på ett förtjänstfullt sätt, vilket leder till att Douglas Luiz kan sätta igång en vass kontring för Aston Villa. Han levererar ut bollen till Jack Grealish på vänsterkanten som avancerar framåt i hög fart, för att sedan tillfälligt sänka tempot och ta sig in mer centralt i planen med bollen. Därefter avlossar han ett skott där siktet är inställt mot krysset. Hela Birmingham höll nog andan och trodde för en sekund att ”SuperJack” hade slagit till med ett drömmål. Men tyvärr seglade skottet över målribban. 

1:a halvlek kan summeras som kontrollerande från Aston Villas håll. Strategin var att hålla motståndarna på utsidan, låta Douglas Luiz punktmarkera Lacazette och vid bollvinst gå till snabb attack och nyttja övertaget i en kontring mot ett decimerat Arsenalförsvar. 34 - 66 i bollinnehav, men 4-1 i skott mot mål för Aston Villa. Av dessa 4 så var det 2 skott som gick på mål, båda dessa skottförsök stod Trezeguet för, varav ett resulterade i ett ledningsmål.

”Mer och mer nervös ju längre tiden går”

Mikel Arteta, manager för Arsenal, bestämde sig för att byta ut Torreira och in med det schweiziska granitblocket Granit Xhaka, det var dags för förändring helt enkelt. Känslan var att Arsenal skulle komma ut som ett nytt lag, bli mer aggressiva och gå till mer attack för att behålla ”momentum” efter de tidigare segrarna mot Manchester City & Liverpool. Minuterna och sekunderna tickade allt långsammare i den andra halvleken. Det var åtminstone känslan. I en Whats App-grupp som finns bland skribenterna för VillaSweden så fanns det ett uttalande som undertecknad kunde känna igen sig i; 

”Blir bara mer och mer nervös ju längre tiden går”

Återigen så var det Arsenal som höll i taktpinnen avseende bollinnehavet och antalet passningar inom laget. Men vad spelar det för roll i det korta loppet, det vill säga i den enskilda matchen eller halvleken, mot ett lag som kämpar och strider för sin överlevnad i Premier League? Douglas Luiz fortsatte att punktmarkera och dammsuga på mittfältet. Jack Grealish agerade enormt lojalt under hela matchen gällande det defensiva arbetet samt att vara ”stark på boll” när det behövdes som mest. Försvarslinjen var enormt stabil, där tidigare nämnde Guilbert stod för ett piggt och bra inhopp. Således fortsatte Aston Villa att skapa en frustration hos spelarna i Arsenal som inte kom till några riktigt heta lägen i början på andra halvlek. 

Dock så varvades tempot upp rejält i minut 75. I en kontring frispelar Jack Grealish den nyligen inbytte Keinan Davis som på vänsterkanten springer sig till ett friläge. Vid avslutstillfället hade de flesta Villasupportrarna förmodligen antecknat 2-0 till Aston Villa och Keinan Davis första mål i Premier League. Men skottet strax utanför och Villasupportrarna kunde knappt tro att det var sant. En rejäl dos av déjà-vu, med tanke på El Ghazis kostsamma miss mot Everton några dagar tidigare. Känslan av déjà-vu växte sig starkare då Nketiah, på en hörna bara någon minut senare, hoppar högst och nickar bollen i stolpen. Pepe Reina lyckas till slut att fånga bollen och 1-0 på resultattavlan stod kvar.

4 minuters tillägg och ett Arsenal som visade upp 72% i bollinnehav i den andra halvleken. Skulle detta verkligen gå vägen? Det visade sig att samtliga spelare i Aston Villa hade bestämt sig. Man slet, visade hjärta, passion & glöd på ett sätt som var beundransvärt. Arsenal mäktar med 3 skott mot mål, dock inget av dessa räknas som ”på mål”. Aston Villa håller ut och ett stort jubel brister ut vid slutsignalen. Tre saftiga poäng ner i ryggsäcken, vilket också innebar att Aston Villa tog ytterligare ett kliv i tabellen. Detta tack vare att Manchester City vann borta mot Watford med 4-0 tidigare under tisdagskvällen. Aston Villa är numera ovanför strecket som innebär spel i Premier League säsongen 2020/21, på bättre målskillnad än Watford. Kan vi andas ut och njuta? Knappast..

”We have to win one game to be in the Premier League”

Tack vare segern mot Arsenal så ser tabelläget ut som följande; 

17. Aston Villa - 34 poäng, -26 målskillnad
——————————————-
18. Watford - 34 poäng, -27 målskillnad
19. Bournemouth - 31 poäng, -27 målskillnad
20. Norwich - 21 poäng, -44 målskillnad

Aston Villa har allt i egna händer inför den avslutande omgången på söndag. Som supporter till Aston Villa så börjar man förmodligen att bli van vid matcher som kan liknas vid ”kniven mot strupen”, det vill säga matcher som innebär skarpt läge och som är av allra största betydelse. Twitterkontot @VillaViews_ skrev dagen efter matchen mot Arsenal; 

”So for the third year in a row, we have to win one game to be in the Premier League”

Användaren refererar i sitt uttalande då till de två tidigare Playoff-finalerna från säsongerna i Championship, med sikte mot den episka omgången mot West Ham på söndag. 

Så hur ser förutsättningarna ut efter tre överraskande poäng mot Arsenal? Aston Villa kan nöja sig med oavgjort mot West Ham utifrån förutsättningen att Watford får oavgjort eller förlorar mot Arsenal samt att Bournemouth kryssar eller förlorar mot Everton. Vill Aston Villa vara på riktigt säkra sidan så ska man gå för seger mot West Ham, och gärna med ett par mål för att försäkra sig att Watford, vid en eventuell vinst mot Arsenal, inte springer om på målskillnad. Vinner Aston Villa så spelar det ingen roll hur det går för Bournemouth i den avslutande omgången då Bournemouth maximalt kan nå 34 poäng, det vill säga samma poäng som Aston Villa står på idag efter 37 spelade omgångar. Sammanfattningsvis; 

- Vinner Aston Villa samtidigt som Watford och Bournemouth spelar oavgjort eller förlorar, så behåller Aston Villa statusen i Premier League. 

- Vid förlust så kan det bli en målskillnadsaffär, beroende på om Watford också förlorar. Bournemouth kan endast ta klivet förbi både Aston Villa och Watford om man vinner mot Everton med två måls marginal (för att hamna på samma poäng men bättre målskillnad än sina konkurrenter) samtidigt som både Aston Villa och Watford förlorar. 

- Ett scenario som kan inträffa är att samtliga lag vinner, det vill säga Aston Villa, Watford och Bournemouth. Då blir det en målskillnadsaffär enbart mellan Aston Villa och Watford då de hamnar på samma poäng. Värt att notera är att Aston Villa har ett ”plusmål” till sin fördel gentemot Watford, samtidigt som Aston Villa har skrapat ihop sex fullträffar fler än Watford under säsongen (40 stycken mot 34 stycken) om målskillnaden skulle bli densamma. 

Oavsett hur sköna dessa tre poäng var mot Arsenal, så är det tydligt att Dean Smith, kapten Jack och övriga spelare & ledare i Aston Villa har fullt fokus mot den sista omgången. De är väl medvetna om att Aston Villa numera sitter i förarsätet inför söndagen, men det krävs ytterligare en topprestation för att knyta ihop den berömda säcken. Låt oss drömma, låt oss vakna upp med stolthet och sikta mot en seger mot West Ham! 



 

Oskar Laurell 2020-07-22 15:49:21
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa