Villa Park, 2024-04-11 21:00

Aston Villa - Lille
2 - 1

Inför Aston Villa - Lille
Ser vi Watkins näta än en gång?

Inför Aston Villa - Lille

Villa står inför en kvartsfinal i Europa Conference League mot Lille som besöker Villa Park under torsdagen. Med hemmaplansfördel och en stabil målproduktion på Villa Park finns förutsättningar för framgång.

Villa kommer senast ifrån en match i ligan mot Brentford där man till slut delade på poängen. Under andra halvlek upplevde både spelare, tränare och supportrar en omskakande period när Villa lyckades släppa in tre mål på tio minuter. Omskakande var ordet, men att det är avskakat kravet. För mot Lille handlar det inte om några förlorade poäng, utan nu är det vinna eller försvinna. Avancera eller elimineras. Över två matcher, absolut. Men att börja hemma kräver att Villa sätter tonen direkt i den här kvartsfinalen, för att sedan åka till Frankrike nästa vecka. Lille är obesegrade i deras sju senaste matcher och kommer senast från en 3–1 vinst mot Marseille. Att inleda med ett bra resultat är därför viktigt.

En titt in i sjukstugan…
Om vi börjar med att ta en titt in i sjukstugan hittar vi Matty Cash som fortfarande tränar på egen hand. Clement Lenglet har en liten skada och är inte tillgänglig. Ramsey och Kamara borta resten av säsongen. Enligt Emery är Mings och Buendia nära en återkomst till träning med laget, men fortsatt långt ifrån matchtruppen mot Lille. I övrigt ska truppen vara redo inför Lille.

Förutsättningarna
För långt ifrån en ligatitel men absolut med i racet vad gäller placeringar för Europas finrum nästa säsong. Det är båda lagens ömsesidiga förutsättningar inför den här kvartsfinalen. Som vanligt på våren ställer journalister ofta inför sådana här matcher frågor om vad som händer i periferin. På söndag står Arsenal för motståndet, så hur värderas en kvartsfinal i Europa Conference League – i relation till allt som står på spel inför nästa säsong?

Emery verkar i alla fall utåt sett vara enbart fokuserad på matchen på Lille. Under presskonferensen avfärdade spanjoren alla frågor relaterade till matchen mot Arsenal på söndag. Det sänder signaler att ECL verkligen tas på allvar och att förberedelserna är gjorda enbart utifrån hur prestationen ska se ut mot Lille – och att Emery inte tar något annat i beaktning. Hur det ser ut internt får vi veta ungefär en timme innan avspark när startelvan släpps. Det roterades mot City och mot Brentford stod en mer ordinarie elva på planen. Minimal rotation är från undertecknad i alla fall att önska. Ser gärna att trion längst fram består av Watkins, Bailey och Diaby där den sistnämnde har visat framfötterna på sistone.

Min XI:
Martinez
Konsa, Carlos, Pau, Digne
Luiz, Tielemans
McGinn
Bailey, Watkins, Diaby

Villa Park-faktorn
Så, med en ordinarie startelva och med ett totalt fokus på bara matchen mot Lille bör förutsättningarna för ett bra resultat vara rätt goda? Jag anser det, och som jag inledde den här texten spelar Villa hemma för att sen flyga över till Frankrike nästa vecka. Att inleda på hemmaplan är inte alltid fördelaktigt men i det här fallet tror jag det kan vara en fördel. Villa har hittills inte förlorat hemma i ECL. Sett över hela säsongen har Villa en vinstprocent på 69% på hemmaplan. Villas målproduktion snittar 2,5 mål gjorda på hemmaplan. Hittills under säsongen har 17 olika spelare gjort mål – och då ska vi komma ihåg den säsong en viss Ollie Watkins har. På fem hemmamatcher (Hibs inkluderade) i ECL har Villa släppt in två mål. Det är statistik som på förhand gör Villa till den Store och motståndarna till den Lille.

Lille
Paulo Fonsecas lag har inga större avbräck inför matchen. De som saknas är Umtiti, Ilic och Fernandes – alla har dock varit borta under stora delar av säsongen. En spelare för den claret and blueianska backlinjen att hålla koll på är Jontahan David. Den kanadensiska forwarden har hittills mäktat med 23+7 i alla turneringar. Det får absolut ses som det främsta hotet.

Up the villa!
 

Anton Palomaa2024-04-11 10:36:37
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa