Inför fredagens drabbning + NYTT AVSNITT!

En stor utmaning väntar för Dean Smith och spelarna i Aston Villa på fredag. Everton kommer på besök till ett förmodat kokande Villa Park som törstar efter den första segern i årets upplaga av Premier League. Men vilka ingredienser och insatser behövs för att sätta stopp på den två matcher långa förlusttrenden? Sani Kubatlija fick lov att ingripa och besvara dessa frågeställningar.

"Med så många nya spelare så kommer det givetvis att ta tid"
Utifrån de resultat som Aston Villa har presterat så är det lätt hänt att supportrar runt om i världen börjar att höja sina röster och peka på felaktigheter, misstag och förluster istället för att se ljusglimtar i det som kan uppfattas som ett litet mörker. Utifrån texten som Pär ”Coreopsis” Johansson skrev efter matchen mot AFC Bournemouth, så finns det glädjande nog supportrar som tar dessa två förluster som läropengar som med stor förhoppning till slut ska resultera i framgång, vinster och poäng i god takt ju längre säsongen pågår. Sani Kubatlija är, likt Pär, också den typen av supporter som varken skickar signaler av kris efter två förluster eller enbart fokuserar på saker som inte fungerar i spelet;
 
”Jag är väldigt glad över att vi har fortsatt med den positiva fotbollen som Dean Smith har implementerat i klubben. Med så många nya spelare kommer det givetvis att ta tid innan det fungerar ordentligt. Sanningen är att det är på grund av enskilda misstag som vi står på noll poäng. Insatserna på planen tycker jag inte vare sig representerar eller speglar nollan i poängkolumnen.”  
 
Sani har supportat Aston Villa sedan tidigt 1990-tal. Det han fastnade för var framförallt namnet. Han påstår att det är det vackraste namnet i fotbollsvärlden, samt att färgkombinationen sticker ut och är i och med det svårslagen. Utan att dra för stora växlar så är det inte särskilt orimligt om det visar sig att majoriteten av Villasupportrar är benägna att hålla med Sani.
 
Utifrån Sanis resonemang, samt Pär “Coreopsis” Johanssons text efter matchen mot AFC Bournemouth, så finns det flera positiva saker att ta med sig till fredagens match mot Everton FC. Det finns en hoppfullhet och snudd på övertygelse att Aston Villa kommer inom en snar framtid att plocka poäng och segrar om laget fortsätter att följa Dean Smith & Co strategi, samt att Douglas Luiz fortsätter att utvecklas och på sikt kan nå upp till en nivå som är jämförbar med Chelseas N´golo Kanté. 

Defensivt starkt lag med uddlös offensiv?
Vad kan vi då förvänta oss av motståndet? Everton FC, även kallat ”The Toffees”, har under säsongens början spelat mot Crystal Palace och Watford, vilket har resulterat i 4 poäng. Det vill säga oavgjort i ligapremiären och seger i lördags på hemmaplan. Nu väntar en resa till Birmingham och Villa Park där det ska tävlas mot Aston Villa, the first team in Claret & Blue! 
 
Ifjol placerade sig Everton på en fullt respektabel åttonde plats i Premier League. Men nu höjs det röster inom deras supporterskara att det är dags att utmana topp-6 lagen i ligan. Finns det tillräckligt bra material för det? Det kan råda lite delade meningar kring det. Offensiva krafter som Richarlison, Bernard och Sigurdsson är spelare som ett extra öga bör hållas på. Richarlison och Sigurdsson var ”The Toffees” målkungar ifjol med 13 mål vardera. Men mycket mål har vi under denna säsong ännu inte bevittnat från Evertons sida, ett mål på två matcher. Uddlös offensiv eller trögstartad målmaskin? Sani menar att Everton är starka defensivt, men lite uddlösa på den offensiva planhalvan. På frågan kring vilken Villaspelare som kommer att inneha en stor roll på fredag så pekar Sani på två spelare, en från Skottland och en från Brasilien; 
 
”McGinn är den drivande spelaren i laget och jag tror att hans roll och energi på mittfältet kommer att spela en stor roll mot ett defensivt starkt Everton som, precis som vi, ser lite uddlösa ut framåt. Även Douglas Luiz, med sin fina spelförståelse och sätt att starta anfall från djupet, tror jag kan vara nyckeln i matchen mot Everton för att få igång mittfältet centralt.”
 
På tal om uddlöshet framåt, så menar Sani att det finns ett litet orosmoln hos Aston Villa inför matchen mot Everton;
 
”Det som oroar mig är att vi ser ganska tunna ut framåt, speciellt bland de renodlade anfallarna. På den positionen har vi inte någon riktig målskytt att förlita oss på. Wesley behöver tid att anpassa sig och Kodija hoppar in och ut ur laget ofta. Keinan Davis spelade på amatörnivå fram tills för några år sedan, så det är inte rättvist gentemot honom att vi ska förlita oss på honom.”
 

En målsnål tillställning att vänta? Eller finns det en förväntan om öppna spjäll och full fart framåt som resulterar i målkalas? På fredag har vi svaret. 

"Skulle bjuda honom på fish & chips med alkoholfritt bredvid"
Det kanske inte gäller alla, men det händer ibland att olika tankar och frågeställningar flyger förbi kring Aston Villa. En tanke och fråga som har växt fram är vilken spelare eller ledare i Aston Villa som skulle vara intressant att bjuda på middag. Naturligtvis fick Sani en chans att besvara frågan samt berätta vilket samtalsämne som skulle beröras under middagen; 
 
”Jag skulle bjuda Jack Grealish på middag, för jag vill få reda på hur han gick tillväga med att gå från att vara en tunn liten kille med lite struligt liv utanför planen till att vara det fysiska monster och lagkapten han är idag, och detta på bara ett par säsonger. Det är en otrolig förvandling på kort tid. Som den flexiterian jag är så skulle jag bjuda på en klassisk fish & chips med en väldigt god Ale bredvid. Jack få naturligtvis nöja sig med alkoholfritt till maten!” 
 
En annan frågeställning, som förmodligen är en sådan frågeställning som fler funderar kring än den föregående, är hur startelvan bör se ut efter två raka förluster. Sani fick till uppgift att ta på sig den stora kavajen och agera Football Manager för Aston Villa; 

Heaton

Guilbert - Engels - Mings - Targett


McGinn - Luiz - Grealish

Trezeguet - Wesley - El Ghazi

“Tror det blir tufft att bryta ned Evertons starka defensiv och skulle därför vilja se ett mer offensivt ytterbackspar, därav anledningen till att jag startar med Guilbert & Targett än med Elmohamady & Taylor, som förvisso har gjort det bra hittills.”
 
När Sani får fundera och klura kring fredagens slutresultat så tror han på en knapp 1-0 seger, med Wesley ”Big Wes” Moraes som målskytt. Ett resultat och scenario som knappast någon nykter Villasupporter skulle tacka nej till. 

TV
Matchen sänds klockan 20:45 på Viasat Sport och Viaplay. 

NYTT AVSNITT!!
Avslutningsvis så vill jag tacka alla Villasupportrar för fina, varma & betydelsefulla kommentarer kring den nystartade podden ”VillaSweden podcast”. Det är med största ödmjukhet vi tar emot beröm, kritik, frågor och funderingar. Det är tack vare er som VillaSwedens podcast fortsätter att rulla. 
 
Som ett tack så bjuder vi naturligtvis på det tredje avsnittet! 
 
- Sebastian Edvardsson, som var på plats när Aston Villa mötte AFC Bournemouth, berättar om sin resa. 

- Vi gör ett bokslut av matchen mot AFC Bournemouth. Vilka godbitar tar vi med oss? Vad lärde vi oss för läxor? 
 
- Vi försöker oss på en scoutrapport av Everton FC. 
 
- Och mer därtill (där bland annat frisyrer blir ett samtalsämne..)

 
Det är bara att kopiera länken som tar dig till Soundcloud, tryck på play, ta på dig hörlurarna och ladda inför fredagskvällens möte mot Everton. 

 https://soundcloud.com/user-571529478/season-1-episode-3-2019-08-22-0005




 

Oskar Laurell 2019-08-22 19:27:26
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa