PREMIÄRFÖRLUST PÅ USA-TURNÉN
Bejublad comeback av Buendia när han fick spela drygt en halvtimme mot Columbus Crew.

PREMIÄRFÖRLUST PÅ USA-TURNÉN

Aston Villa reste till USA med 29 spelare fördelat på 4 målvakter, 10 försvarare, 9 mittfältare och 6 anfallare. Dessa ska tillsammans spendera drygt 10 dagar i staterna med mängder av träningar, teoripass, gruppaktiviteter samt avverkande av tre vänskapsmatcher. Under natten mellan lördag och söndag så genomfördes det första testet.

STARTELVAN
Innan vi presenterar startelvan så kan det anses vara noterbart att informera om vilka spelare som fick ”stå över” den första vänskapsmatchen under träningslägret i USA. Spelarna det handlade om var Robin Olsen, Sil Swinkels, Youri Tielemans, John McGinn och Jacob Ramsey. Det råder inga direkta tveksamheter kring att det kommer att vara någon form utav ”rullande schema” kring spelare som ska stå över en viss specifik match under turnén i USA. Således kan man tänka sig att samtliga spelare som nyss nämndes kommer att få minuter i benen i nästa match mot RB Leipzig.

Spelarna som startade mot Columbus Crew var följande;

Gauci

Nedeljkovic Feeney Torres Moreno

Bailey Barrenechea Barkley Iling JR

Archer Rogers


Noterbart var att tre nyförvärv I Ian Maatsen, Amadou Onana och Jaden Philogene fick inleda på bänken samt att Emiliano Buendia, som fick hela fjolårssäsongen spolierad på grund av skada, närvarade och kunde tänka sig vara redo för några minuter och således en bejublad comeback.

Utöver ovan nämnda spelare så fanns följande spelare på bänken att tillgå;

Oliwer Zych, James Wright, Matty Cash, Diego Carlos, Lucas Digne, Kaine Kesler-Hayden, Lamare Bogarde, Leander Dendoncker och Lewis Dobbin.

POSITIVA OCH KRITISKA SIGNALER
Oerhört snabbt sammanfattat; Tre insläppta mål under matchens första fyrtiofem minuter, där den tidigare Watfordanfallaren Cucho Hernandez stod för samtliga mål för motståndaren, tydliggjorde att försvarsinsatsen och dess samarbete inte upprätthåll önskad nivå.

Redan i den 8:e matchminuten hade Aston Villa kunnat ta ledningen när Iling JR, efter en slagen Villahörna, från sin vänsterkant spelade in en hård boll längs backen i riktning mot den högra stolpen där Pau Torres befann sig. Dessvärre upplevdes det som att den spanska mittbacken blev förvånad att bollen dök upp till honom i tron om att passningen skulle brytas av en försvarare från Columbus Crew och ett avslut mot mål uteblev.
7 minuter senare så skapar Columbus Crew sin första målchans. En boll som spelas in i Villas straffområde bryts först av den unga mittbacken Josh Feeney, men dock inte tillräckligt och den colombianska anfallaren Cucho kan klippa till i ett nytt skottförsök och ge amerikanerna ledningen.

Direkt efter baklängesmålet så sätter Aston Villa en bra press gentemot målvakten Nicholas Hagen, landslagsrepresentat för Guatemala, som spelar upp bollen centralt i planen där Morgan Rogers befinner sig. Aston Villas bästa spelare under försäsongen fick inte riktigt önskad kontroll på bollen tillräckligt snabbt men kunde ändå skapa ett bra läge. Men Hagen hann tillbaka och kunde rädda upp situationen han själv orsakat.

Bortsett från slarv av Barkley med bolltapp/felpassning som skapar ett utmärkt läge för Columbus Crew att utöka sin ledning så får man lov att tillstå att Aston Villa i stora drag har kontroll på tillställningen vad gäller bollinnehav och skapande av målchanser. Men fotbollslaget tillhörandes fotbollsligan MLS var löjligt effektiva i jämförelse med Aston Villa.

I den 38:e matchminuten kan Cucho Hernandez i en lyckad djupledslöpning springa ifrån Josh Feeney och placera in 2-0. Det var tydligt att Columbus Crew hade en matchplan som gick ut på att försöka straffa Aston Villas höga försvarslinje med snabba omställningar och bollar placerade bakom densamma. Vid ett par tillfällen lyckades försvarslinjen att ställa motståndaren i offside, men vid målet som resulterade i 2-0 så lyckades inte Feeney att lösa det. Men ingen skugga ska falla över den unga mittbacken som tog ett ansvar att försöka rädda upp situationen som enda försvarare efter att den spanska mittbacken Pau Torres tappat boll centralt i planen.

Aston Villa fick därefter lite luft under dem berömda vingarna efter att en spelare i Columbus Crew missat en bollmottagning vid ett inkast på egen planhalva. Någonting som Leon Bailey utnyttjade, drev upp bollen mot försvararna och kunde sedan spela ut bollen till vänster om sig där Cameron Archer tog emot och avlossade med sin vänsterfot. Den unga engelsmannen, som återvänt till Aston Villa efter att ha spenderat fjolåret hos Sheffield United, dunkade dit reduceringen. Det var hans andra mål under försäsongen.

När man i TV-soffan, med nattkaffet i handen, trodde att man kunde vara relativt trygg med ett underläge med endast en boll skulle snabbt bli förvånad. En minut senare så spelas ytterligare en boll i djupled bakom Villas höga försvarslinje, där Cucho Hernandez vänder bort Pau Torres och sedan placerar in bollen snyggt bakom Joe Gauci. Tillbaka på ruta ett och ett underläge med två mål igen. Jaha.

Inför andra halvlek gjordes följande byten;

In med Oliwer Zych, Matty Cash, Diego Carlos, Lucas Digne och Jaden Philogene. Ut med Kosta Nedeljkovic, Josh Feeney, Pau Torres och Samuel Iling JR. Vad gäller utbytta spelare så är nog bytet av Pau Torres det mest rimliga med tanke på den svaga försvarsinsats som gjordes av honom. Josh Feeney utelämnades en hel del och fick ta ett större ansvar än vad som var tanken. Kosta Nedeljkovic visar upp många goda attribut och egenskaper men visar i nuläget upp en för stor positioneringsmässig sårbarhet i försvarsspelet. Samuel Iling JR gjorde sin bästa insats under försäsongen då han var mer delaktig än tidigare och upplevdes bekväm på sin vänsterkant, där han likt Jacob Ramsey utgår lite mer centralt i planen. Det råder inga tvivel om att engelsmannen är talangfull, kvick och bollskicklig. Men det tar tid att lära sig och anpassa sig utefter Emerys spelstil, filosofi och utvecklingsprocess. Målvakten Joe Gauci då? Målvakten som värvades in i januari hade ingen lyckad kväll i Columbus. Upplevdes som osäker och oerhört matchotränad. Konstigt? Inte särskilt. Hans senaste klubblagsmatch, utöver försäsongsmatcherna med Aston Villa, var den 30 december 2023. Då med Adelaide United i A-League i Australien. Den australiensiska landslagsmålvakten var osäker placeringsmässigt och besatt inte någon större aura eller pondus för att styra sitt försvar. Nej, den här matchen var inte till hans fördel.

Aston Villa försöker under inledningen av andra halvlek att vara lite mer framåtlutade, aggressiva och offensiva för att ta sig in i matchen igen. Man ändrade från fyrbackslinje till en 3-backslinje där Alex Moreno agerade mer likt en wingback på sin vänsterkant, vilket i sin tur resulterade i att just den spanska ytterbacken kom till ett bra skottläge där han med kraft tryckte bollen strax över ribban efter att Morgan Rogers spelat fram honom till läget.

Men som tidigare i matchen; istället för reducering så kunde Columbus Crew vara effektiva och utöka måldistansen från Aston Villa. Felpassning/bolltapp av Matty Cash, med kaptensbindeln på armen, i straffområdet gjorde att Columbus skapade ett mycket bra förstaläge som den polska målvaktstalangen Zych kunde rädda, men ingen försvarare ”fångade upp” returen och den franska mittfältaren Dylan Chambost kunde rulla in 4-1 och matchen var numera avgjord. Svagt agerat i försvaret där det upplevdes osäkert, oinspirerat och bekvämt. Frånvaron av skottblockning och med full kraft försöka rädda upp en situation var aningen ledsamt.

I minut 61 så görs resterande byten;

Ut med Moreno, Bailey, Barrenechea, Barkley, Rogers och Archer. In med Maatsen, Kesler-Hayden, Dendoncker, Onana, Buendia och Dobbin. Bejublad comeback för Buendia och intressanta debuter av Maatsen och Onana.

Även om matchen i sin tur inte skapar någon större spänning så såg man åtminstone tendenser av goda beteendemönster och ageranden. Buendia var spelsugen, skyddade boll och hittade ett par gånger goda samarbeten och passningar med och till Philogene, som dessvärre saknade slutprodukt vid avslutsmomentet. Philogene kom mer till sin rätt i spelet när Maatsen och Buendia byttes in, där han kunde nyttja sin snabbhet och kreativitet på ett annat sätt än under hans inledande kvart.

REFLEKTION
Även om matchen resulterade i förlust och att det fanns ett par saker att känna sig osäker kring så finns det inga större anledningar till oro. Vad man bör ha i åtanke är att Columbus Crew fortfarande är mitt uppe i brinnande säsong. Senaste ligamatchen spelade man den 21 juli, det vill säga 7 dagar tidigare. I ligaspelet har man 10 omgångar kvar innan slutspelet drar igång, där Columbus Crew placerar sig som ett av ligans bättre lag. Således var det ett matchtränat och relativt formstarkt motstånd som Aston Villa valde att spela mot. Det kan tyckas finnas fler fördelar än nackdelar med det valet av motstånd.
Saker som upplevdes som osäkra under matchen mot Columbus Crew var bland annat försvarslinjen där samtliga fyra försvarare under första halvlek var otajmad och osynkad. Det är tydligt att Emery behöver en stark försvarslinje för att kunna prestera i både liga-och europaspel framöver. En tydlig ledare som kan styra och ställa med pondus och jämnhet. I detta fall tänker nog Emery främst på Emi Martinez och Ezri Konsa, som båda är på semester efter att ha varit på landslagsuppdrag under större delen av månaderna juni och juli.

Vad som också upplevdes som osäkert var det centrala mittfältet. Både Barrenechea och Barkley visar upp glimtar av ljus i sitt spel. Men det syns att man ännu inte är tillräckligt samspelta och i Barkleys fall kan det under vissa stunder se rentav nonchalant ut. Ett mittfält som spetsas eller breddas med lagkapten McGinn och belgiska landslagsmittfältaren Youri Tielemans kommer att göra Aston Villas centrala mittfält till det bättre. Således inga anledningar till panik, men det kommer att krävas bättre prestationer av både Barrenechea och Barkley framöver om man vill sträva efter mycket speltid under säsongen 2024/25.

Vad man bör ta i beaktande och observera är att det är flera nya spelare som ska bli bekväma och vana i Emerys vardag. Det talas om att Emery är kravställande och engagerad som få. Spanjorens detaljrikedom tillsammans med ambitionen kan vara något av en nyhet för flera av lagets nya spelare. Det är därför inte orimligt att låta dessa spelare få tid på sig att anpassa sig. Allt kommer inte att sitta perfekt under försäsongen. Inte ens under ligaspelets inledande omgångar. Däremot är det upp till spelarna att leverera en tillräckligt bra slutprodukt avseende prestation i slutändan med hjälp av Emerys guidning.

Trots att Columbus Crew är matchtränade och i form så var det tydligt att Aston Villa styrde och ställde avseende bollinnehav och tempo. Crew nyttjade den osynkade försvarslinjen på ett föredömligt sätt, men sett till nivå och chansskapande så var Aston Villa det bättre laget. Det finns därför hopp och tro om att ju längre försäsongen pågår, desto bättre kommer det att bli.

Nästa match spelas natten mellan onsdag och torsdag klockan 02:00. Då i New Jersey på Red Bull Arena där RB Leipzig kommer att stå för motståndet. 

 

Oskar Laurell2024-07-29 12:53:35
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park