SvenskaFans Awards: Säsongens floppförvärv
Memphis Depay började säsongen lovande, men skyttekungen från holländska ligan såg sedan mest vilsen ut.

SvenskaFans Awards: Säsongens floppförvärv

Premier League-redaktionerna på SvenskaFans.com har fått rösta fram det nyförvärv som de anser har floppat mest.

Med 30 procent av rösterna väljs Memphis Depay fram som säsongens floppförvärv. Vi snackar med Björn Hallberg om Depays tuffa debutsäsong i United.

Inför säsongen hade Unitedfansen stora förhoppningar. Din kollega Gustaf Granqvist yttrade: “Jag hoppas och tror och ber till alla eventuella gudar däruppe att Memphis blir en sådan sinnessjuk succé. Hans statistik från Holland är imponerande och nu är det bara att hoppas på att han klarar omställningen.” Vad är det som har gjort att han inte fått till det, enligt dig?
- En kombination av anpassningsproblem och en mental spärr. Förväntningarna på Memphis var skyhöga, och det berodde inte enbart på hans fina statistik och hans beryktade talang – det berodde även till stor del på vilken typ av fotboll han representerade. Memphis lekte fotboll i Eredivisie, hans fotboll var ungdomligt fartfylld och spännande, och det var precis vad United-fansen suktade efter. Han själv var givetvis medveten om vad som förväntades av honom, och ambitionen var väl egentligen att fortsätta på precis samma bana i Manchester United som han inlett i PSV. Problemet är att Premier League inte är Eredivisie, och att Memphis måste anpassa sitt spel för att lyckas i England. Det har holländaren bevisligen inte lyckats med, och att de få positiva ljusglimtar vi har fått av yttern har kommit i Europaspelet – mot icke-engelskt motstånd – är därför ingen slump. 

Nånstans, längs med vägen, tog det bara stopp för Memphis. Han fortsatte i samma hjulspår, gjorde samma misstag om och om igen, och han misslyckades om och om igen. Jag ser inte någon annan förklaring än att det var någon form av mental spärr som växte fram, för så pass kapabel är han ändå att han över tid borde kunna anpassa sig. Förhoppningsvis kan han arbeta bort den åkomman över sommaren.
 

Hur kommer Depay passa in i Mourinhos lagbygge?

Nu väntar en ny tränare, med ny filosofi. Hur tror du Memphis Depay passar i Mourinhos spelstil som ställer högre krav på defensivt arbete och snabbhet av yttrarna?
- Den gode van Gaal ställde också ett visst krav på samtliga spelare att delta i det kollektiva försvarsspelet, men Mourinhos kravbild är givetvis på en annan nivå. Fråga Juan Mata. Med det sagt tror jag inte att allt hopp är ute för Memphis. Däremot är jag övertygad om att holländaren måste visa mycket mer i såväl ambitionsnivå som i kampvilja. Memphis såg under säsongen ofta uppgiven och lam ut i spelet över hela banan, och vi minns alla hans mindre imponerande hemåtnick mot Stoke och hans snudd på psykotiskt vanemässiga beteende att utmana snett-inåt och alltid fastna på en försvarare på exakt samma ställe på planen. Nej, det kommer inte hålla om Memphis vill vara en del i Mourinhos United. Men, jag har jag alltjämt hopp om att han är tillräckligt slipad för att kunna anpassa sig till – och bli en vansinnigt nyttig spelare för – United. Han behöver inte lägga om träningsschemat och bli en ny Valencia för att lyckas med det heller. Så länge han börjar prestera och tillföra i offensiv väg utgår jag från att Mourinho kommer att se nyttan i Memphis, såtillvida att han bättrar på sin defensiv till den grad att han kan värdera när det är läge – och inte läge – för en hemåtnick.
 
Ny tränare ger ny kravprofil på spelartruppen. Hur går spekulationerna bland Unitedfansen om vilka som kommer att offras och vilka saker som Mourinho vill förbättra?
- Den trupp Mourinho tar över saknar inte allt som behövs för att lyckas, men den saknar ett antal vitala ingredienser; stabilitet, tro och spets. Vår nye tränare lär börja med att fixa till det sistnämnda, det vill säga spetsen. United behöver köpa in ett antal spelare av hög kaliber, dels för att det behövs på flertalet positioner men även för att de redan befintliga spelarna behöver det. Truppen må ha varit hyfsat bred ifjol, men den var inte ett dugg konkurrensutsatt. Kommer ett antal spelare in som kan gå rakt in i elvan höjer det inte bara kapaciteten direkt, den kommer även att höjas indirekt i takt med att resterande spelare klipper sig och försöker behålla sina jobb. 

Därefter måste Mourinho få spelarna, och egentligen hela klubben, att tro igen; på att Manchester United fortfarande ska vara England och ett av världens bästa lag. Det har ingen i eller kring klubben på riktigt trott på de senaste åren, och för att laget ska ta sig tillbaka dit man hör hemma måste attityden förändras. Sist men inte minst kommer Mourinho börja arbeta på lagbygget, och här är det i första laget stabiliteten – eller kontinuiteten – som behövs jobbas på. Laget visade under den gångna säsongen att man, i sina bästa stunder, kunde spela vettig fotboll. Problemet var att det aldrig höll i sig i mer än 45 minuter, och när laget fick någon som helst press på sig funkade det varken framåt eller bakåt eller i sidled. Givetvis måste United bli ett par snäpp bättre på alla plan för att lyckas i det långa loppet, men för att hitta någon form av arbetsro måste Mourinho börja med att stadga upp laget. 

Det är rimligtvis många som ligger pyrt till, med tanke på att så många underpresterat så grovt ifjol. Samtidigt är jag relativt säker på att Mourinho inser att förklaringen till den senaste säsongens misslyckanden ligger hos kollektivets (och van Gaals) oförmåga snarare än hos individens. Därav tror jag inte heller att det kommer bli någon enorm storstädning vi får se, åtminstone inte redan i år. Men, några spelare kommer givetvis att lämna. För att nämna några bör Juan Mata, av uppenbara skäl, vara orolig och likaså kan en otursförföljd och skör Phil Jones givetvis inte vara säker på att få en tusende chans.
 

Hallberg tror att Rooney kommer att höja sig under Mourinho.

Avslutningsvis: hur hoppas du att ni ställer upp på premiärdagen i augusti?
- En oerhört svår fråga att svara på, inte minst för att Silly Season är ung och för att det ännu är svårt att sia om exakt vad Mourinho vill göra med laget. Som sagt ovan har jag en känsla för att den totala utrensningen kommer att utebli, och att elvan därför rimligtvis kommer att innehålla en betydande andel bekanta ansikten. Högpresternade spelare som De Gea, Smalling och Martial är givna, samtidigt som jag innerligt hoppas på att Mourinho ger unge Rashford fortsatt förtroende redan från dag ett.
Jag tror också att Rooney, oavsett hur medelmåttig han varit i år, kommer att spela en stor roll. Det känns som att kaptenen kan höja sig rejält under Mourinho, och Rooney är precis den typ av spelare som Mourinho gillar att bygga sitt lag kring. En spelare likt Schneiderlin känns även han passande för en Mourinho-byggd lagmaskin. Nyförvärv då? Jag vet ärligt talat inte, utöver Bailly som redan är klar då. Utan att veta överdrivet mycket om vårt dagsfärska nytillskott känns det högst troligt att han tar plats bredvid Smalling i backlinjen, vilket känns fullt naturligt med tanke på att det känns otroligt att Blind får behålla sitt vikariat i ännu ett år. Zlatan då? Jag hoppas så innerligt att jag knappt vågar skriva ut hans namn i en United-elva, men vafan, there is no such thing as a jinx. Jag slänger härmed ut en helt ogrundad och fruktansvärt obalanserad 4-1-1-3-1-uppställning.
 
De Gea; Shaw, Smalling, Bailly, Darmian; Schneiderlin; Rooney; Martial, Zlatan, Mr X; Rashford

Tidigare vinnare: Säsongens floppförvärv
2014/2015: Mario Balotelli
2013/2014: Erik Lamela
2012/2013: Christoper Samba
2011/2012: Jordan Henderson
2010/2011: Fernando Torres
2009/2010: Alberto Quilani
2008/2009: Robbie Keane

Henrik Örtenvik2016-06-09 10:30:00
Author

Fler artiklar om England