Johan Cruijff ArenA, 2024-03-07 18:45

Ajax - Aston Villa
0 - 0

Zzz...
John McGinn visade sin allsidighet mot Ajax.

Zzz...

Ajax mot Aston Villa. Den åttondelsfinalen i Conference League börjar på Villa Park nästa torsdag. Det kan man konstatera efter 90 minuters avvaktande ställningskrig, 0-0, och för tv-tittaren gott om tid att ägna sig åt annat.

Fullsatt på Johan Cruyff Arena med 2 600 tillresta Villa-fans på festhumör. De yttre förutsättningarna var fina för god underhållning i mötet mellan dessa klassiska fotbollsklubbar med ärofylld historia. Resten blev dock inte mycket att skriva hem om. Det hände mest - ingenting… 
Allt tydligare framgick det att Unai Emerys order var: släpp inte till något! Se till att få med ett anständigt resultat hem till Villa Park. Det lyckades, förutsatt att man tycker att ett oavgjort resultat på bortaplan är en framgång. Det offensiva artilleriet för Villas del kan summeras i två avfyringar: Moussa Diabys “lösplugg” mitt på målvakten i första halvlek och i slutskedet inbytte Leon Baileys rejäla mörsare, dock föredömligt blockerad av Ajax-backen Ahmetcan Kaplan. I storform varande Ollie Watkins neutraliserades fullständigt medan Morgan Rogers och Youri Tielemans var spöklikt genomskinliga. 
Men, om uppdraget var att hålla Ajax borta från målet för att möjliggöra en triumf på Villa Park, så blev det “mission completed”. Visserligen fick Emi Martinez göra ett par skapligt avancerade ingripanden, men på det hela taget var Ajax lika tandlösa som gammelfarmor Beda med löständerna i glaset på nattduksbordet.
Om du missade matchen har du kanske så här långt förstått att det inte var Oscars-vinnande underhållning som bjöds. 
Intressant i Villas laguppställning var att Tim Iroegbunam fick starta. 20-åringen från Great Barr briljerade inte på något vis, men fick en god släng av internationell erfarenhet fram till att han fick - till synes - kramp och blev utbytt i 74:e minuten. 
Det blev något bättre energi i det blå bortalaget när Leon Bailey och John McGinn kom in, men inte på något matchavgörande vis. McGinn fick dock visa vilken fantastiskt allsidig spelare han är. Inbytt som vänster mittfältare, inflyttad till mitt-mitt innan han fick avsluta matchen som mittback. Det säger väl en del om matchen och om Super John att han blev BBC:s “player of the match”, med endast en halvtimmes speltid. 
På mittbackssidan blev det hög omsättning, med orosmoln inför kommande helg och nästa vecka. Comebackande Pau Torres blev utbytt redan i paus. Nya problem eller bara försiktighet? Ezri Konsa flyttade in från högerbacksplatsen, men fick inte heller han slutföra matchen. Andra gula och därmed rött kort i 83:e minuten och borta i returen. Ja, vad säger man om det domaringripandet? Eller om domarinsatsen överhuvudtaget? Som tur var fladdrade besluten åt båda hållen. Rött kort - lika tveksamt - i 86:e minuten på Tristan Gooijer. 
Vi gör nog bäst i att placera denna intetsägande tillställning i de bortglömda minnenas garderob och se torsdagens match i Birmingham som den stora galaföreställningen. Förhoppningsvis får vi då sett ett mer offensivt inriktat hemmalag på ett kokande Villa Park.

Morgan Carlsson2024-03-07 22:23:08
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa