Athletic Bilbao – Shakhtar Donetsk 0-0

En oerhört händelselös match på San Mames slutar mållöst och ger Shakhtar ett bra resultat att bygga vidare på.

Inför matchen pratade jag om den häxkittel jag förväntade mig att San Mames skulle välkomna Shakhtar till under kvällen, med en Champions League debut i sitt nybyggda hem. Så blev inte fallet. En relativt tyst stämning ramade både in matchen, och satte sin prägel på den. Men det återkommer vi till. Lagen kom med förväntade startelvor, och det enda som skiljde sig från de jag förutspådde i införrapporten var att Oleksandr Kucher hann tillbaka från sin skada tidigare än väntat, och flyttade Ivan Ordets till bänken, samt att Markel Susaeta även han bänkades till förmån av Ibai Gomez. Fullständiga startelvor:

Athletic Bilbao (4-2-3-1): Gorka Iraioz; Oscar de Marcos, Aymeric Laporte, Carlos Gurpegi, Mikel Balenziaga; Mikel Rico, Ander Iturraspe; Ibai Gomez, Beñat, Iker Muniain; Aritz Aduriz

Shakhtar Donetsk (4-2-3-1): Andre Pyatov; Darijo Srna, Oleksandr Kucher, Vladyslav Rakitskiy, Marcio Azevedo; Taras Stepanenko, Fernando; Douglas Costa, Alex Teixeira, Taison; Luiz Adriano

Matchen sparkade igång väldigt avvaktande, där de båda lagen kände lite smått på varandra. Matchens första farlighet gick till Athletic Club, när Oscar de Marcos från sig högerkant hittade Beñat centralt som tog emot och sköt på en täckande försvarare varpå bollen kommer ut till Mikel Rico, som på någon slags halvvolley riktar bollen strax utanför. Shakhtar behandlar inledningsvis bollen bra, och det ser ut som att det trots allt blir de för dagen vita gästerna som skulle styra matchen, medan Bilbao la sig och snarare satsade på kontringar. I en av flera fina sekvenser av Shakhtar hittar Douglas Costa sina rebellkollega från i somras Alex Teixeira i djupled, som har med sig en fri Luiz Adriano parallellt, men Teixeira får inte fram bollen till Adriano, utan får nöja sig med en hörna. På den hamnar bollen hos Rakitskiy efter lite tumult i straffområdet, men mittbacken får inte ordning på fötterna i ett annars bra skottläge.

Alex Teixeira fortsatte löpa starkt i djupet, och vinner senare ytterligare en löpduell och lägger bak till Taison, som förlänger hem till Stepanenko som skruvar till bollen med vänstern och ställer till lite problem för Iraioz, som tillslut dock håller bollen. Shakhtar får strax därefter matchens kanske bästa målchans, när Srna från sin högerkant spelar in ett hårt inspel med vänsterfoten, för omväxlingens skull, som både Taison och Luiz Adriano slänger sig fram på, vilket stör Iraioz som styr till hörna. En tå på det inspelet så hade Shakhtar tagit ledningen. Ibai Gomez slår några minuter senare en fin frispark från strax utanför straffområdet, men bollen tar i sidnätet efter att ha fint ha curlat förbi muren.

Athletic Bilbao lämnar oerhörda ytor bakom sig när man går framåt, och i ett av flera kontringslägen som Shakhtar skapar sig, den här gången genom en läcker tunnel av Teixeira på mittplan, när han senare även driver in bollen på offensiv planhalva och hittar Taison, som gör sin gubbe men sedan istället för att fullfölja gör ett teaterförsök vilket ger ett välförtjänt gult kort, av domaren som synade honom helt. Munain lyckas lite turligt ta sig förbi Marcio Azevedo på vänsterkanten något senare, men skottet/inspelet hamnar stenhårt i nävarna på Pyatov. I samband med den denna sekvens blir Bilbao nekade en straff, efter att Aduritz täckts bort lite väl bryskt av Rakitskiy på en djupledsboll. Halvleken avslutas med att Shakhtar belägger den hårdaste pressen under hela matchen runt Bilbao straffområde, när man flera minuter rullar bollen fram och tillbaka, utan att komma fram till något konstruktivt.

En händelselös första halvlek blåses strax därefter av, och känslan var att Shakhtar om man bara la i ytterligare en växel skulle kunna ta med sig samtliga poäng hem till Ukraina.

Andra halvlek drar igång och återigen är det Bilbao som får den första chansen efter en inlyften frispark mot Shakhtars straffområde, där en för mig oidentifierbar Bilbaospelare får iväg ett skott som Pyatov återigen dock greppar. Bilbao kommer i alla fall ut klart mest inspirerade i andra halvlek, medan Shakhtar inte verkar speciellt intresserade av att anfalla. Matchens hackas annars sönder av mängder med spelaravbrott, där domaren verkar ha svårt att låte bli pipan. När Shakhtar tillslut lyckas ta sig in på offensiv planhalva så är det via en långboll som Luiz Adriano jobbar loss, och sedan hittar fram till en rättvänd Teixeira som avancerar, gör sin gubbe och avlossar ett skott som täcks på en Bilbao arm. Händerna bakom ryggen, absolut, men i slutändan är det armbågen som sticker ut som nekar Teixeira. Borde ha varit straff.

Bytena rullat sedan igång, där Valverde gör sitt första drag genom att ta av Beñat och sätta in Susaeta. Douglas Costa får i runt den 70:e minuten en fin chans efter att Luiz Adriano targetnickat ner ytterligare en boll till Teixeira, men det skruvade vänsterskottet styrs ut av Iraioz. På den efterföljande hörnan ligger bollen i nät för enda gången i matchen, men målet döms korrekt bort för offside. Bilbao kontrar istället åt andra hållet, fyra mot fyra, men när Susaeta ska sätta in den sista passningen så slänger sig Pyatov modigt fram och greppar bollen framför fötterna på de övriga tre rödrandiga spelarna. Fred kliver därefter in istället för Fernando. Byten löser av varandra när matchen mattas av: Munain går ut för Ager Aqueche, Adurtiz går ut för Guillermo Fernandez, Taison går ut för Marlos och Luiz Adriano går ut för Oleksandr Gladkyy. Under de fem tilläggsminuterna domaren hittade i bakfickan händer i princip ingenting, och om första halvlek var tråkigt så finns det knappt ord för den andra.

Shakhtar åker således hemma med hållen nolla och ett stark bortapinne på San Mames. Just Andre Pyatov i målet var för ovanlighetens skull bäste Shakhtar spelare, i en match där backlinjen och det defensiva mittfältet sköter sig, medan samtliga brassar framåt uppträder slarvigt och ofokuserat i offensiven, någonsin som straffar sig då det annars var en match Shakhtar helt klart kunnat åka hem med tre poäng ifrån. Medan Bilbao och Shakhtar läste godnattsaga för undertecknad krossade Porto BATE Borisov med 6-0 hemma på Dragao, vilket ger följande tabelläge efter premiäromgången: