Experten: ”Du kan inte köpa dig till bra resultat”
José de la Verde, expert på fotbollsekonomi, intervjuas om Ajax transferfönster. Han förklarar varför Ajax hade så svårt att sälja spelare, vad de kan göra framöver och hur övergångar faktiskt fungerar.
Transferfönstret är stängt och för Ajax del blev det inte riktigt som planerat. Man behövde sälja innan man kunde köpa, men fick inte sålt så många spelare som man tänkt. På deadline day sålde man Steven Bergwijn men missade att få in alla papper för ersättaren Kamaldeen Sulemana i tid. Sen dess har Davy Klaassen återvän på fri transfer.
För att reda ut varför Ajax transferfönster blev det som blev, vad Ajax kan göra i januari och hur fotbollstransfers faktiskt fungerar har vi intervjuat experten José de la Verde. Han har i flera år drivit twitterkontot @j_berden där han grundligt redogör för alla siffror runt Ajax transfers. Han är professionell marknadsföringsexpert och oerhört kunnig om fotbollsekonomi och hur transfermarkanden faktiskt fungerar.
Alex Kroes själv har sagt att han inte är nöjd med vad det blev av Ajax transferfönster, men vad tycker du om fönstret överlag?
Ur ett rent ekonomiskt perspektiv var det inte dåligt. Genom att sänka lönebudgeten med omkring 12-15 miljoner euro för det här året, och genom att sänka transferkostnaderna med ungefär en fjärdedel så kommer de närmare de ekonomiska målen. Men budget är bara en del av det, om kvaliteten på truppen förbättrades är en annan fråga.
Dagens supportrar är väldigt ivriga för nya värvningar och stora övergångar, men det fanns (och finns) så mycket mer att göra för att få klubben tillbaka på rätt köl igen. Du kan inte bara köpa dig till bra resultat. De har försökt det i två år, och vi vet alla hur det gått. Nu behövs tid för att återuppbygga.
Är du överraskad över hur det gick för Ajax? Eller av några av de beslut som fattades?
Ajax var och är fortfarande i en svår sits. Tiden då man enkelt kunde tjäna stora summor på spelare och köpa ersättare är förbi. Att sälja spelare skulle alltid bli svårt, och i slutändan visade det sig ännu svårare än förväntat.
Det finns flera anledningar till det, som fönstrets långsamma start på grund av EM och ekonomiska regelverk i Premier League, och det var väntat att Ajax spelare inte skulle vara lika efterfrågade som tidigare efter en säsong som förra. Vad som kanske var mindre väntat var att spelare själva skulle vilja stanna. De hade bra och långa kontrakt och alla kände att de hade chansen under den nya tränaren. Det gjorde det ännu svårare att sälja, för det fanns intresse för Owen Wijndal, Benjamin Tahirovic, Branco van den Boomen men de valde själva att nobba anbud.
Det märktes också att det fanns strikta interna förhållningssätt för övergångar. Sänka kostnaderna var en klar förstaprioritet och de höll sig till det. Först ett visst antal försäljningar innan man kunde spendera något. Och det verkar som att de hade en regel om balnsen i truppen. En försvarare in (Daniele Rugani) kunde bara ske när en försvarare (Jakov Medic) lämnat. Bara när Wout Weghorst köptes lyckades Kroes övertyga dem om att frångå det.
Det var hela tiden snack om att Ajax behövde sälja innan de kunde köpa, men i slutändan fick de nöja sig med fler lån med köpoptioner istället. Tror du det var klokt av Kroes att nöja sig med det, eller hade han helt enkelt slut på alternativ? Vad är fördelarna och nackdelarna med såna avtal?
Det är svårt att bedöma ifall en annan person i Kroes ställe hade gjort det bättre. Det är tydligt att han hade svårt att ro försäljningar i land. Men avtal är komplexa och marknaden rigid. Att gå med förlust på några spelare är acceptabelt, men du kan inte ge bort dem gratis. De har fortfarande värde. Om en klubb är intresserad, men inte för summan du vill ha, är ett lån ett alternativ.
Men det visar vilken dålig position Ajax hade på marknaden för ett lån, särskilt utan köpoption, är mycket mer i favör för klubben som lånar in spelaren. Dessutom, lånen av Borna Sosa, Carlos Forbs, Jakov Medic och Naci Ünüvar är bara tillfälliga lösningar. De skapade utrymme för spelare som Rugani, men risken är stor att du är fast med dem igen nästa år. Det är mycket osäkerhet fortfarande.
Jag tror det finns många missuppfattningar där ute om hur transfers faktiskt fungerar, många soffexperter som tror att om du säljer spelare X för summa Y kan du sen spendera Y på nya spelare. Kan du förklara lite om hur det faktiskt funkar?
Låt oss ta Steven Bergwijn till Al-Ittihad som exempel. Summan var 21 miljoner euro, men det är vad den köpande klubben betalade, inte vad den säljande klubben (Ajax) får. Till att börja med, obligatoriska avgifter som solidaritetsbidrag måste betalas, ca 1 miljon euro. Det fanns ingen vidareförsäljningsklausul för Bergwijn annars hade den behövts dras av med. Dessutom, mellanhänder som agenter behöver betalas, ibland också spelaren själv, det är oftast 10-15 %. Slutligen finns några transferkostnader som administration, ekonomiska utgifter, juridiska utgifter etc. Allt som allt blev ungefär 17 miljoner euro kvar för Ajax att ta emot.
Men, Ajax köpte Bergwijn också en gång och den transfersumman skrivs av över fem kontraktsår. Det kallas amortering. Nu när han sålts återstod det fortfarande tre år, eller tre femtedelar av summan att skrivas av: 18,75 miljoner euro. Så i slutändan förlorade Ajax faktiskt 1,75 miljoner euro på det här avtalet.
Fast det är ändå inte det som avgör hur mycket du har att spendera, för försäljningen frigjorde ändå 6,25 miljoner euro i amortering årligen och 4,6 miljoner euro per år i lön. Så, vad kan du köpa i gengäld? Det beror på vad den maximala amorteringen är, vad den maximala lönen är och hur mycket vinst du gjort på övergångar. Normalt vill du ha lika mycket (eller mer) i vinst på försäljningar som du har i maximal amortering. Eller, din ”inkomst” på transfers är åtminstone jämbördig med din ”förlust” på transfers det året.
Tycker du det var ett bra beslut av Ajax att sälja Steven Bergwijn på deadline day utan att ha en ersättare klar?
Det verkade som att en ersättare var på väg in, men (smärtsamma) misstag begicks. Ajax behövde sänka både sina lönekostnader och amortering, Bergwijn-transfern bidrog främst till de kostnadssänkningarna, och gav inte Ajax direkt mer utrymme att köpa en ersättare. Därav intentionen att låna Kamaldeen Sulemana.
Igen, huvudmålet var att sänka kostnaderna, så om misstaget varit tvärtom hade det varit mycket värre, att låna Sulemana utan att få Bergwijn såld.
Bergwijn utgjorde ungefär 11 miljoner euro i årliga kostnader (amortering och lön), han tog på egen hand upp ungefär 8 % av de totala spelarlönekostnaderna och 11 % av transferkostnaderna. Jämför det med hans bidrag till resultaten och jag anser inte att han var värt det.
Men man kan inte förbise att det stora problemet i truppen nu är vänsterytterpositionen. Om det blir avgörande kommer vi få se.
I din åsikt, är Ajax på en bättre plats nu gällande truppbygge och ekonomi än man var före sommaren?
I bästa fall hade Ajax blivit av med fler spelare och tagit in några långvariga kvalitetsspelare att bygga kring. Men det var bara en supporterverklighet, det är hur du spelar Football Manager. Då handlar det om snabba belöningar och ögonblicklig succé, men det är inte den verkliga världen.
Verkligheten är att det finns en långsiktig plan, som detta år är en fas av. Du kommer inte vinna några titlar efter två år som de Ajax just haft. Stabilitet och tillväxt är målet, men du behöver mer än en säsong för det.
Du kan se denna mellanfas. Spelarna som kommit in är erfarna, men temporära. På det viset hoppas du få några bra insatser medan du utvecklar din trupp. Som att konkurrera om tredje- eller till och med andraplatsen i ligan och göra några bra matcher i Europa League. De kommer göra detta med en mindre än idealisk trupp, men det tar tid.
Exempelvis Kian Fitz-Jim och Kristan Hlynsson är inte talangerna man väntat sig men de duger för nu. Samma gäller Kenneth Taylor eller Devyne Rensch. Med några bra insatser kan du sälja dem nästa år och sen få in ersättare av en högre nivå.
Vad tror du Ajax kommer göra i januarifönstret? Och vad tycker du de ska göra?
Jag tror det kommer bli en upprepning. Så, sälj först. Men den här gången kan en (bra) försäljning snabbare skapa utrymme för nyförvärv. Jag förväntar mig inte att så mycket kommer hända, specifika förstärkningar och kanske en speciell möjlighet (ung spelare).
Ajax borde verkligen fokusera på att utveckla den nuvarande truppen och inte på att köpa in prestationer. Om de kan hålla nere kostnaderna eller till och med spara in lite till, medan de skapar mer värde, kommer Ajax vara i en mycket bättre sits nästa sommar. De kommer frigöras från de ekonomiska bojorna av att behöva sälja så mycket. Så, lite tålamod, arbeta med det du har och ta nästa steg i återuppbyggnadsprocessen nästa år.