Klubbhistoria 1974

Klubbhistoria 1974

Assyriska Föreningen i Södertälje grundades 1971 av assyriska flyktingar från Mesopotamien (Mellanöstern). 1974 bildade föreningen ett fotbollslag som började med sin verksamhet genom att spela i korpserien. 1975 spelade laget för första gången i seriesammanhang i division VII.

Klättringen uppåt i seriesystemet skedde successivt, med en viss stagnation under åren 1985-1989, då laget spelade fem säsonger i samma serie, nämligen division IV.

Från och med säsongen 1990 började laget rada upp flera framgångar. Samtidigt som man på allvar började satsa även på ungdomsverksamheten. Laget avancerade ganska snabbt genom seriesystemet och den hittills största framgångar i Assyriska Folkets historia kan skrivas till säsongen 1992 då laget genom avancemanget till division I blev det första s k "invandrarlaget" att komma så högt upp i seriesystemet. Därmed hade Assyriska FF från Södertälje skrivit in sig i historieböcker. Festen i division I varade dock bara en säsong. Säsongen 1993 blev också historisk i lagets historia. Det var nämligen första gången som Assyriska ramlade ur en serie. 

Men Assyriska kom tillbaka till division 1 för att ramla ut och upp igen. Efter två degraderingar från den nästhögsta serien etablerade sig klubben på samma nivå. Och redan 1999 var man ytterst nära att nå allsvenskan först genom att vinna serien men ramlade på mållinjen då man vid vinst i sista omgången hade avancerat, men Umeå ville annat och slog oss. Det blev istället kval mot Örebro SK och efter två 1-1 matcher avgjordes allt i 112 minuten då Örebro slog in 2-1, värt att nämna är att Assyriska hade en man mindre efter bara 30 spelade minuter. Det blev ingen allsvenskan den gången.

Året därpå bildades superettan, där kom vi att bli ett av de mest etablerade ansikitena. Från start och fyra år framåt husserade vi där för att 2004 nå en tredjeplats och kval till allsvenskan igen. Den här gången mot Örgryte IS, vinst med 2-1 i första matchen hemma. 0-0 i returmatchen stod sig länge, fram till andra tillägsminuten då ÖIS väldigt tursamt via vår mittback Pierre Bengtsson som ställde Erland Hellström i målet kunde göra 1-0 och gå vidare via bortamål. Dock följdes sorgen med glädje dagen därpå då Örebro SK degraderades från allsvenskan på grund av bristande ekonomi och en fällande dom av elitlicenset. Assyriska fick platsen och historia var skriven återigen. 2005 spelade Assyriska som första invandrarlag i världen i en högstaserie i fotboll.

Glädjen blev kortvarig, man åkte ur direkt och säsongen 2006 i superettan blev inte bättre och man föll även ur den. För första gången på över tio år var Assyriska i tredjedivisionen. Dock blev också det en kortvarig historia, 2007 vann man division 1 norra och 2008 spelar man i superettan igen.

Värt att nämna är också 2003 års cupsuccé. Genom att slå Örebro SK med 2-3 i åttondelsfinalen, IFK Göteborg med 4-1 i kvartsfinalen och regerande mästarna med sex landslagsspelare Djurgårdens IF med 0-4 i semifinalen nådde man finalen i svenska cupen. Dock blev Elfsbors IF numret för stort och kunde segra med 2-0 på Råsunda. Men genom avancemangen till cupfinalen var återigen historia skriven. 

Bakom Assyriska stora framgångar ligger självklart flera faktorer. Målmedvetenhet och ideellt arbetande krafter, fin harmoni och en godstämning med offensiv och teknisk fotboll har hela tiden präglat Assyriskas sätt att vara. Det massiva publikstödet har naturligtvis varit en starkt bidragande orsak till framgångarna genom åren.

Bakom framgångarna ligger också de mycket lojala och trogna styrelseledamöter som under årens lopp uppoffrat mycket tid och energi för detta ändamål.

Bakom dessa förhoppningar ligger onekligen vår väl etablerade och fungerande ungdomsverksamhet. Av de 211 registrerade pojkar mellan 8-17 år finns alltid en och annan talang som kan lyfta laget till den internationella nivån i framtiden. Allt detta beror på Ert stöd.

Assyriska föreningen har under snart 24 år av sin existens långsiktigt och målmedvetet arbetat för att framgångsrikt etablera en Södertälje förening, där människorna, oavsett deras härkomst, färg, språk eller religion, med sina begränsade resurser skall kunna frambringa en och uppnå en värdefull verksamhet, för framför allt barn- och ungdomar.

Med facit i hand och en smula stolthet över föreningens framgångar i framför allt idrotts- och integrationsfrågor, kan vi idag konstatera föreningen besitter en pregnant profil på Europanivå i detta avseende. Tillsammans med kommunens olika sociala och idrottsföreningar har vi bidragit och kommer att bidra till välbefinnandet av stadens invånare. Inte minst vad gäller framtiden för kommunens ungdomar.

Efter att Europas regeringar har bestämt sig för att anslå medel för att lösa en liten del av dagens segregations- och integrationsproblematik har Assyriska Föreningen i samarbete med EU- Kommissionen kommit i gång med en projekt i detta område. Assyriska föreningen blir därmed en av de första föreningar som tar initiativet att driva integrationsprocessen i Södertälje till den Europeiska Unionen och därmed göra Södertälje en aning känd stad i hela Europa

Sett från historiskt perspektiv anses framgångarna inom idrotts- verksamheten för Assyrierna, såväl i Sverige som världen över, vara ett naturligt socialisationstillvägagångssätt för att kunna hävda sig i samhället och skapa sin egen identitet. Ett identitet som så småningom söker sig till nya vägar för positivt anpassning i samhället.

Faktum är att både den första och den andra generationen av assyrierna i Europa brukar lida av utbrett identitetskris och ungdomsbrottslighet. Här kan de sociala, kulturella och idrottsföreningar ha avgörande roll i ungdomarnas ställning till det nya samhället. Och det är just här vi menar att Assyriska föreningen har en stor roll att spela.

Assyriska föreningen har idag en välfungerande ungdomssektion som bedriver en omfattande social- och idrottsverksamhet med integrationsmål som sitt främsta syfte. Drygt 350 invandrar- och svenska barn- och ungdomar mellan 7-27 år tillgodogör sig olika verksamheter under föreningens regi.

Vi ser hur dessa barn och ungdomar från ca. 7 nationaliteter under både föreningens senior- och ungdomsfotboll har redan börjat utvidga sina sociala och idrottsliga kontakter till att omfatta kontakter utanför kommunens gränser. Föreningen arrangerar exempelvis varje år under sportlovet en betydande inomhusturnering för barn och ungdomar mellan 10-16 år. Drygt 70 lag (ca. 1200 barn) från olika föreningar från både Sörmland och Stockholm deltar i denna 7 dagars långa turnering. Dessutom arrangerar föreningen varje år en fotbollsskola för Södertäljes barn.

Som en invandrartät kommun är Södertälje i detta sammanhang ett belysande fall. Kommunpolitiker, polismyndigheten, skolrektorer och socionomer är på något sätt ense om dagens utbredda brottslighet och narkotikamissbruk bland ungdomarna. När så är fallet kan man enkelt fråga sig "hur kommer den närmaste framtiden för dagens Södertälje ungdomar att se ut?".

Jämfört med andra kommuner har man i Södertälje prioriterat andra idrottsgrenar framför fotbollen. " Detta trots att fotbollen i Sverige är utan tvekan den största bland alla idrotter. Den utövas året runt och är viktigaste idrotten. Oftast fokuseras frågorna kring fotbollen på elitnivå. Till omfattningen utgör dock elitfotbollen mindre än en procent av den totala verksamheten. Breddverksamheten och ungdomsverksamheten är de hörnpelare fotbollen vilar på. Den fina ungdomsverksamheten som bedrivs i föreningarna har stor betydelse och ger fotbollsungdomar en bra start i livet" ( svenska fotbollförbund. Fakta om anläggningar nr. 1/94).

Vi i Assyriska Föreningen vill inte hävda att vi idag är en etablerad elit fotbollsförening. Vi vill inte heller jämföra oss med kommunens etablerade elitidrottsföreningar. Men utvecklingen i föreningens tänkande under senaste åren att etablera en elit svenskinvandrar fotbollsförening, samt att profilera föreningen som en hemmahörande i Södertälje har lett till stora framgångar både på lokal- och riksnivå.

Föreningen är samtidigt väl medveten om att hela landet genomgår en svår ekonomisk kris, vilket gör att även kommunens ekonomiska resurser är begränsade för stora insatser för idrotten. Detta är vi helt införstådda med. Vi är också medvetna om att kommunen tvingas till stora besparingar och nedskärningar inom den kommunala sektorn.

Det sagda får dock enligt vår förmenande inte innebära att Assyriska Föreningen ensam (inom idrotten) skall bli drabbad av kommunens planerade nedskärningar. Framför allt inte då även föreningen befinner sig i ett ekonomiskt kärvt läge. Sedan 1990 har idrottssektionen i föreningen i praktiken årligen gjort förluster i sin verksamhet. (Även för 1997 tvingas föreningen budgetera för en förlust på ca 400.000 kronor.) Huvudföreningen och medlemmarna gick dock alltid in och täckte denna förlust för att fotbollsverksamheten, som vi anser vara så viktigt, inte skall bli drabbad.

Den verksamhet som föreningen bedriver måste kunna värdesättas på ett helt annat sätt än tidigare. Vi anser oss vara den enda invandrar förening i hela Europa som lyckades komma så långt i verksamheten. Vi är därför en konkret förebild för alla andra invandrar föreningar i landet. Låt oss därför vara realistiska och hitta en gemensam lösning som gagnar det svenska samhället i helhet. 

Text av: Assyriska fotbolls föreningen (www.assyria.se)

Assyriska FF2006-06-08 14:46:00
Author

Fler artiklar om Assyriska FF

Krönika: Vägen tillbaka…
Spelschemat spikat - första derbyt i maj
Styrelsen är äntligen tillsatt!