Årets allsvenska elva 2010: Målvakt

Årets allsvenska elva 2010: Målvakt

Våra allsvenska skribenter har samlat sig och tyckt till om vilka som har varit bäst i Allsvenskan 2010. Sammanställningen presenteras i en 4-3-3-uppställning. Först ut är årets målvakt, som var nära på att välja en idrottskarriär på is...

Johan Dahlin, Malmö FF

Statistik Allsvenskan 2010
Matcher: 29
Insläppta: 23
Räddningsprocent: 79% (6:e i Allsvenskan)
Nollor: 15 (1:a i Allsvenskan)


Ulf Nilsson, Himmelriket, varför är Johan Dahlin Allsvenskans bästa målvakt?
Johan har de fysiska förutsättningarna som krävs med storleken och styrkan. Dessutom har han visat sig ha ett enormt bra psyke, vilket inte minns märks om man tänker på att han inledde säsongen med en rätt stor groda i landslaget och ändå har stått för en briljant säsong för oss. Som grädde på moset är han också väldigt bra på att styra försvaret, vilket har skänkt ett lugn till laget som vi inte haft på många år.

Hur bra har ert försvar varit  i år, och hur mycket är Dahlins förtjänst att ni släppt in lite mål?
Försvaret har varit väldigt bra trots att det till stora delar faktiskt var nytt jämfört med förra året. Att ha en sådan säker sista utpost som Johan har gjort att vi i lugn och ro har kunnat bygga ett nytt försvar - ett försvar som dessutom förändrats väldigt mycket under säsongen. Johan skall ha all eloge i världen för att vårt försvarsspel var så framgångsrikt.
 
Vad talar för och emot att han är vår blivande förstemålvakt i landslaget?
Det som talar för är givetvis det faktum att han helt enkelt är en fantastisk målvakt redan nu och ändå knappast står på toppen av sin karriär. Han har helt enkelt allt som behövs för att bli vår näste gigant mellan landslagsstolparna. Det som talar emot ligger egentligen utanför vad han själv kan påverka, då vi ju redan nu har flera duktiga målvakter i framförallt Johan Wiland och Isaksson. Båda de har flera år kvar, och dessutom kommer det andra unga målvakter som visat framfötterna - t.ex HIF:s Hansson, Noring i Trelleborg, Blåvitts Sandberg och så vidare.

Tack till Ulf Nilsson, Himmelriket, för dina svar!

¤ ¤ ¤

SvenskaFans motivering:

Blixtvärvades under fjolårssommaren när MFF bröt med dåvarande förstekeepern Jonas Sandqvist. Delvis kritiserad under sin sin debutsäsong i Malmö FF då han stod för ett par enkla misstag och stundtals såg ofokuserad ut. Har sedan dess gjort framsteg, blivit mer trygg i sin roll och styr numera sitt försvar på ett helt annat sätt. Detta har smittat av sig på övriga spelare och starkt bidragit till Malmös solida försvarsspel säsongen igenom. Håller nollan i varannan match, vilket är bäst i Allsvenskan.

Kuriosa: Var duktig som ishockeyspelare och deltog bland annat i TV-pucken. God vän med Eddie Gustafsson sedan tiden i Lyn.

¤ ¤ ¤

Röstfördelning

Johan Dahlin - 10 röster
Pär Hansson - 7 röster
John Alvbåge - 3 röster
Mattias Asper - 2 röster
Viktor Noring - 2 röster
Etrit Berisha - 1 röst


Årets Allsvenska Elva - hittills:

Johan Dahlin
X - X - X - X
X - X - X
X - X - X

- - -
Klockan 17:00 presenteras Årets högerback i Allsvenskan

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2010-11-18 12:00:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll