Silly Season Gefle (uppdaterad): Bomber från division 4 är bomben i Pelles nya trupp
2007 slog Johan Oremo igenom, inkommen från division 3. Kan 2012 bli Johan Svantessons år?

Silly Season Gefle (uppdaterad): Bomber från division 4 är bomben i Pelles nya trupp

Pelle Olsson överraskar igen. När vi räknade med att backen Linus Malmborg skulle bli det sista nyförvärvet inför 2012 - då presenterar Pelle Olsson en ... forward! Men det är inte Amadou Jawo, nej, det är en spelare som kommer från division 4, och som har bombat in 29 mål i år. Han är 19 år och heter Johan Svantesson. Egentligen är dock värvningen logisk och en följd av strategin fynda billigt, utveckla, sälj dyrt. Och Malmborg är också klar! Uppdateringar i rött.

Nyförvärv

Johan Svantesson, 19 år, Vara SK, forward. Svantesson är den stora knallen i Gefle IF:s trupp för nästa år. Ingenstans hade rykten snappats upp om att den målfarlige division 4-spelaren var på ingång. Det gör värvningen desto mer intressant. Den är spektakulär ur minst fyra synpunkter: 1) Johan Svantesson hämtas från en mycket låg division, men bevisligen ser Pelle Olsson mycket potential i 19-åringen, annars hade han aldrig erbjudit ett så långt kontrakt (fyra år). 2) Svantesson är en målskytt utöver det vanliga. Gör man 29 mål under en säsong har man kvalitéer. Tänk på att Johan Oremo spelade division 3-fotboll året innan han smällde in tio mål i Allsvenskan för Gefle. 3) I och med värvningen av Svantesson blir Gefles A-lagstrupp 21 man stor. Bevisligen går klubben ifrån sin policy att överskrida 20-mannagränsen helt medvetet. Kan det betyda att värvningen av Svantesson är gjord med riskkapital som kommer från samarbete med näringslivet? 4) Gefle knep Svantesson i konkurrens med Åtvidaberg och ytterligare några klubbar. Det betyder att Gefle börjar bli sedd som en klubb där man utvecklas och lyckas.

Linus Malmborg, 23 år, Vasalunds IF, mittback. Förut har vi skrivit att Malmborg verkar vara så gott som klar för Gefle, och för några timmar sedan blev det verkligen klart. Vasalundsbacken är Gefles i fyra år framåt. Malmborg besökte Gefle i mitten av november, men åkte sedan ner till Malmö FF för provträning med förra årets mästarlag. Dock sa MFF att man inte tänkte skriva kontrakt med Malmborg. För Sydsvenskan beskriver sig Malmborg som "en vänsterfotad innerback med ledaregenskaper". Malmborg har varit lagkapten i Vasalund (division 1 norra) under de två senaste säsongerna och dessförinnan i Värnamo i två säsonger. Det säger väl något om en spelare när han tilldelas rollen som kapten vid så pass låg ålder? Malmborg är ingen poängspelare som Daniel Theorin och Olof Mård, eller som VSK:s mittback Marcus Danielsson, men har stora defensiva styrkor. Är lång, stark och en bra passningsspelare. Moderklubb Djurgården.
 
Alexander Faltsetas, 24 år, IFK Göteborg, mittfältare. I går kväll blev det klart - Alexander Faltsetas blir Gefles första nyförvärv för säsongen 2012. Faltsetas som går under smeknamnet "Falex" har skrivit på ett tvåårskontrakt. I Gefle kommer Falex att användas på den position han gillar mest - det centrala mittfältet. Här har han inte fått så många chanser under tiden i IFK Göteborg. Den spelare som Gefle nu kontrakterar låter som en yngre kopia av den spelare som precis lämnat, Yussif Chibsah. En Blåvittsupporter skriver om Faltsetas: "Passningsspelet och kreativiteten är minuset, men vilja och löpstyrka är plus." Till Gävle Nyhetsbyrå säger Pelle Olsson att den nye mittfältarens karaktär kan liknas vid bland annat Alexander Gerndts och Daniel Theorins: "Faltsetas har en stark motivation att lyckas och den typ av drivkraft som de här spelarna också hade. Det har visat sig vara en bra väg att vandra via Gefle IF." Vi hälsar Alexander varmt välkommen till staden!


Rykten in

Medi Dresevic, 19 år, Norrby IF, mittback. Dresevic har varit ordinarie i Norrbys A-lag i tre år – ganska imponerande av en 19-årig mittback. Norrby har under denna tid spelat i divison 2 och division 1. Man slutade som åtta av 14 lag i år. Dresevic ska vara lika bra med fötterna som med huvudet, vara tuff och spänstig. En Elfsborgsupporter beskriver Dresevic som brytsäker, klok, med fin blick för spelet och en väldigt fin uppspelsfot. "En elegant och spelande mittback med andra ord." Dresevic har i flera år ansetts vara en av de stora talangerna inom svensk fotboll. För två år sedan var till exempel Elfsborg lite besvikna över att boråsaren Dresevic valde att provträna med Hammarby. Ett seriemål sattes upp på Dresevics konto under 2011. Mittbacken har provtränat med Gefle. Och tydligen blev Pelle Olsson nöjd med vad han såg, för till gt.se säger Dresevic att han och Gefle är överens om ett kontrakt. Antagligen blir också detta officiellt nästa tisdag-onsdag. Men i GD/AB säger nu Olsson att truppen är klar och antyder att Dresevic kommer att kontaktas om skador uppstår under försäsongen.


Avskrivna rykten in

Anders Wikström, 29 år, IF Elfsborg, mittback. Den förre Geflespelaren (moderklubb Brynäs IF) antyder för Norrköpings tidningar att han tycker det är lite konstigt att IFK Norrköping inte har kommit med ett bud än. På frågan om han haft kontakt med Gefle svarar Wikström: "Det är inget att hymla med att jag snackar med dom. Eftersom jag inte vet vad som händer med Norrköping måste jag ju lyssna på det som kommer in."
 
Brian Wake, 29 år, Östersunds FK, forward. Gefle var enligt säkra källor i kontakt med Wake för ett tag sedan och lovade att återkomma. Brian Wake är en målskytt utöver det vanliga - gjorde 24 mål på 20 matcher senaste säsongen. En person jag varit i kontakt med beskriver engelsmannen som "något helt makalöst". Wake är 183 cm lång, snabb och orädd. Låter som en perfekt back-up till Jakob Orlov och Mikael Dahlberg. Till zsport.se säger dock Pelle Olsson att Brian Wake kan avskrivas ur Geflesynpunkt.
 
Marcus Danielsson, 22 år, Västerås SK, mittback. Danielsson är lång (192 cm), stark och målfarlig (gjorde 8 mål för VSK i Superettan senaste säsongen). Mjällby uppges också vara intresserat av Danielsson, som har två år kvar på sitt kontrakt med VSK. Men det senaste är att GIF Sundsvall vill köpa loss mittbacken.
 
Kalle Svensson, 27 år, IFK Göteborg, mittback. Detta är en spekulation som gjorts på supporterforum, men en intressant sådan. Kalle Svensson har ett år kvar på kontraktet med Blåvitt. Men hans karriär har stått stilla i flera år, alltsedan genombrottet som slutade med landslagsspel och proffskontrakt i skotska Glasgow Rangers. Mikael Stahre har räknat bort Svensson från nästa års satsning. Skulle också kunna vara en satsning som möjliggörs av investerare.
 
Christoffer Fryklund, 23 år, Östersunds FK, mittback. Har provtränat med Gefle några gånger. En 190 cm lång och oöm mittback som utsågs till Jämtlands bäste fotbollsspelare 2010. Skulle också kunna vara ett investeringsobjekt, men kanske inte lika intressant för finansiärer som de två förstnämnda. Det är alltid svårt att förutse hur spelare från division 2 klarar omställningen till Allsvenskan. Bosman.
 
Gabriel Petrovic, 27 år, Brommapojkarna, mittfältare. Enligt Fotbollskanalen.se aktuell för Gefle. Men Pelle Olsson säger att den uppgiften är felaktig. Det har framkommit att Petrovic precis skrivit på ett längre kontrakt med BP. Men rykten säger att mittfältaren var högst aktuell för Gefle och Örebro fram till dess.
 
Tobias Wanke, 19 år, Sandvikens IF, mittfältare. Uppgavs välja mellan Djurgården och Gefle. En talang utöver det vanliga. Men stannar nog i Sandviken.
 
Emil Dahle, 21 år, Hamarkamraterna, Norge, mittfältare. Skulle enligt norska tidningar provträna med Gefle. Men Pelle har dementerat de uppgifterna.
 
Jonas Hellgren, 21 år, Västerås SK, mittfältare/forward. Har provtränat med Gefle och antagligen fått nej. Står under kontrakt.
 
Johan Oremo, 25 år, Djurgården, forward. Gjorde 15 mål i Gefle 2007-2008. Har gjort 7 seriemål i Djurgården under 3,5 år. Skador och många tränarbyten har satt ner Oremos kapacitet. Pelle Olsson säger att Oremo inte är intressant … men lämnar en liten öppning – om Erik Törnros skada visar sig vara svårläkt måste Gefle skaffa sig en till forward.
 
Amadou Jawo, 27 år, Elfsborg, forward. I somras var Gefle verkligen ute efter Jawo, men nu har situationen förändrats. Tränaren Magnus Haglund har lämnat Boråsklubben och Jawo hoppas på mer speltid under 2012. Troligt att nästa år blir ett ljusare år för Jawo, särskilt också som James Keene ser ut att lämna Elfsborg. Jawo har enligt uppgifter kontrakt till och med 2014 och skulle bli en dyr affär för Gefle. Och frågan är om Jawo vill ta ett steg tillbaka i sin karriär, ens om han är garanterad en plats i startelvan.
 
Tobias Henanger, 19 år, Sarpsborg 08, Norge, mittfältare. Ett rykte som kommer från supportrar. Knappast sannolikt nyförvärv. Henanger har inte varit ordinarie i den norska bottenlaget i den högsta serien och verkar alltför ung och orutinerad för att vara intressant.
 
 
Rykten ut
 
Suad Gruda, 20 år, mittfältare. Kan lämna Gefle som Bosman och kommer antagligen att göra det. Säger sig inte vilja spela i en serie lägre än Superettan. Kom till Gefle från Degerfors inför förra säsongen.
 
 
Klara spelarförluster
 
Yussif Chibsah, 28 år, mittfältare. Klar för Djurgården. Bosman.
 
Daniel Theorin, 28 år, mittback. Klar för Hammarby. Bosman.

HANS CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2011-12-01 23:21:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid