Allsvenska Ögonblick #7: Bröderna från Broakulla
Bröderna Elm från Broakulla: David, Rasmus och Viktor.

Allsvenska Ögonblick #7: Bröderna från Broakulla

2008 vann Kalmar FF sitt första SM-guld, anförda av en brödratrio från lilla Broakulla.

Broakulla är ett litet samhälle i glasriket i Småland. Strax norr om Duvemåla, känt från Utvandrarna, och Emmaboda, känt för festivalen och barnvagnarna. Broakullas enda claim to fame var länge Johansfors glasbruk. Fram tills andra halvan av 2000-talet då tre bröder slog sig in i Kalmar FF:s a-lag. Storebror David Elm, anfallare. Mellanbror Viktor Elm, mittfältare. Lillebror Rasmus Elm, också mittfältare.

Under Nanne Bergstrands ledning började Kalmar under 00-talet gradvis växa från jojolag till först ett stabilt allsvenskt lag och sen, plötsligt ett topplag. Med Henrik Rydström som kapten och trygg punkt på planen kryddades laget med spetskompetens från två vitt skilda håll: En radda brassar som Fabio Augusto, Cesar Santin, Dedé Anderson med flera. Och så bröderna Elm från Broakulla.

2005 blev man trea i Allsvenskan och fick spela internationellt för första gången — i Royal League. 2007 blev man cupmästare. 2008 var man, till Nanne Bergstrands stora förtret, favorittippade inför seriestarten. Allsvenskan var utökad till 16 lag och 10 av lagens tränare tippade Kalmar som mästare på upptaktsträffen.

I omgång 4 gick Kalmar upp i serieledning. Sen släppte man den inte, trots att man släppte Cesar Santin till FC Köpenhamn under sommaren.

Huvudanledningen till det var bröderna Elm från Broakulla. David Elm, gjorde 7 mål och då var han ändå den minst talangfulle brorsan. Viktor Elm gjorde 15 mål och 6 assist från mittfältet och blev landslagsman. Hans bidrag var kanske störst det året, men mest talang fanns i lillebror Rasmus som gjorde 5 mål och 9 assist som speluppläggare på mittfältet.

I nästsista omgången hemma mot IFK Norrköping bjöd bröderna Elm och KFF på en galaföreställning. Rasmus gjorde 1-0. Sen gjorda Viktor 4(!) mål på väg till en 6-0-seger som lade upp för guldmatch i Halmstad sedan (och beseglade IFK Norrköpings nedflyttning). Efter matchen firade bröderna framför en Broakulla-banderoll i publiken.

Det blev utlandskarriärer följt av comebacker i Kalmar för alla tre av bröderna. Skador, inte minst för Rasmus, gjorde att de höjder de hade kunnat nå aldrig riktigt nåddes sen. Men 2008 var de centralfigurer i ett Allsvenskans bästa guldlag under 2000-talet. Och frågan är om något annat samhälle i Sverige har så hög densitet av allsvensa mästare per capita som Broakulla.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-15 16:03:00
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan