2023-10-26 18:45

Molde - Häcken

Fem punkter efter 1-5 mot Molde

Fem punkter efter 1-5 mot Molde

Molde vann stort över Häcken med hela 5-1. Här kommer fem punkter från matchen.

Det kändes som att möta AIK när AIK var bra
Molde spelade med en 3-5-2-uppställning och det såg ut som det brukar i när lag spelar med den uppställningen. Inte särskilt sexigt med andra ord. Men fotbollsmatcher är till för att vinnas och det gjorde Molde. Häcken såg ut som ett bra fotbollslag med dåliga fotbollsspelare samtidigt som Molde såg ut som ett ganska dåligt fotbollslag fast med bra fotbollsspelare. Molde var kliniska i avsluten och visade klass. Häcken spelade Häckenboll men hade inte rätt skärpa i avsluten. 

Jag fick flashbacks från de hemska åren när AIK spelade 3-5-2 och vann i princip varje match med 1-0 oavsett vilka de mötte. Nu blev det inte 1-0 i den här matchen men det kändes lika hopplöst som att möta AIK på den tiden. Då spelade det ingen roll hur bra AIKs motståndare var, AIK vann ändå. Så kändes det här, att Häcken i grunden spelar bättre fotboll men att sånt blir helt irrelevant när Magnus Wolff Eikrems gäng gör fyra klassmål (och ett skitmål, läs nästnästa punkt).

De berömda marginalerna
Häcken har verkligen inte haft marginalerna med sig i Europa League hittills. Precis efter Chilufyas bortdömda offsidemål gjorde Molde 4-1. Häcken hade flera ramträffar också. Mot Qarabag hade Chilly ett jätteläge i anfallet innan Qarabag gjorde 1-0. I den matchen hade Häcken otur med domsluten och i denna match oskicklighet i avsluten.

Pinsamt 5-1-mål
Det är verkligen inte bra att släppa in fem mål men tre av målen kan jag förlåta, det är en del av Häckenbollen att riskera att motståndarlaget får anfalla i stora ytor. Jag tycker Peter Abrahamsson borde ta 4-1-målet, det känns nästan som att han blir kortare när hoppar upp och sträcker sig mot bollen.

Men det som stör mig är 5-1-målet som gjordes på hörna. Molde slog en medioker hörna på bortre delen av målområdet. Där fanns fyra Häckenspelare och en Moldespelare. Peter Abrahamsson hängde tvätt. Hrstic hoppade och duckade. Ishaq sket i allt och försökte inte störa Moldes Martin Björnbak det minsta. Det hade gått att screena bort honom, åtminstone försöka. Ousou kan inte lastas för målet för han får ducka för Peters helt omdömeslösa misslyckade boxning.

Jag har förståelse för att ett offensivt och framtungt Häcken släpper in mål i öppet spel men på hörnor måste man kunna försvara bättre. 5-1-målet gör mig bara mer och mer förbannad ju mer jag tänker och skriver om det. Nyanställde Roland Nilsson har mycket jobb att göra med defensiven. Och framförallt Hrstic och Ishaq har ett och annat att tänka på när de skämmer ut sig själva och klubben genom att hoppas att någon annan ska göra jobbet i duellspelet på hörnan.

Stundande match mot Molde på “bortaplan”
Jag har en känsla av att Molde är bättre på gräs än vad Häcken är på gräs. För Häcken är riktigt riktigt dåliga på gräs i år. När Häcken förlorade stort på konstgräs ikväll finns risken att det kan bli en tråkig kväll om två veckor på Häckens närmsta bortamatch på Ullevi, blott 3,6 km fågelvägen från Bravida Arena.

Fantastiskt bortafölje
De tillresta Häckensupportrarna höll igång matchen igenom. De hördes mycket mer genom TV-rutan än Moldes hemmastå. Häckens supportrar blir fler och fler och det är underbart att se och höra. Tack för att ni fanns på plats, det gör faktiskt förlusten lite mindre besk.
 

Sven Nöjd2023-10-26 22:58:00
Author

Fler artiklar om Häcken