Från ungdomshockey till elitsatsning
Jag hade tränat på min egna underskrift under ett bra tag för att vara redo när de ringde

Från ungdomshockey till elitsatsning

I den här texten kommer jag berätta om hur jag började elitsatsa på ishockeyn. Jag kommer berätta om min sista säsong i ett ungdomslag, om min uttagning och hur det går just nu

Huddinge U16
Förra årets säsong i U16 för mig gick helt okej. Jag hade spelat i samma lag några år tidigare så jag kände mina spelare. Vår trupp var väldigt blandad. Vi hade många bra spelare i vårt lag, men även spelare som bara spelade för att det var kul. Man märkte det på isen. Vi var ett medel lag som hade stora svängar under våran tid tillsammans. Ibland gick det asbra, ibland gick det asdåligt. Jag spelar som målvakt så en förlust kan ta annorlunda på en jämfört med en spelare. Målvakter finns det bara en av i en match, så det är enkelt att få skulden. Även från tränare. I början av säsongen i U16 så har man något som heter distriktsmästerskapen även förkortat som DM. DM för Huddinges U16 gick inte så bra. Vi var snabbt ute ur serien och bara väntade på att den riktiga serien ska starta. När man spelar ungdomshockey så finns det enbart tre serier som heter A, B och C. I A serien spelar dem bästa klubbarna i, I C de minst bra lagen och B, lag som Huddinge. I B serien så var vi inte riktigt heller så bra. Vi låg någonstans i mitten eller närmare botten. Anledningen var helt enkelt för att vi inte var så bra, och det påverkade mig väldigt mycket men även de andra spelarna som ville bli något större i ishockey. Vårt lag var inte bra i defensiv zon. Det ledde till att jag som målvakt fick väldigt mycket skott på mig. Många gick in, men många räddade jag också. Jag hade cirka 500.550 skott på mig under U16 säsongen och ungefär 70-90 skott gick igenom. Det är mer skott än vanligt. Det lämnade mig på en räddningsprocent på ungefär 80-88%. Den räddningsprocenten är helt okej men vill du verkligen synas för andra i statistiken så vill man helst ligga på över 90%. 

 Efter säsongen så hade jag höga förhoppningar om att någon hade något intresse i mig. Ett kort tag efter säsongen så fick jag en guldbiljett. En guldbiljett som var att jag fick börja träna med J18. Anledningen till varför var för att deras andra målvakt som nu är min lagkamrat fick en långtidsskada. Han hade sträckt ljumsken. Det innebar att jag behövde stötta J18 under deras försäsong vilket gav mig möjligheten att visa upp mig ännu mer för den klubb jag ville komma in i. Det innebar också att jag behövde träna dubbelt.

Min Uttagning
Säsongen var inte direkt något vidare för mig och jag tränade på som vanligt med hopp om att andra klubbar var intresserade i mig. Men sen. Efter säsongen så började det närma sig. Skolåret började ta slut och mitt mål var att höja mina betyg så att jag hade chans att komma in i Huddinge gymnasiet för att ens kunna få plats i Huddinges J18. Jag sökte även många andra klubbar så som Södertälje, Täby, Nacka, Mora, Tumba, Frölunda, Almtuna och några fler. Jag fick möjligheten att provträna för Almtuna och även Tumba. I Almtuna så gick det asbra jag tyckte om deras spelare och tränare och de tyckte att jag var bra också. Men deras tränare sa att de var tvungna att ta en målvakt från insidan alltså deras egna klubb, även fast deras målvaktstränare som jämförde oss två för det var bara jag och en annan målvakt från Almtuna U16 som provtränade den dagen, så sa han att han tyckte jag var den bättre målvakten. Men det var bara att gå vidare och ett tag efter så var det dags att provträna för Tumba och det gick helt okej den dagen. Tyckte inte riktigt om laget så vet inte om jag hade velat börja där eller inte. Men tränaren skulle vilja att jag skulle komma på en till provträning innan han ger mig något svar. 

Två veckor innan slutdatumet för ansökningarna så hade jag ett möte med Jesse. Jag hade tränat på min egna underskrift under ett bra tag innan bara för att jag ville verka professionell framför honom. Han ville veta hur jag kände kring mitt lag, vem jag tyckte att jag var i laget, hur mitt privatliv gick och även hur det gick i skolan. Jag svarade på hans frågor och han tackade så mycket för mötet och sa att det kommer ett sista möte innan slutdatumet för ansökningarna. Så det var bara att vänta.. vänta... och vänta. Till slut var det dags för det avgörande mötet. Flera i vårat gamla U16 lag skulle också få svar om de kom in eller inte. Det var några spelare innan mig som skulle få svar men till slut var det jag. Jesse hälsade trevligt och började prata om hur han kände kring mig i Huddinges J18. Han nämner min resa igenom U16 säsongen och håller med om att jag har haft det tufft. Han sa att han tyckte att det har sätt väldigt bra ut uppe hos J18 och att han hade fått bra feedback från deras egna tränare. Till slut var det dags för svaret. Han var väldigt otydlig i sitt kroppsspråk och även hur han la upp det för mig men efter allt förvirrande så är det ända jag väntade på var ett ja... och det fick jag. Han sa att han gärna ville ha mig i deras nya J18 och jag tackade ja utan tvekan och skakade hand med honom.

Min början i J18
Efter ett kort uppehåll från ishockeyn så var det dags för säsongen att starta. Vårat nya lag har nya spelare och alla behöver tid att lära känna varandra så vi åkte iväg och gjorde lite teambuilding. Vi campade t.ex och hade superroligt. Sen så åkte vi på en resa upp till Mora för att spela två matcher och stanna på hotell. Allt var superviktigt för att kunna bygga upp tillit hos varandra med syfte att kunna lita på varandra under match. Nu är vi här, nutid. Jag missade säsongspremiären på grund av en operation jag behövde utföra samt även två seriematcher men nu har jag precis kommit tillbaka redo för att spela. Konkurrensen är hård och det är superviktigt att du presterar på träningar för att få möjligheten att få spela match, speciellt om man är tre målvakter. Det är bara du själv som bestämmer hur långt du vill gå.
 

William2023-11-20 09:31:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!