Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Hur många vill bli NHL-proffs, frågade tränaren.

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?

När tränaren ställer den speciella frågan får man alltid samma svar. Det spelar ingen roll om du är 16 år gammal och ska börja gymnasiet eller om du är fem år gammal och ska sluta dagis. Alla vill verkligen uppnå målet men bara ett litet fåtal gör det. Vad är det som verkligen krävs för att just DU ska uppnå dina mål? Låt alla vara med och vara snäll? I den verkliga värld funkar det inte så, du måste vinna för att uppnå mål. Annars försvinner du...

Hur många vill bli NHL proffs? frågade tränaren. Jag var tio år gammal men jag minns det som igår. Jag var blixtsnabb upp med handen. Jag log mot tränaren med handen i högsta hugg och tänkte jag ska bli bäst. Jag tittade runt om mig och mina kompisar räckte upp händerna. Vi var cirka 30 personer som hade samma mål och då tänkte jag inget speciellt på det vi var ju trots allt bara små. Varför ska ett tio år gammalt barn bry sig om vad andra tycker?

Men på vägen hem fick jag en verklighets chock, min far ställde samma fråga igen. Vill du verkligen bli proffs? Jag gjorde som på isen och svarade med ett snabbt Ja. Men det jag inte visste var att det farsan sa nu kommer förändra mitt liv. Han sa till mig att om du menar det ska du verkligen mena det. Jag undrade såklart vad det betydde och frågade. Du vet att bara ett litet antal blir proffs svarade han. Alla som räckte upp handen på frågan kommer inte ens bli proffs, är du säker sa han efter. Jag stirrade in i hans ögon och sa från djupet av mitt hjärta, jag vill inte utan jag kommer bli proffs. Jag skojade inte med han utan menade verkligen det. Jag ska visa alla toppspelare vem som bestämmer. Jag ska kämpa för det och jag ska vilja vinna till varje pris. Jag kommer aldrig ge upp.

Sedan den dagen har det bara gått uppåt, jag har slagit mig in i alla möjliga olika camper och cuper. I hockeyns värld finns det inga akademier som i fotbollen. Hockeyn är inte någonstans professionell fram tills du är 15 år för att skydda barn från utmaningar. Men vad hjälper det när toppspelarna vill bli bäst?  Kan man då verkligen spela med mediokra spelare? Jag har sett så många toppspelare kommit och gått men de som aldrig lämnar toppen har samma knep. De vill vinna. Alla toppspelare jag känner har gjort en sak som de mediokra spelarna inte gör. Det är att toppen söker sig till varandra. De vet att om de går på samma camper, cuper och skillsläger kommer de inte försvinna. Jag har så många exempel där organisationer skapats av att föräldrar är missnöjda på klubben. Att klubben inte har några toppspelare och då söker sig toppspelarna till andra toppspelare som har samma tanke. Föräldrarna kontaktar andra föräldrar som sedan drar ihop camper och cuper som skapar stora utmaningar som gör att man kan se om jag verkligen har det som krävs för att bli bäst? Detta har gjort att de utvecklats ännu mer och inte försvunnit. Jag säger inte att alla fallen är så att toppspelare går på de speciella camparna eller cuperna men alla toppspelare söker sig till andra toppspelar för att få utmaningar även om det är inom klubblagen. De vill verkligen vinna. 

När du fyller 15 år försvinner allting lika snabbt som det kom fram. Alla cuper och camper är borta för nu blir sporten professionell på riktigt. Det är nu Tv-pucken som drar igång men framför allt drar hockey gymnasium igång och börjar leta spelare. Detta kallas för NIU som står för nationell ishockey utbildning som är en special kurs på gymnasiet. Detta gör att du får träning på dagtid och sedan med klubben du signerar med kommer du träna med på kvällstid. Detta utbud gör att alla vill komma med i NIU. Det finns dock bara runt 20 NIU hockey gymnasium som har ungefär 15 spelarplatser i skolan kombinerat med laget. Det är bara storklubbar som har NIU så kommer du in i en sådan har du större möjligheter än någon som inte spelar hockey NIU. Men hur ska de välja från några tusen personer bara 300 spelare. Jo du måste såklart vara bäst och ha en förmåga som ingen annan har. Annars försvinner du. De kommer inte se dig eller kontakta dig om du inte gör poäng eller spelar bra. Du måste visa någonstans att du hör hemma i ett NIU. Det kan du inte åstadkomma med folk som gett upp på sina drömmar för länge sen. Du måste kriga med de som är bäst för att bli bäst. När du väl lyckas med dina mål känns det som att drömmen bara kommer närmare och närmare.

Samma fråga igen? Jag är 16 år och har precis börjat NIU. Tränarna på mitt första pass frågar hur många som vill bli proffs. Jag har kommit långt på min väg till att bli bäst men är inte där än. Jag räcker upp handen och ser att alla har samma tankar. Fast den stora uppdelningen är gjord känns det som att allting precis börjat där det startade för sju år sen och jag måste gör allt för att vinna. Det är antingen att vinna eller försvinna...

Elliot2023-12-06 09:53:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!