Sport är viktigare än du tror!
Du och alla du känner borde sporta.

Sport är viktigare än du tror!

Sport kan ge en person livslånga skador och i några fall leda till döden. Sport utövas av miljontals människor varje dag från sporter som golf till lag sporter som basket och fotboll och genom sport håller sig människor aktiva vilket är viktigt både för hälsan så man har en hälsosam livsstil och psykiskt efter som de flesta sporter som basket t.ex. släpper ut dopamin när man kör det vilket leder till att man känner sig gladare och mindre stressad. Men de senaste tiden har jag sett mer och mer

Mitt första argument är: Folk som sportar har mindre risk att bli överviktiga. När man sportar bränner man mer kalorier än vad man gör när man sitter i soffan t.ex. och Om man är i ett kalori underskott går man ner i vikt och att sporta och att vara aktiv kan hjälpa med att hamna i ett underskott. En studie från Oxford University visar också att folk som sportar och är aktiva minst 1 timme varje dag har 70 procents lägre chans att få sjukdomar som diabetes.

Mitt andra argument är sport kan lösa saker som ensamhet och depression: Som jag pratade om lite innan så utlöser de flesta sporter dopamin vilket gör personer gladare och mindre stressade. Sport är också en gemenskap för de flesta som t.ex. en klubb där alla tränar. I en sån här klubb när man träffar varandra 3-4 gånger i veckan gör så att det bildas en typ av gemenskap och vänskap som man inte kan bygga överallt. Det här är speciellt viktigt eftersom folk som begår självmord ökar med varje år vilket är ett stort problem och i de flesta fallen så begår de självmord eftersom att de har depression eller är ensamma. Därför tror jag att om mer personer körde en sport kan det leda till mindre självmord eftersom att de folket känner att de är en del av nånting och att de är behövda.

Mitt tredje argument är att sport gör kroppen starkare.
När man utför träning såsom styrke träning eller konditions träning så stärker man kroppens ben. Desto starkare ben man har desto längre är benen starka och flexibla vilket kan leda till ett längre och mer hälsosamt liv vilket är väldigt viktigt.

Nu ska jag prata om det vanligaste motargumentet folk har vilket är det jag också inledde texten med: Sport kan ge en person livslånga skador och i några fall leda till döden: Det här är sant men det är osannolikt. Genom åren har det funnits folk som dött medans de kör deras sport och folk som har fått livslånga skador som t.ex. en Acl skada för basketspelare det är en skada som är vid knät och många av de spelare som har fått en sån här skada har problem med sina knän hela livet. Även fast såna här tragedier händer så är de väldigt ovanliga och de flesta gånger så påverkar de atleter som är proffs.  Några t.ex. på hur liten chansen är på att en spelare skulle dö på planen är: Större chans att ens hus brinner ner, större chans att man blir träffad av blixten och större chans att man dör när man ramlar ner för en trappa. Då tänker du säkert men det där skulle aldrig hända mig procenten är för liten tänk dig då hur liten procenten är att dö på planen.

I den här texten har jag gått igenom varför sport t så viktigt för hälsan samt 3 argument och ett motargument folk brukar ha. Nu när du har läst den här texten hoppas jag att du förstår hur viktigt sport är och varför alla ska sporta.

Mats Åberg2023-11-15 09:23:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?