Vad är egentligen MotoGP?
Med livet som insats bränner de på

Vad är egentligen MotoGP?

Här om dagen satt jag och skrollade på sociala medier när jag kom över en video med något som kallas MotoGP. I videon såg jag snabba motorcyklar som körde runt och tusentals människor som stod bredvid och hejade på. Detta var första gången jag hörde om MotoGP och jag blev på direkten intresserad. Vad är MotoGP och hur länge har detta pågått? Så jag gick in på två hemsidor jag tror är passande, nämligen Motogp's egna hemsida och wikipedia för att ta reda på mer om just vad MotoGP är.

Det jag kommit fram till är att MotoGP är den hösta form av (laglig) motorcykelracing som finns i världen för tillfället som samlingsord kallas för "Grand prix motorcycle racing" då det finns lägre klasser med yngre och så kallade "sämre" förare och motorcyklar som inte går lika snabbt.

På ett år samlas en grupp av cirka 20 förare och tävlar på extremt snabba motorcyklar. Motorcyklar som kan ha runt 1000cc (kubikcentimeter) vilket för många, som mig själv inte säger mycket. Men det mäter på ett ungefär hur stark motorn är, hur mycket den klarar av och 1000cc är väldigt mycket till skillnad från vanliga motorcyklar som brukar ligga mellan 200cc-600cc. Dessa motorcyklar kör runt 300km/h (kilometer i timmen) och är endast byggda för just de. Motorcyklarna kan inte köra snabbare.

Detta händer oftast på helgerna mellan månaderna mars och november när dessa förare tillsammans med sina egna sponsorer(lag), som i år (2023) är monster energy yamaha team, Ducati, Aprilia, Repsol Honda, Redbull KTM, Gresini, prima pramac, Mooney VR46, RNF, Tech3 gasgas, Yamalube RS4GP och LCR Honda och tävlar på olika racingbanor runt om i världen. Dessa banor är gjorda för racing med både motorcykel och bil och har saker som kameror, läktare, högtalare och ett ställe där motorcyklarna kan stanna och starta. Banorna finns i 18 olika länder med 20 banor sammanlagt. Länderna Portugal, Argentina, USA, Frankrike, Italien, Tyskland,Nederländerna, Österrike, Storbritannien, San Marino, Indien, Japan, Indonesien, Australien, Thailand, Malaysia och Qatar har en bana i vardera land medans i Spanien finns det tre banor. 

Jag har även lärt mig att MotoGP har endast funnits och haft det som sitt officiella namn sedan år 2002, men Grand prix motorcykel racing har existerat sedan långt innan.

Allt började år 1904 när det som ansågs vara dom bästa motorcykelförare från Frankrike, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Österrike samlades i Paris och kallade det för "Grand Prix". Detta har inte så mycket dokumentering då det inte var så organiserat och därför finns det inte mycket information om det. Men bara ett år senare (1905) bildades "The Fédération Internationale des Clubs Motorcyclistes" (FICM) som var en först fransk organisation som höll i europeisk motorcykel racing. Sedan kom första världskriget och dom tvingades att sluta.

Efter första världskriget, mellan åren 1924-1939 startade FICM med de första officiella racing tävlingarna som kallades "The European Grand Prix". År 1938 introducerade dom de tre olika klasserna som delades upp i hur starka motorcyklarna var. De fanns 250cc, 350cc och 500cc. Men oturligt nog kom andra världskriget snart efter och de slutade igen.

Men år 1947 började dom igen fast endast med enklassracning de första året. 1948 tog dom tillbaks flerklassracning och gjorde det mer organiserat med mer regler och år 1949 bytte dom namn till "Grand Prix World Championship" och tävlade vid 6 olika tillfällen med väldigt annorlunda regler de vi har idag. Under de åren efter det har mer och mer regler införts och det har vart mer och mer förändringar för varje år som kom.

Ända fram tills 2002 när dom introducerade ännu en högre racing klass, motorcyklar med fyrtaktsmotorer och 990cc. Detta döpte dom först till "The premier class" men ändrade rätt så snabbt till MotoGP och nu för tiden säger man oftast 1000cc istället för 990cc då motorcyklarna oftast ligger runt det.

Så vad är egentligen MotoGP? Jo, det är en cirka 100 år gammal racing sport där män på extremt snabba motorcyklar tävlar om vem som kan köra olika banor snabbast och den som vinner får en trofé, pengar och titeln som det årets MotoGP champion.
Detta kollar folk på live och på olika streaming tjänster. Många fans har ett specifikt lag dom hejar på och vissa kollar liksom neutralt, med inget specifikt lag dom hejar på. 
 

Mats Åberg2023-11-22 09:35:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Sport är viktigare än du tror!