Idrott och hälsa i skolan är en viktig satsning för ungdomarnas hälsa och framtid

Idrott och hälsa i skolan är en viktig satsning för ungdomarnas hälsa och framtid

Idrott och hälsa är två ämnen som ej bara erbjuder fysisk aktivitet och välbefinnande för unga. Fördelarna sträcker sig bortom träningsmiljön. I denna text så kommer vi undersöka vikten av att inkludera idrott och hälsa som en integrerad del av skolmiljön för unga.

Idag är det en stor andel av elever som klagar på idrottslektionerna, elever som skolkar, vägrar vara med och tycker det är extremt jobbigt. Men det är rätt så vanligt tycker jag, alla ungdomar förstår inte riktigt vad meningen med idrott och hälsa är, är det bara en extra kurs som ska få elever att anstränga sig mer än vad de gör? Jag som ungdom och med egna erfarenheter så  anser jag också att idrott och hälsa kan vara jobbigt ibland, onödigt och bara allmänt ansträngande. Alla med just detta tankesätt ska jag försöka övertyga, även mig själv.

Först och främst så främjar idrott och hälsa fysisk hälsa och välbefinnande hos unga, både ungdomar som tränar och ungdomar som inte tränar. Idrott och hälsa är fundamentala verktyg för att främja den fysiska hälsan och välbefinnande hos unga. Genom att erbjuda idrott och hälsa så uppmuntrar man till en hälsosam livsstil och minskar risken för framtida sjukdomar. Idrott och hälsa förbättrar kardiovaskulär hälsa, stärker immunförsvaret och skapar en stabil mental hälsa. Fysiska hälsan kan utveckla ens inlärningsförmåga och koncentrationsförmåga vilket är en egenskap som unga kommer ha till användning både i framtiden och under skolåren. Idrott och hälsa kan förbättra ungdomarnas akademiska resultat. Forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet och hälsorelaterande undervisning förbättrar elevens koncentrations och kognitiva funktioner. Att elever deltar kan även leda till endorfiner som frigörs i hjärnan, detta kan i stort sätt leda till bättre humör, mindre stress, ökat motivation och bättre akademiska prestationer.
 Att utvecklas och lära sig lätt är viktigt för dig som person i din vardag. Om exempelvis du är i skolan och har en bra inlärningsförmåga så leder det till att du kanske bara behöver lyssna på lektionerna och inte plugga lika mycket. Det kan också vara en fördel för i arbetslivet när du exempelvis fått ett nytt jobb och ska lära dig nya avancerade saker eller gå på någon kurs, då går det riktigt smidigt med en bra inlärningsförmåga.En ostabil mental hälsa kan leda till depression och dålig skolgång/framtid.

För det andra så utvecklar idrott och hälsa samarbetsförmågan och ledarskap. I idrott och hälsa tränar man inte bara konditionen och rör på sig utan man lär sig även att sätta upp mål, hantera motgångar och arbeta med framgång. Under lektionerna samarbetar man igenom exempelvis grupparbeten och lagaktiviteter vilket är en utveckling av sociala samarbetsfärdigheter. Igenom samarbeten och ledarskap så kommunicerar man, lär sig lösa konflikter på ett moget sätt dessutom skapar man vänskapliga relationer.
Hur är detta en fördel? jo, att kunna samarbeta och att kunna leda på ett lämpligt sätt är något som kommer användas i framtiden, spelar ingen roll om man är egen företagare eller anställd. Man kommer alltid på något vis samarbeta eller leda en viss grupp eller anställda därför är det bra att ha förkunskaper om hur man leder en grupp och samarbetar med en viss säkerhet och respekt.

För det tredje så skapar idrott och hälsa sunda vanor och kunskaper för en bättre framtid. Sunda vanor är avgörande för elevers välbefinnande och presentation i skolan. Genom att lära sig äta hälsosamt och vara fysiskt aktiva kan elever förbättra sin koncentration och energinivå. En balanserad kost med näringsrika livsmedel ger kroppen det nödvändiga näringsämnen för att kroppen ska fungera optimalt samtidigt som regelbunden träning främjar blodcirkulation och syresättning i hjärnan. Dessutom kan sunda vanor minska risken för vissa sjukdomar och främja en positiv kroppsbild och självkänsla hos elever. Genom att lära sig praktisera sunda vanor igenom skolår kan elever bygga grunden för en hälsosam livsstil och kommer att gagna den både nu i framtiden. Sunda vanor kan då ha en betydande inverkan på enskilda individens framtid och värde.

Dock så kan idrott och hälsa ses som en motgång i vissa elevers ögon. Vissa elever kan anse att idrott och hälsa är onödigt och att ämnen som matematik och svenska är de viktigaste och betydelsefullaste ämnena. Ja, det stämmer att matematik och svenska är viktiga ämnen men det visar inte att idrott och hälsa inte är viktigt alls och inte ger elever någon kunskap.Att elever får en sån bild av idrott och hälsa kan leda till att de börjar skolka och vägrar delta. Detta kan leda till ökad frånvaro vilket inte är bra för eleven.

Sammanfattningsvis så leder en inkluderad idrott och hälsa till en betydelsefull del av skolgången som påverkar individen som person och individens framtid. Idrott och hälsa leder till utvecklad social och samarbetsförmåga, förbättrad koncentration, överföra sunda vanor och kunskaper. De kan även leda till att elever blomstrar under skolåren och i framtiden trots att vissa elever kan se det som en motgång. Därför måste vi fortsätta prioritera idrott och hälsa för att säkerställa en holistisk och hälsosam framtid.

Mats Åberg2023-11-17 09:28:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!