Halmstad till Allsvenskan via Island?
Kristinn Steindórsson och Gudjon Baldvinsson ska lyfta HBK 2012!

Halmstad till Allsvenskan via Island?

Jónas Gudni Saevarsson får sällskap av nya landsmän när Halmstads väg tillbaka till Allsvenskan ska gå via Island.

HBK gjorde idag klart med två isländska spelare i jakten på att återta den allsvenska platsen. 25-årige anfallaren Gudjón Baldvinsson ansluter från KR Reykjavik och yttermittfältaren Kristinn Steindórsson, 21, kommer närmast från Breidablik. Båda spelarna har skrivit på kontrakt till och med 2014.


Baldvinsson har spelat i Sverige tidigare. Hösten 2008 värvades han - tillsammans med två andra isländska spelare - till GAIS av deras dåvarande tränare Magnus Pehrsson. Strax därefter försvann Pehrsson till Danmark och den isländska satsningen blev ingen succé. I GAIS blev det bara 6 matcher totalt varav 1 från start för Gudjón och han återvände till Reykjavik i början av 2010. I den isländska ligan har karriären tagit ny fart. Under de 2 senaste säsongerna har han stått för 18 mål på 33 ligamatcher och även ”målat” i kvalet till Europa League. Den högerfotade anfallaren har också 1 A-landskamp (mars 2009) och 8 U21-landskamper för Island på meritlistan, men i landslagssammanhang har målen uteblivit. Representanter från Halmstad har vid ett flertal tillfällen sett Baldvinsson i aktion, både på Island och i Europaspelet. ”En stark, hårt arbetande forward som är riktigt bra inne i boxen och har näsa för mål” är tränaren Jens Gustafssons omdöme. Med sina 184 cm fördelade på 84 kilo låter det ju också som om han kommer att tillföra en hel del nödvändig tyngd till HBK:s anfall.  Att döma av klipp på Youtube från säsongen 2010 – då Gudjón gjorde 10 mål på 13 matcher – verkar det vara en spelare som kan göra mål på flera olika sätt. Där syns allt från djupledslöpningar och cykelsparkar till förmågan att helt enkelt vara på rätt plats i straffområdet.

Kristinn Steindórsson debuterade i högsta isländska ligan redan som 17-åring och valdes 2010 av spelarna i ligan till årets ”unga spelare”. Om Steindórsson säger Jens: ”jag ser honom i första hand som yttermittfältare, men han är mycket målfarlig och är även ett anfallsalternativ. En teknisk, spelskicklig spelare med två bra fötter. Inte bara vi utan många ser stor utvecklingspotential i honom och jag vågade knappt tro att vi skulle ro detta i land”. Steindórsson har tidigare provspelat för Werder Bremen och HBK lyckades knipa spelaren framför näsan på både Mjällby och Kalmar! Filmsekvenser på Kristinn i aktion visar en spelare som agerar mer som en forward än en yttermittfältare och med stort självförtroende. Framför allt slås man av kylan han visar i avsluten - han gör målen enkelt utan att tveka och påminner i detta avseende en del om Marcus Berg i gammalt gott slag.  Statistiken talar också sitt tydliga språk: 31 mål på 66 ligamatcher de tre senaste säsongerna är mycket bra för en mittfältare. På sina 25 framträdanden i de isländska ungdomslandslagen (U17, U19 och U21) har Steindórsson stått för 6 fullträffar. 
 
De här offensiva nyförvärven låter som något dagens HBK verkligen behöver. Man måste så klart ha i åtanke att den isländska ligan inte håller så hög klass men kan Gudjón och Kristinn fortsätta på den inslagna vägen i Halmstad och kanske utvecklas ytterligare kan 2012 bli ett riktigt trevligt år för hårt prövade HBK-hjärtan.

Välkomna till Halmstads BK!

Håkan Ericsson2011-12-30 16:56:00

Fler artiklar om Halmstads BK