Jag minns … När vi säkrade kontraktet
En nöjd Alexander Westberg lämnar Källbrink efter att ha hållit nollan mot Mjölby. Målvaktstränaren Daniel Jadama mottar vinkande fansens hyllningar. Nog är det segerskytten, en väl påpälsad David Nyman, som går bakom honom!?

Jag minns … När vi säkrade kontraktet

Förra året låg vi länge illa till i tabellen. Vi säkrade inte division 2-kontraktet förrän i näst sista omgången, i sista hemmamatchen. Ett mål av David Nyman i solskenet på Källbrink räckte till seger mot Mjölby AI. Nu har vi åter Mjölby i sista hemmamatchen och i år kan vi spela helt utan press mot laget som slutar sist i serien. Välkommen till Källbrink klockan 14.00 på söndag!

I fjol behövde vi tre poäng i näst sista omgången för att vara helt säkra på att få stanna kvar i division 2. Att vi saknade tongivande spelare på grund av skador och avstängning inför den viktiga hemmamatchen mot Mjölby gjorde inte vår uppgift lättare. Vi startade med David Nyman och Marten Al Abdulawi, vilket visade sig vara ett lyckokast.

Gästande Mjölby i helblått tog hand om dirigentpinnen från start och släppte den ogärna från sig. För vår del handlade det mest om att hålla ihop försvaret. Med raketer som David och Marten hade vi ändå vissa möjligheter i offensiv riktning. Men det var Omar Laamrani och Ruben Lindström som skapade vårt första läge när de växelspelade sig fram i 9e. Omar avslutade lågt, målvakten parerade och la även beslag på returen.

Under första halvlek nöttes gräset närmast läktaren, vår vänstersida. Mjölby ville utnyttja att vi ofta lämnade den kanten öppen men trion Filip Nieminen Eriksson, Omar och Marten passade på att kontraslå när tillfälle gavs. Fille stal dessutom den ena passningen efter den andra när Mjölby försökte spela sig fram längs marken.

Mot slutet av första halvlek tände matchen till efter några vårdslösa ojustheter från båda håll. Serge Ilondelo och Mjölbys Daniel Jamil blev varnade. Domaren insåg att han måste ta tag i matchen, gav gult till Mjölbys Mårten Andersson efter en tackling i ryggen. Omar drog frisparken över muren, tyvärr även över ribban. Omar kom ännu närmare lite senare när David skickade in bollen från höger. Fritt nickläge i mitten, nära mål, bollen tätt över.

Sedan varnades Joacim Corneliusson och det dröjde inte länge förrän den hete Serge höll på att ställa till det ordentligt. Han kapade en motståndare nära vårt straffområde men domaren höll sig kall, valde att släppa övertrampet.

Mjölbys hade halvlekens vassaste chans i 45e. En högerhörna, Adam Samuelsson nådde högst, nickskarvade. Bollen smet tätt utanför bortre stolpen.

Huddinge inledde andra halvlek bra. Marten susade fram, la bollen åt höger och David nöp till direkt. Målvakten svarade för en rapp reflexräddning.

Shaun Lomas skakade fram ett nytt friläge åt diagonallöpande David när han satte en 35-meterspass perfekt. David fick varken fart eller riktning på skottet som gick rakt på målvakten.

Mjölby tog över, etablerade spel på vår planhalva. Med timmen spelad såg Marten en kontringsmöjlighet och drog upp ett virvlande tempo längs vänstersidan, spelade tvärs igenom straffområdet. Vid bortre stolpen satte David foten till, skickade upp bollen i nättaket. Kliniskt avslut. 1-0!

Efter baklängesmålet blev Mjölby mer bestämda i sina attacker men det blev sällan riktigt farligt hos Alexander Westberg. Leo Lanneborn bidrog med ett par, tre vunna nickdueller på fasta situationer trots att Mjölby hade längdövertag. Vi fick ett par tillfällen till omställningar men det gav inget. Inte förrän David blockade ett uppspel från målvakten. Där blev han nästan tvåmålsskytt.

Två dubbelbyten mot slutet tillförde friska ben hos HIF. Ousman Touray och Eryk Zareba rörde runt i Mjölbys försvar och störde deras uppspel. Gästerna fick svårt att bygga upp ordnade anfall bakifrån. Men 20 sekunder in på stopptid höll vår målvakt på att ge bort ett gratisläge när han rusade ut mot en ofarlig långboll – trots att vi hade fyra försvarsspelare hemma. Alex hamnade under tidspress och tvingades paniksparka till inkast.

Mjölby slängde allt de har framåt, även målvakten. De skaffade sig en hörna från höger. Huddinge-produkten Viktor Sjöö, tuff mittback hos gästerna, kom först till bollen men nådde inte tillräckligt högt. Nicken missade målet.

Några få sekunder senare blåste domaren av matchen. Vi lyckades hålla liv i vår förlustfria svit på hemmaplan, 11 seriematcher, varav 8 vinster och 3 oavgjorda. Men viktigast var att vi säkrade nytt kontrakt.

15/10 2023      Huddinge IF – Mjölby AI 1-0 (0-0)                   
1-0 David Nyman (61).

Laget: Alexander Westberg – Serge Ilondelo, Leo Lanneborn, Elias Ländin, Filip Nieminen Eriksson –Shaun Lomas (80 Eryk Zareba), Joacim Corneliusson, Omar Laamrani – David Nyman (80 Ousman Touray), Ruben Lindström (72 Johan Edeland), Marten Al Abdulawi (72 Baboucarr Manga).
Varningar: Serge Ilondelo (37, ojust spel), Joacim Corneliusson (40, ojust spel).

Mjölby sämst, ändå bäst

Inför säsongen talade jag med representanter för samtliga 14 klubbar i Division 2 Södra Svealand. Jag ville bland annat få reda vilket lag som sågs som seriefavoriter. Sleipner fick flest röster. IFK Haninge tar hem serien med bred marginal. Mjölbys assisterande tränare Samuel Zurawski var den ende som tippade rätt.

Att Haninges sportchef Omar Moggi hoppades att hans lag skulle ta hem serien kan knappast räknas som ett regelrätt tips.
Nackas sportchef Salih Shala utnämnde två lag, Sleipner och Haninge, till seriefavoriter. Enskedes Peter Kelly och Sleipners Kristian Gerle nämnde Haninge som främsta utmanare till Sleipner.
Pluspoäng till Nyköpings huvudtränare Magnus Karlsson som tippade Sylvia före Haninge. Det blev tvärtom.

Min uppfattning inför säsongsstart och efter att ha hört mig för hos samtliga 14 lagen i serien var att vi, i bästa fall skulle kunna ha fem lag efter oss i sluttabellen: Mjölby, Ljungsbro, IFK Eskilstuna, Smedby och Nacka. Inför sista omgången har vi fem lag efter oss. Fyra av de ovanstående, inte Nacka, däremot underpresterande Enskede.

Nu är det upp till lagledningen och spelarna om de vill att jag ska kunna få rätt i mina bedömningar. Alternativet är att de klantar till det mot Mjölby och därmed låter Nacka ligga kvar ostörda ovanför oss. De ligger en poäng före, har sämre målskillnad och bortamatch mot tabellettan IFK Haninge.

Når vi endast oavgjort mot seriens bottenlag betyder det att Enskede (hemmamatch mot Sylvia, som är klara för kval till ettan) ges chansen att passera oss. För det krävs seger för EIK.
Förlorar vi mot Mjölby, vilket vi gjorde (0-1) i första mötet 2021, får formtoppade Smedby möjlighet att passera. De möter IFK Eskilstuna som kämpar för att hänga kvar, Blåtopparna måste rädda kvalplatsen som de kan tappa till Ljungsbro vid förlust, eller till och med vid oavgjort. Smedby ligger tre poäng efter oss och behöver dessutom ta in fem mål.

Jag måste även räkna in Sleipner i vår egen tabellmatematik. De ligger på sjunde plats, tre poäng före oss men med sämre målskillnad. De möter Syrianska hemma.

Sjunde plats, högre upp kan vi inte nå i sluttabellen och vi kan i värsta fall trilla ner till elfte, precis över kvalstrecket.

Jag måste utgå från att vi ställer upp med starkast möjliga lag och tvålar till seriens jumbolag. Dom har ju för fasen förlorat 19 av 25 spelade matcher, släppt in 78 mål. Vad har hänt med Huddinge-produkten Viktor Sjöö? Så länge han spelade fixade östgötarna åtminstone anständiga resultat, även om de ofta förlorade. Han spelade nio matcher, Mjölby vann tre av dessa, har endast vunnit en av de 16 matcher som han inte varit med i.

Ett mysterium. Jag ogillar mysterier, så jag ringer upp Mjölbys sportchef Mattias Karlsson och säger att jag saknat Viktor Sjöö i laguppställningarna under hösten.
- Det har vi med, tillstår Mattias. Saken är den att han fick ett erbjudande från ett företag i Södertälje och det kunde han inte säga nej till. Så han började där innan han var klar med utbildningen. Viktor är en underbar person och var en ledare i truppen men han valde civila karriären före fotbollen.

Jag tackar för förklaringen och önskar Mjölby välkomna till Källbrink på söndag. Vi enas i en förhoppning att det ska bli en trevlig match.

Kom och kolla! Sista chansen att se Huddinge IF i år innan vinteruppehållet.
 

Robert Lindberg2024-10-16 11:25:25
Author

Fler artiklar om Huddinge IF