Vardar Skopje - laget som föddes i en biograf
Tick tack, tick tack. Om bara sex dagar väntar den första av två matcher för Malmö FF i kvalet till Champions League. För Himmelriket skriver Sašo Bogdanovski om motståndarlaget Vardar Skopje.
När Himmelriket själva inte visste så mycket om makedonsk fotboll sökte vi oss utanför redaktionen. Vi fann Sašo Bogdanovski, som föddes i Eslöv för 46 år sedan och har varit himmelsblå sedan dess. Förutom att han brinner för MFF så är han också tränare för Trollenäs IF:s P11-lag. Hans makedoniska rötter gör att han hoppas på framgång och utveckling för den makedoniska fotbollen, men som han säger:
- Det får emellertid vänta med framgångar till nästa år. För nu möter de Malmö FF.
Nedan skriver Sašo om Vardar Skopjes historia och nutid, bråk med andra lags supportrar och om en rejäl pengapåse./MJ
FK Vardar bildades 1947 då de två stora rivalerna FK Pobeda och FK Makedonija träffades i biografen ”Vardar” i Skopje och bestämde sig för att gå ihop till en större och starkare klubb som skulle kunna hävda sig i den jugoslaviska ligan. Man ville skapa ett lag som skulle representera Makedonien och hindra att både spelare och supportrar sökte sig till storlagen som Röda Stjärnan och Partizan.
Laget klarade att ta sig upp i den högsta ligan, men höll till i den lägre delen av tabellen och åkte upp och ner några säsonger. Den första stora framgången kom 1961 då man vann den jugoslaviska cupen.
Den jugoslaviska ligan har kantats av många skandaler och en av dessa var när Vardar vann ligan. Häng med nu…
Säsongen 1986-87 fick flera lag starta med -6 poäng på grund av en mutskandal som nystades upp från föregående säsong och man bytte placeringar och ligavinnare efterhand utredningen och överklaganden pågick. Vardar vann ligan och fick spela i Europa. Kort därefter överklagade Partizan och ville ha tillbaka de sex poängen man blivit av med. Detta skedde och Vardar fick lämna över pokalen.
Efter kriget på Balkan blev Makedonien självständigt och 1994 blev landet medlem i FIFA och UEFA.
Den stora stjärnan i det första landslaget var Darko Pancev. En spelare som var med och vann Europacupguld med Röda Stjärnan 1991 och sedan blev utlandsproffs i italienska Inter.
Klubbfotbollen i landet har rasat i kvalitet sedan Makedonien startade sin egen liga och många av lagen spelar på undermåliga arenor. I dag finns det bara två arenor i landet som är godkända för spel av UEFA. Den ena är nationalarenan Stadion Filip II och den andra är Stadion Mladost i Strumica, dit man nu förlagt alla europeiska kvalmatcher för både Champions och Europa League.
Landslaget har hittills inte lyckats kvalificera sig till något mästerskap och sedan 2009 har man haft 11 olika förbundskaptener.
Ett hopp tändes då landets U21-landslag (med bland andra malmöfostrade Filip Pivkovski i truppen) lyckades vinna sin kvalgrupp och ta sig till EM i Polen i sommar.
På senare år har utländska investerare hittat till landet och dess liga. Den ryske affärsmannen Sergej Samsonenko köpte nyligen upp klubben Vardar. Han investerade pengar i handbollslaget som nyligen vann Champions League för herrar (där man bland annat slog ut Barcelona och PSG) och spelade final på damsidan.
Han har lovat att efter handbollen nu även skapa ett storlag som kan hävda sig i den europeiska fotbollen. Dock har man haft lite problem med att locka till sig spelare. Även om han kan betala hyfsade löner i Vardar håller ligan så pass dålig kvalitet att de större spelarna väljer bort den.
Vardar är det största och mest meriterade laget i Makedonien, men man har inte kunnat vinna det makedonska folkets hjärtan. Den etniska fördelningen i landet gör att den albanska delen av befolkningen stödjer FK Skendija, som är det lag som de senaste åren varit det största hotet mot Vardar om ligatiteln.
I staden Bitola i söder har man ärkerivalen FK Pelister som efter ett par säsongers nedgradering nu vaknat till liv igen och vann makedonska cupen. Relationen mellan Pelister och Vardar har varit spänd genom åren. Rivaliteten startade när fans från Bitola 1989 åkte upp till Skopje för att stötta Vardar i deras hemmamatch mot Röda Stjärnan i den jugoslaviska ligan. De hamnade i konflikt med Vardarfansen och vilda slagsmål uppstod på läktaren…
Sedan dess har flera incidenter uppstått då lagen har stött på varandra i det ”eviga derbyt”, som mötena kallas i folkmun.
Om man tittar i statistiken har FK Vardar spelat i den högsta makedonska ligan så länge den har funnits. Detta är en sanning med modifikation.
Vardar åkte ur högsta ligan 2011. Därefter gjorde man en fusion med det lilla laget FK Miravci som hamnade på plats 4 i andraligan och lyckades kvala sig upp till den högsta. Man bestämde där att bilda två lag inom fusionen. Ett som hette FK Vardar, spelade i högsta ligan och behöll Vardars historia och troféer, och ett som hette Miravci och spelade i andraligan.
Av någon anledning vill Vardars fans inte kännas vid banderollerna med kommentarer om FK Miravci som brukar finnas hos motståndarlagen när dessa möter Vardar...