Publiken och avståndet

Publiken och avståndet

En försiktigt uppåtgående trend i publiksnittet på Jernvallen har för Sandvikens IF problematiserats av två nya kids on the block. Webbsändningar och den seglivade pandemin. Är det slutsatserna man kan dra från statistiken? Är detta något som vi kommer att behöva förhålla oss till under överskådlig framtid, eller är det något av övergående karaktär? Bedöm själva i dessa diagram som också ska fungera som komplement till podden Alltid Rött, Alltid Rätts avsnitt i ämnet.



Publiksnitt genom 2000-talet
Sandvikens IF hade år 2002 enligt Svenska Fotbollsförbundets officiella statistik ett publiksnitt på 553 åskådare, denna statistik innehåller dock ett misstänkt inrapporteringsfel, då sannolikheten för att över 2000 personer skulle ha besökt Jernvallen för att se mötet med Väsby IK. (Ett lag som tre år senare skulle bli Väsby United, som i sin tur skulle bli AFC United, som i sin tur skulle bli AFC Eskilstuna. Eller var det kanske just detta som vi sandvikare såg i våra kristallkulor och insåg att tiden var knapp att få en skymt av norrortslagets sista insatser i svenska fotboll.) Väsby vinner serien överlägset och rödvitt slutar sist i tabellen och degraderas till division 3, kanske ett all time low i klubbens historia. Tar man felrapporteringen i beräkning hamnar 2002 års snitt snarare på någonstans dryga 300, 2003 års säsong som präglas av riktiga lokalderbyn, blir därmed, tillsammans med 2006, en toppnotering under 00-talet. 





2011 kommer Tony Andersson in som huvudtränare, i samarbete med Anders Boman och Johan Forslöf revolutionerar han det sätt Sandvikens IF spelar fotboll. Denna passningsorienterande fotboll leder dels till ett avancemang till division 1 norra och dels, som det verkar, till en rejäl publiktillströmning.

2013 års degradering till division 2, och det tidigit misslyckade försöket 2014 att studsa tillbaka, får mycket av den vunna publiken att vända hemåt. Segeråret 2016 har man hämta sig tillbaka på 2013 års nivå på runt 700 åskådare. 2017, återkomsten till division 1 - eller Ettan som nu är det nya varumärket bibehålls publiksiffrorna. 2018 befinner vi oss dock under 2014 års nivå. En stabil säsong utan spänning runt något streck kan vara en förklaring, men förmodligen mycket viktigare: Ettanfotbolls webbsändningar har tagit fart. 2019 års publiksnitt påverkas mycket av att Gefle IF ramlat ner i Ettan, hemmaderbyt besöks av 4783 åskådare. Detta borträknat hamnar vi omkring 2018 års nivå.







Åskådarantal per match
Kanske kan man ana webbsändningarnas inverkan på åskådarmönster i diagrammet ovan, där åskådarantalet per hemmamatch och (utvalda) år radas upp i kronologisk ordning. En trend 2018-2021 (2020 finns inte med av uppenbara anledningar) är att publikintresset dalar på höstsidan. Ett annat kanske inte så överraskande mönster är att publiktillströmningen och uthålligheteten är större under år där man krigat antingen för uppflyttning eller överlevnad. Under 2021 fanns i allra högsta grad den spänningen kvar in i de sista omgångarna, där även publiktaket i praktiken tagits bort, likafullt går mönstret från tidigare säsonger igen. Här finns kanske anledning att ställa sig frågan om coronan sitter kvar i form av försiktighet eller, i sämsta fall, muterat med möjligheten att se matcher på webben,i form av nya beteendemönster.







 

Mathias Åberg@MathiasAberg2022-02-04 11:40:00
Author

Fler artiklar om Sandvikens IF