Intervju med Hans Chrunak
Foto: Anders Jakobsson.

Intervju med Hans Chrunak

Den 1 september tillträdde en av landets mest framgångsrika idrottsledare Hans Chrunak, 56, tjänsten som ny klubbdirektör i Luleå Hockey. Han vill bryta invanda mönster, ena grupperingarna och förbättra ekonomin. Framgångsreceptet är tydliga mål, tuffa krav och mycket skratt.

Hans Chrunak har nyss anlänt till sitt kontor i Luleås kansli, ett stenkast från Coop Arena. Han står ledigt med armarna i kors och småpratar med några anställda. Han brister plötsligt ut i ett hjärtligt skratt, säger några väl valda ord och går sen snabbt in på sitt rum för att ta emot ett av dagens många telefonsamtal.

Klockan börja närma sig tio, den tid då Företag emellan har bokat in en intervju. Hans Chrunak sträcker fram handen, tar ett ordentligt grepp och hälsar oss välkomna till hans nya arbetsplats.

Hans Chrunak drar fram en stol. Sätter sig ned och börjar berätta om tiden som förbundskapten i simning där han varit med och vunnit 182 medaljer för svenska simlandslaget. Han talar om uppdragen åt SVT-sport, morgonsoffor på TV, mängder av föredrag om ledarskap, och om ett gästspel som klubbchef på Salsta golfklubb utanför Uppsala.

Trött på sig själv
Hans Chrunak säger, som han själv uttrycker det på bred skånska, skita trött på sig själv och hade en allt starkare längtan efter att jobba närmare människor än att hålla föreläsningar i ledarskap och målsättningsprocesser.

Han hade bestämt sig för att ta det lugnt och fundera över sitt liv när han såg en artikel i en av kvällstidningarna.
- Jag skulle på sim-VM i Montreal som TV-expert och hade bestämt mig för att efter det ta en lång ledighet och fundera över vad jag ska göra resten av mitt liv. Men så råkade jag köpa en kvällstidning där jag hittade en ganska trevligt skriven artikel om Luleå Hockey som sökte en ny klubbdirektör. Det lät väldigt spännande. Jag blev nyfiken, säger han.

Hans Chrunak berättar vidare att han lade ifrån sig tidningen och slog på datorn och gick in på Luleå Hockeys hemsida och läste igenom anställningskraven, om tydligt ledarskap och att man inte nödvändigtvis behövde vara hockeyexpert.
- Jag tänkte direkt, fan det här är ju ett jobb för mig. Jag kontaktade klubbens ordförande. Han blev intresserad och bad mig skicka in en ansökan. Jag skrev snabbt ihop några rader och skickade iväg en CV och mitt mobilnummer. Ordföranden ringde upp mig i Montreal och vi beslutade att ha ett superhemligt möte på Arlanda så fort jag kom hem, säger han.

Attityd förändringar
Hans Chrunak fick efter några dagar meddelande från Luleå Hockey om att jobbet var hans.
- Nu sitter jag här. Jag är inte bra på hockey men jävligt duktig på ledarskap, och det är det jag ska bidra med. Jag vill skapa en attityd förändring, en vilja att bli bäst. Mitt jobb är att coacha personalen och leda runt laget. Jag skulle inte sitta här om jag inte trodde att Luleå kan vinna SM-guld redan i år. Det handlar om känsla och förmågan att inspirera, men också om tuffa krav, ett nytt tänk, raka rör och glada garv. Mitt mål är att få hela organisationen att dra åt samma håll, förbättra de ekonomiska resultaten och utveckla verksamheten, säger Hans Chrunak.

På frågan hur det plötsligt är att ändra kompassriktning och bosätta sig i norra delen av landet, långt ifrån släkt och vänner till ändrade klimatförhållanden och långa avstånd svarar han så här.
- Jag hade en del andra erbjudanden som innebar flytt eller jävligt besvärlig pendling. Jag har både hemma och i tidigare intervjuer snackat om att när man stiger av den här klorerade tvättinrättningsvärlden vore det häftigt att få jobba med en stor idrott som fotboll eller hockey, det ultimata idrottsunderhållningen. Långt innan jag hade läst artikeln om Luleå Hockey hade vår dotter Elin sökt in på ett antal universitet runt om i landet, bland annat i Luleå. Jag och min fru var på henne och sa att hon måste bestämma sig. Det är inte bara att flytta, man måste fixa bostad och allt annat. En morgon hade hon bestämt sig. Hon ville studera i Luleå. Alla pusselbitar föll på plats. Vår son Johannes stannar kvar i södra Sverige för att fullfölja sina studier. Vår förhoppning är att han så småningom ska flytta hit. Han gillar att åka snowboard, säger Hans Chrunak. 


Luleå Hockeys nya klubbdirektör Hans Chrunak ska med sitt tydliga ledarskap förstärka Luleå Hockeys namn och varumärke. Målsättningen är att öka omsättningen och ta sig tillbaka i en ledande position inom hockeysverige. Foto: Anders Jakobsson.

Strategin klar
Den framtida strategin är klar. Att skapa struktur och ordning på turbulensen i Luleå Hockey.
- Jag kommer från en annan del av landet vilket innebär att jag har en annan syn om saker och ting. Det kommer säkert att märkas. Det har varit turbulent de senaste åren med klickbildningar, revirtänkande och fraktioner som dragit åt olika håll. Jag skiter i deras historiska bakgrund. Jag ska vända på alla stenar och ställa alla de dumma frågor som man kanske inte ska ställa. Jag fick en smärre chock över hur hockey och business hanteras av så många ideella krafter. Pengaflödet i Luleå Hockey kan liknas med flera simförbund, säger han.

Hans Chrunak anser att klubben underskattar sig själv. Klubben är ett starkare varumärke än vad man själva verkar tro. Hela verksamheten ska under luppen. Processen drog igång i början av oktober. Målet är bland annat att hela Norrbotten och sponsorer utanför länet ska ställa sig bakom varumärket Luleå Hockey.
- Vi delar bland annat upp ekonomi, administration, marknad och sporten som står för hela den ideella delen. Vi ska lägga upp en treårsplan. Den innehåller flera viktiga punkter. Idag har man ett eget kapital på 1 miljoner kronor. Målsättningen är att vi ska ha ett eget kapital på mellan 5 till 7 miljoner kronor inom tre år. Vi måste skapa ekonomiska förutsättningar och tydliggöra organisationen och förändra författningsbeskrivningar. Luleå Hockey omsätter årligen 60 miljoner kronor. Vi måste komma upp i 80-90 miljoner kronor. Vi måste få in fler sponsorer som inte är knutna till Norrbotten. För mig är det helt naturligt att ju fler samarbetspartners man har ju bättre är det. Vi har ett intensivt arbete framför oss under oktober. Allting ska upp på ytan. Vad de anställda säger bakom ryggen på mig bryr jag mig inte om. Man har levt i den lilla klubbens värld trots att business är någonting helt annat. Det har alltid fixat sig på något sätt. Det är lite happening över det hela. Det fattas mycket kunskaper inom många områden, säger han.

Inga genvägar
På frågan om han tänker lägga sig i själva spelet svarar han så här.
- Nej, nej, det vore korkat. Jag kan ingenting om hockey. Mitt uppdrag är att utveckla föreningen sportsligt, medlemsmässigt och ekonomiskt, säger Hans Chrunak och brister ut i ett hjärtligt skratt.

Hans Chrunak säger att det inte finns några genvägar till framgång. Ett av flera viktiga mål till ett lyckat koncept är att hitta bra människor att jobba ihop med. Det gäller att hitta människor som brinner, har idéer och som man kan ha en dialog med.
- Sen gäller det att vara jävligt tydlig. Nu har vi bestämt oss för den här resan, fine. Vill du inte, så stig av. Det funkar inte att jobba med ryggsäckar. Det blir bara skit. Det innebär inte att alla i varje läger tycker likadant men vi måste vilja åstadkomma samma sak. I landslagets ledningsgrupp kunde det vara fem som tyckte annorlunda, men det blev alltid som jag bestämde. Jag går mycket efter magkänslan. Det indikerar en form av samlad erfarenhet. Jag lyfte fram simningen i media från en rätt så blygsam till en mycket intressant sport. Jag gick mycket efter magkänslan, säger han. 


Foto: Tarja Kallatsa.

Lyktstolpe
I en av kvällstidningarna gick Hans Chrunak ut och sa att Sven-Göran Eriksson är den sämsta coach han någonsin sett.
- Jag och journalisten satt och snackade ledarskap. Jag tror till och med att vi hade hunnit öppna en pilsner. Jag sa att jag gillar såna som Niklas Wikegård. Man känner engagemanget och signalerna. Under intervjun kom vi in på när jag fick årets idrottsledarpris. Jag delade ut priset till Svennis 2002. I det sammanhanget sa jag att där har du en jävla lyktstolpe till ledare. Det är hur kasst som helst. Han är så jävla oinspirerad och ser totalt nollad ut på sin bänk men är ändå fantastiskt framgångsrik, säger Hans Chrunak och avslöjar i samma andetag att han och Svennis har en bra relation och driver sedan en tid tillbaka ett gemensamt stort projekt i Portugal inom golf, simning och fotboll.

Hans Chrunak säger att han sen barnsben käftat emot och ställt kritiska frågor både i skolan och i hemmet.
- När jag tyckte att saker och ting var åt helvete så sa jag ifrån, så någon större diplomat har jag aldrig varit. Jag svär rätt mycket, den enda gången som jag har reflekterat över det var när en av stjärnorna i simlandslaget tyckte att det var obehagligt. Hon var bara 16 år. Jag fick sätta mig ner och förklara att när jag tycker att något är jävligt bra så innebär det att man har åstadkommit något mycket, mycket bra. Om något är åt helvete då menar jag att det är riktigt jävla illa. Jag fick sen passa min tunga när jag coachade henne. Det handlar inte om att jag har ett fattigt språk eller så, utan mer att det är ett sätt att uttrycka en känsla, säger han.

Hans Chrunak säger avslutningsvis att han ska skapa de förändringar som krävs för att lyfta fram Luleå Hockey, Norrbotten, snö, stål och styrka.

Norrländska mentaliteten
- Ni som bor här uppe fattar liksom inte vilket paradis ni bor i egentligen. Jag ser verkligen fram mot den första snön. Äntligen ska jag få möjligheten att köra skoter och åka ut och pimpla. Alla snackar om mörkret här uppe, vad fan. Gilla läget och tänd lampan för helvete. Folk har frågat hur det ska fungera på vintern? Jag har sagt att de har väl för fan elektricitet där uppe. Det finns mycket förutfattade meningar om Norrland. Jag tror att man bidrar till det själv också. Ja du vet, den starke, tystlåtne, hemkört och folk som tuggar björn. Den bilden stämmer inte när man väl kommer upp hit. Det är raka puckar och folk pratar mer än någon annanstans. Jag gillar den norrländska mentaliteten. Snö och kyla, det är något jävligt fint, säger Hans Chrunak och drar på sig klubbkostymen, den gulrödsvarta klubbtröjan med den vrålande björnen. 

Luleå-redaktionen på SvenskaFans.com har fått tillåtelse att publicera denna text från Näringslivstidningen Företag Emellan i Kalix.

Text: Tarja Kallatsa
Näringslivstidningen Företag Emellan, Kalix

Kontaktuppgifter:
Näringslivstidningen Företag Emellan
Idrottsvägen 5
952 61 Kalix
Tel: 0923-774 00
Fax: 0923-774 60
Hemsida: www.foretagemellan.com
Ansvarig utgivare: Anders Jakobsson 070-226 76 38 anders@saljkraftnord.se
Redaktör: Tarja Kallatsa 070-269 95 06 tarja@saljkraftnord.se

David Jiglund, redaktör2005-11-30 14:55:00

Fler artiklar om Luleå