Succé för Holmström och Williams i NHL

Succé för Holmström och Williams i NHL

Sju före detta Luleåspelare har huserat i NHL denna säsong. Här följer en kort sammanfattning av deras framfart på de nordamerikanska rinkarna.

Tomas Holmström, forward, Detroit Redwings
Tomas Holmströms nionde NHL-säsong blev succéfylld. Detroit vann Central Division, Western Conference och Presidents Trophy - laget var helt enkelt bäst och tog flest poäng av samtliga lag i ligan. För Holmström själv blev det en rekordsäsong. 29 mål och 30 assists och totalt 59 poäng, vilket är 9 mål och 19 poäng fler än sina tidigare bästa noteringar. Holmströms framgångar syns också på istiden. Denna säsong blev den siffran i snitt 14 minuter per match, en siffra som tidigare säsonger legat runt dryga tolv.

Holmströms 29 mål överträffades bara av Brendan Shanahan och Henrik Zetterberg i Detroit. Zetterberg har under större delen av säsongen spelat center i Holmströms kedja. Mot slutet av säsongen har linan varit helsvensk då Mikael Samuelsson tagit den andra ytterplatsen. Mer siffror att imponeras av är Holmas 45 matcher med minst en poäng samt fem matcher där det blivit två fullträffar. Formen inför slutspelet är också god då Tomas gjort poäng i de fyra sista grundseriematcherna.

Mattias Öhlund, back, Vancouver Canucks
Av våra sju tidigare Luleåspelare i NHL missar endast Manny Fernandez och Mattias Öhlund Stanley Cup-slutspelet. Öhlunds Vancouver fick trots en strålande inledning på säsongen, till sist ge upp en slutspelsplats till Edmonton. För Öhlund och Vancouver bröts därmed en svit med fyra raka slutspel.

Luleås SM-guldvinnare från 1996 har fortsatt att dra ett tungt lass i Vancouvers försvar. Liksom sina två föregående NHL-säsonger har istiden legat närmare 26 minuter, vilket nu bara sex spelare överträffade i hela ligan. Piteåsonen stannade på 78 matcher och totalt har det under karriären nu hunnit bli en bra bit över 500 NHL-matcher. Säsongen bjöd på 13 mål och 20 assists från Öhlunds klubba, vilket var ett mål och tre poäng från sina tidigare rekordnoteringar. I en match - mot Chicago i oktober - blev Mattias tvåmålsskytt.

Niclas Wallin, back, Carolina Hurricanes
Niclas Wallin fick vi lära känna i Luleåtröjan för första gången under lockoutsäsongen 2004/05. Niclas blev en rese i försvaret och gjorde då fullt godkända 13 poäng på 39 matcher. Liksom under året i Luleå slet 31-årige Wallin en hel del med skador under årets NHL-säsong. Matchantalet för Carolina stannade på 50, när 32 matcher missades på grund av problem med handled och ljumske. På dessa 50 matcher gjorde Wallin fyra mål och fyra assists, vilket när det gäller mål är en personlig rekordnotering. Poängmässigt är det två färre än 2003-04, men nu med sju mindre matcher.

Niclas har under säsongen snittat knappa sjutton minuters istid, fjärde mest bland backarna i laget. Carolina är dock ett av få lag som inte har någon back som loggar extremt med istid. Endast en back (Bret Hedican) har haft över 20 minuters istid. Laget är också i stort sett det enda som ofta spelar med sju backar. Till skillnad från Elitseriens 20 spelare får lagen i NHL endast använda sig av 18 ombytta spelare. Mestadels innebär det sex backar och tolv forwards.

Justin Williams, forward, Carolina Hurricanes
Justin kom som en tämligen okänd 23-årig NHL-spelare till Luleå under hösten 2004. Efter en någon tveksam inledning kom Williams in i elitseriespelet rejält ju längre fjolårets säsong led. Kanadensaren sattes samman med Jonas Nordquist och Per Ledin till säsongens höjdarmatch mot Färjestad hemma i december. På de 19 matcher trion kamperade tillsammans i grundserien, svarade de för 24 mål och 26 assists varav Williams gjorde 8 mål och 10 assists.

En av Williams bättre matcher i Luleåtröjan var årets första hemmamatch 2005 som spelades mot Peter Forsbergs MoDo. Två mål och en assist svarade Justin för, när Luleå vann med 5-2. Williams visade sig vara en komplett spelare, bra på det mesta och bidrog med jobb över hela isen. Inte helt olik Lubos Bartecko.

Årets säsong har inneburit ett ordentligt genombrott i NHL för Williams, vars lag Carolina Hurricanes inför säsongen rankades som näst sämsta lag i Eastern Conference av den ansedda tidningen the Hockey News. Men Carolina blev säsongens överraskning och snuvades först i sista matchen på segern i hela Conferencen av Ottawa. Laget kom dock tvåa och vann sin Southeast Division enkelt. En stor del av denna framgång har Justin Williams haft. Tillsammans med kedjekamraten, veteranen Rod Brind'Amour, har Williams firat stora triumfer. 31 mål och 45 assists på 82 matcher blev det för Justin, som med det gjorde sin klart bästa NHL-säsong. Målskörden är exempelvis ett mål bättre än Peter Forsbergs målmässigt bästa säsong.

Andra noterbara siffror från säsongen är minst en poäng i 50 av 82 matcher. Årets match blev två mål och två assists borta mot Montreal i mars. Första veckan i april var lyckosam när fem mål och tre assists producerades på fyra matcher. Ett tecken på förtroendet för Williams samt hans styrka både offensivt och defensivt är istiden. Med i snitt dryga 21 minuter per match var kanadensaren på elfte plats bland forwards i hela NHL, och användes således mycket både i spel i numerärt över- och underläge.

Branko Radivojevic, forward, Philadelphia Flyers
Slovaken Branko Radivojevic fick vi stifta bekantskap med i slutet av säsongen 2004/05. Tio grundseriematcher hann det bli, där slovaken efter att ha gått poänglös från sina tre första matcher kom igång ordentligt. Sedan blev det nämligen elva poäng på sju matcher, vilket leder till en tredje plats i poängsnittsligan för Luleåspelare i elitseriens grundserie genom tiderna. Även om antalet spelade matcher är lite väl få för en ordentlig jämförelse. Branko trivdes bra med Thomas Koch som center och gjorde tre mål samt tre assist på de två avslutande grundseriematcherna.

25-årige Radivojevic har gjort sin första hela säsong för Philadelphia efter att ha tradats från Phoenix i februari 2004. Säsongen började ganska bra för slovaken som fick spela i samma kedja som lokomotivet Keith Primeau. Primeau gick liksom många andra Flyersspelare sönder under hösten och Radivojevic sattes då samman med landsmannen Michal Handzus. Poängen trillade in lite här och där, bland annat blev det två mål och en assist mot Atlanta i november.

Men efter nyår har det gått trögare och det har därefter endast blivit två poäng från Brankos klubba. Dessutom missades knappt tio matcher på grund av skada runt OS, en turnering Radivojevic ändå skulle sidsteppas ifrån. Allt eftersom spelare återvänt från skador och faktumet att Flyers i mars tradade till sig två forwards (Petr Nedved, Nicholas Dimitrakos), har Radivojevic haft svårt att behålla sin plats i startuppställningen. Totalt har det på 60 matcher blivit 8 mål och 6 assists, vilket är 18 poäng mindre än säsongen 2003/04.

Steve Staios, back, Edmonton Oilers
Backen Steve Staios blev en viktig bricka för Luleå i fjolårssäsongens slutskede. Med den då 31-årige rutinerade backen i laget förlorade Luleå endast en match under ordinarie speltid. Förlusten kom i Staios debutmatch mot MoDo borta. Därefter blev det 14 av 18 poäng på sex matcher för laget och en slutspelsplats var säkerställd, varpå kanadensaren återvände hem till Edmonton. Staios hann med att göra två mål, ett mot Djurgården borta och en viktig kvittering till 2-2 hemma mot Frölunda.

Staios gjorde i år en säsong som till mångt och mycket liknade sin föregående i NHL. Backen spelade liksom 2003/04 alla matcher och gjorde då som nu 28 poäng, denna säsong bestående av 8 mål och 20 assists. En viktig skillnad jämfört med den senaste NHL-säsongen för Staios och hans lag Edmonton var dock att man lyckades att bärga en slutspelsplats. Steve har snittat knappt 21 minuters istid per match, vilket är lite mindre än sina föregående säsonger. Delvis förklaras det av att Oilers nu har Chris Pronger och Jaroslav Spacek i laget som bägge loggar väldigt mycket istid.

Manny Fernandez, målvakt, Minnesota Wild
Manny Fernandez kom till Luleå vid juletid 2004 och slängdes in i hetluften direkt mot stjärnspäckade MoDo. Starten var lovande då endast Daniel Sedin hittade rätt med en kvitteringspuck bakom Fernandez, i en utsåld Coop Arena på annandagen. Minnesotamålvakten blandade och gav under sina 22 matcher i Luleåtröjan. Med Manny i laget fick i alla fall LHF en större stabilitet bakåt och det blev tio vinster och sju förluster på 19 grundseriematcher. Djurgården kändes inte helt fel för Fernandez att möta, då han spikade igen kassen i både hemma- och bortamötet mot Stockholmslaget.

Trots fjärde missade slutspelet på fem säsonger i Minnesotas tröja blev det en mycket bra NHL-säsong för Manny Fernandez. 31-åringen från Ontario har de tre senaste säsongerna fått dela på målvaktsposten med den fem år äldre Dwayne Roloson. Så var också fallet under säsongens första hälft, med som vanligt något fler matcher för den senare. Men efter att Manny vaktat buren i tre raka segermatcher i slutet på december började pendeln svänga över åt Luleås förstemålvakt under 2004-05. Så småningom skrev Fernandez under ett nytt kontrakt med Minnesota och Roloson tradades till Edmonton.

För första gången är nu kanadensaren odiskutabel förstekeeper. Manny slutade säsongen på sjätte plats både när det gäller räddningsprocent (91,9) och insläppta mål per match (2,29) i hela NHL, vilket naturligtvis är klart godkänt. Fernandez har emellertid haft bättre stats tidigare, men aldrig spelat så många matcher och ej heller vunnit fler matcher - 30 av 58.

www.luleahockey.se2006-04-25 09:30:00

Fler artiklar om Luleå