Krönika: Finska spelare, bra eller dåligt för svensk hockey?
Debatten har pågått några år nu. Främst angående att utländska spelare förstör för svenska juniorer som inte får chansen tack vare att klubben väljer att satsa på en utländsk spelare som är dyrare i drift än en egen junior. Det finns ju dock de som höjt den svenska hockey någon nivå också. Vem kommer inte ihåg Juha Riihijärvi i Malmö eller Jarmo Myllys i Luleå? I denna krönika tänkte jag ta en liten koll på de finska spelare som varit i Timrå IK. Inte alla kommer att nämnas, men en hel del.
Jarmo Tolvanen, Jari Kaski, Risto Tuomi, Juha Kuusisaari, Tommi Källarsson, Pasi Petriläinen, Timo Peltomaa, Kimmo Kapanen, Niclas Hedberg, Tommi Rajamäki, Juha Hautamaa, Kalle Koskinen, Toni Koivunen, Valeri Krykov, Antti Jokela, Miikka Kiprusoff, Teemu Aalto, Aki-Petteri Berg, Mika Oksa, Marko Jantunen, Janne Laakkonen, Kimmo Lotvonen, Petri Kokko, Mika Niskanen, Riku Hahl, Timo Pärssinen, Mikko Laine, Jyri Marttinen, Mika Pyörälä, Mikko Lehtonen, Toni Mäkiaho.
Vad är det för lirare undrar ni? Jo det är de finska spelare som spelat i Timrå sedan 1980. Många okända och några mer kända lirare finns i listan. Hur många känner till Jari Kaski och Risto Toumi tillexempel? Inte många kan jag gissa på. Därför så ska jag försöka sammanfatta listan med spelare i två kategorier. Floppar och flippar.
Listan kan göras lång på dem som varit i Timrå IK under åren. Några mer lyckade än andra. Bland flopparna så märks Janne Laakkonen, Juha Hautamaa, Antti Jokela, Mika Oksa och Jyri Marttinen. Gemensamt för de alla är dock att efter deras korta sejour i Timrå så har det gått bättre för de i deras nya klubbar. Janne Laakkonen gjorde på 6 matcher i Timrå 1(0+1) poäng, samma säsong i HIFK gjorde han 31(14+17) på 32 matcher. Juha Hautamaa fick avsluta sin karriär i förtid pga. skada och han bara med 11 matcher och 2(1+1) poäng. Mika Oksa värvades som förstemålvakt, men gjorde bara 23 matcher i Timrå innan han lämnade för NLA och HC Lugano. Antti Jokela hade man inga större förväntningar på. Han kom till Timrå under lockout säsongen och fick bara stå en match. 5 insläppta mål och hans sejour i Timrå blev inte längre. Efter en rad andra klubbar spelade han för Nybro i Allsvenskan förra säsongen. Jyri Marttinen skulle bli den back som Timrå letat efter, som kunde styra PP spelet. Men den varan blev det inte mycket utav. 17 matcher och 2(0+2) poäng blev det för Jyri innan han flyttade till Skellefteå och gjorde 16(6+10) poäng på 36 matcher och blev bäste poängplockare bland SAIK’s backar. Denna säsong har han inlett med 6(2+4) poäng på lika många matcher.
Det finns desto fler flippar än floppar, det blir svårt att välja ut några specifika, men jag ska göra mitt bästa. Kimmo Kapanen, Riku Hahl, Aki-Petteri Berg, Petri Kokko, Kalle Koskinen, Valeri Krykov, Mika Pyörälä och Jari Kaski är bara några. Timrå vann säsongen 99/00 Allsvenskan och tog steget upp i Elitserien. Följande säsonger skulle det vara något utav en finsk invasion. Så här långt under 2000-talet så har Timrå haft inte mindre än 27 stycken, vilket ger ett snitt på 3,375 finska spelare per säsong.
En spelare som blev en stor publikfavorit var målvakten Kimmo Kapanen. Kapanen kom till Timrå från Iserlohn Roosters innan Kvalserien startade. Han tog över som förstemålvakt från floppen Philipp DeRouville och räddade kvar Timrå i Elitserien. Totalt 4 säsonger gjorde Kapanen i Timrå. Säsongen 02/03 anlände ”Stålmannen”. Valeri Krykov kom från finska Espoo Blues. Han skulle visa sig vara en framspelare utav rang. Tillsammans med Robert Carlsson och Niklas Nordgren utgjorde de en fruktad förstakedja i Timrå. När lockouten i NHL kom så hämtade Timrå 4 spelare från NHL. Förutom svenskarna Henrik Zetterberg och Fredrik Modin kom två finländare, varav en målvakt och en back. Med Miikka Kiprusoff i målet så var det många som trodde på en framgångsrik säsong. Tyvärr så sviktade han lite mot Djurgården och Timrå åkte ut i kvartsfinalen. En som var desto bättre hela säsongen var Aki-Petteri Berg. Berg som innan han kom till Timrå gjort 531 matcher i NHL för Toronto Maple Leafs och Los Angeles Kings, var en riktig stöttepelare i försvaret och gjorde inte många besvikna.
När säsongen 04/05 var slut så återvände alla NHL spelare till NHL. Det var nu dags att stifta bekantskap med nya finländare. En som dock spelat i Timrå några år var Kalle Koskinen. Koskinen fick dock stora delar utav säsongen 04/05 förstörd pga. skador. När han hade återhämtat sig från skadorna så var han riktigt bra, främst förra säsongen då han var en utav de allra bästa i Timrå. Inför säsongen 06/07 kom det 4 finländare till Timrå och en mitt under säsongen. Ingen utav dem floppade, men tre utav dem var bättre än de andra. Om inte under 06/07 så var de bättre under 07/08. Petri Kokko, Kimmo Lotvonen, Riku Hahl, Timo Pärssinen och Mikko Laine var det alltså som kom. Främst Kokko, Hahl och Pärssinen har visat sig vara riktigt bra spelare, främst förra säsongen. Kokko var poängbäst bland backarna i Timrå. Hahl vann poängligan i Timrå på 41(10+31) poäng och var en stor orsak till att Timrå gick till semifinal i slutspelet. Timo Pärssinen har totalt gjort lite mer än en säsong i Timrå. Under de två säsonger han hittills har varit här har han varit mycket skadedrabbad. Trots skadorna har han alltid funnits med högt upp i Timrå poängliga. Inför förra säsongen kom Mika Pyörälä från Kärpät i Finland och bildade tillsammans med Hahl och Pärssinen den så kallade ”Finnkedjan”. Kedjan stod för totalt 101 poäng förra säsongen.
Generellt sett så har Timrå lyckats bra med sina finska värvningar, även om det som sagt finns mindre bra värvningar. Det är många som är emot värvningar utav utländska spelare. Det kan de ha fog för, i vissa fall. Om ett lag värvar en spelare till fjärdekedjan som inte presterat på nått år, så kan de lika gärna satsa på en egen talang på den platsen istället. Är det däremot en lirare som går in i första kedjan och producerar så kan jag inte se at det är några problem. För att ta ett exempel så kommer vi ju ihåg David Cullen i Färjestad ifjol, visserligen inte en finsk spelare, men han floppade. Då var det många som sa att Färjestad hade lagt ut onödiga pengar på en utländsk spelare istället för att satsa på en egen junior.
Summa summarum kan man väl säga att det är delad kompott med utländska spelare. Jag är för utländska spelare så länge de tillför laget någonting, men när de bara tar plats utav hungriga juniorer så är jag på juniorernas sida. Hoppas att det blev en trevlig läsning.