Intervju med Osten
Lars Osten Bergström, en sportchef i solen.

Intervju med Osten

Semestern är slut för Lars "Osten" Bergström. Idag besökte han som vanligt Luleå Hockeys träning, och Tekarn fanns på plats i B-hallen för en kort rapport från träningen samt en intervju med sportchefen, en sportchef som följer Luleå Hockeys strategi till punkt och pricka.

Jag gjorde ett kort besök på dagens träning i den isande kalla B-hallen. Ett härligt svalkande avbrott från sommarvärmen? Ja, i alla fall om man inte behöver vistas därinne för länge.

Under tiden jag tittade på träningen körde man Rönnbergs favoritövningar, alltså, man spelade tvåmål med full intensitet, samt körde idioten. Tvåmålsspelet är i år så intensivt att det är rent utav sevärt trots att det bara är träning. Kan inte påminna mig att jag sett så många allvarligt menade tacklingar delas ut på träning under försäsong tidigare. Min kvalificerade gissning är att det är Abbottbröderna som fullföljer varje tackling, som drar igång adrenalinet hos framförallt Chabada och Hedström som är tända som tusan, sen ger det kringeffekter hos de övriga, bland annat Sandström, Jonsson och Johnsson, som gasar på rejält.

Under idioten-passet blev det fullt tydligt att Raffl var vassast i det gula laget. Han dominerade och låg först i banan hela tiden. En kul sekvens var sista idioten för dagen, när K Berglund, (som förmodligen sparat sig fram till dess reds anm.), tydligt gav sig den på att besegra Raffl. En fullständigt utmattad Berglund körde fällkniven när rödlinjen passerades sista gången efter en lång kamp fram och tillbaka med start och stopp vid de olika linjerna, visiret släpade i isen och med spikraka ben kastar han sig desperat, ala Dählie, över den förlängda mållinjen, och blev liggande. Länge. Det blev målfoto, men jag tror faktiskt Berglund lyckades slå superatleten från Österrike. En gång. Raffl tävlade nog inte mot Berglund, han såg rätt oberörd ut, ska tilläggas. Ungefär som en defilerande Legolas, för er som kommer ihåg den gamla drömtravaren från 80-talet. Tornberg däremot släpade efter betänkligt i det svarta laget. Där saknas det nog fortfarande en del kondition. Men han har ju sin tid framför sig.

Lars "Osten" Bergström, som är lite av en hemvändande hjälte bland många fans, stod och kollade på träningen, så jag passade på tillfället att ställa några frågor till honom. Rutinerad som han är föreslog han, trots att han ändå pälsat på sig en del, genast att vi skulle gå ut och ta intervjun i solen. En lysande ide, sa jag.

Nu är semestern slut?

- Ja. Men å andra sidan är det som så i det här jobbet att man aldrig har semester på det viset. Jag finns alltid tillgänglig, så man kan aldrig släppa jobbet helt.

Vilka är det som vill nå dig under din semester ? 

- Det är främst media och spelarrepresentanter, alltså agenter. Sen uppstår det även interna frågor som måste hanteras på en gång.  Det gäller också att hela tiden ligga steget före och planera för det som ska hända framöver.

Hur känns det att vara tillbaka i Luleå Hockey igen efter 10 år på annat håll?

- Det känns naturligtvis oerhört bra! Luleå Hockey är ju min moderklubb, som jag tillbringat 20-25 år i på olika nivåer innan jag lämnade. Jag har mycket att tacka Luleå Hockey för. Jag är mycket imponerad av och har stor respekt för det arbete som görs i föreningen, det är många som lägger ner sin själ och hjärta i detta. Vilket också innebär att det är en väldigt kreativ och engagerande miljö att jobba i.

Är det en medveten satsning på att ge bättre information utåt som ni gör nu?

- Fans, sponsorer, media alla vill veta vad som händer i föreningen, och vi gör nu en satsning på att bli ännu mer öppna, tillgängliga och offensiva i vårt sätt att informera. Vi är oerhört beroende av den goodwill vi kan skapa på det sättet.

Vissa journalister ger ibland uttryck för att de verkligen retar sig på ditt och andra Luleå Hockeyrepresentanters sätt att säga – Inga kommentarer, när det uppstår rykten, som till exempel nu senast kring Jonas Nordquist och Mathias Tjärnqvist. Vad säger du om det? 

- Vi vill som sagt vara öppna och tillgängliga, men vi måste också vara tydliga med vad vi säger, och när vi säger saker. Om vi till exempel går ut och säger att just nu letar vi den och den spelartypen, så är ju inte agenterna och media dummare än att de ganska snabbt kan räkna ut exakt vilken spelare det är vi tittar på, vilket inte skulle vara optimalt för Luleå Hockey. Därför har vi valt den strategin att vi inte säger någonting alls om vilka spelare vi eventuellt tittar på, och det är en strategi som vi hoppas ska vinna respekt både hos media, sponsorer och fans eftersom det gynnar Luleå Hockey.

Hur ser du på lagbygget inför säsongen?

- Vi har haft en stor spelaromsättning, men jag skulle vilja påstå att vi har gjort precis det som var möjligt att göra utifrån våra förutsättningar. Luleå Hockey har inte den största och bästa ekonomin i Elitserien som bekant, så vi måste göra mycket av lite. Vi lovade en spännande trupp till kommande säsong, och utifrån ett realistiskt perspektiv känns det som att vi fått ihop det på ett optimalt sätt. Man kan säga att arbetet med värvningarna fungerade ganska precis enligt den strategi vi hade/har, så det känns riktigt bra.

De flyktade spelarna? 

- Det är många som gått vidare i sin karriär, och vi känner en stolthet över att Luleå Hockey varit en språngbräda för så många spelare genom åren. Det är bra för föreningen, för de här spelarna fungerar som ambassadörer för oss när de kliver vidare i karriären, både som individer men också som exempel för andra spelare som ser hur man får chansen att utvecklas i Luleå Hockeys organisation.

Luleå Hockey har ju under en del år under tiden du varit borta verkligen fått kämpa för sin existens, det har varit en del ganska tunga och motiga år på olika sätt. Hur ser du på det?

- Ja, det stämmer att det har varit en del kämpiga år. Av och till har det varit rejäl motvind. Det blir inte lättare av att vara ett hockeylag med problem i en stad och region där det läggs så stor fokus på hockeyn som i Luleå och Norrbotten. Man arbetar under stor press med prestationskrav som är lätta att mäta i form av till exempel vunna eller förlorade poäng, och det är lätt att någonting blir fel. Det jag vill framhålla är att föreningen bevisat att den håller för trycket. Det är viktigt att kunna prestera både i med och motgång, och Luleå Hockey är ett exempel på en förening som visat att man klarar av det.

Det kändes som en bra avslutning på intervjun. Nu ser vi fram emot ett antal år där Luleå Hockey förhoppningsvis får chansen att visa vad man kan prestera i medvind ! 

Fredrik Forsberg2009-08-06 16:55:00
Author

Fler artiklar om Luleå