"Det är väldigt sällsynt med bråk"

"Det är väldigt sällsynt med bråk"

Det ställs höga krav på de föreningar som vill arrangera en ishockeymatch på elitnivå, främst när det gäller säkerheten. - Polisen styr antalet ordningsvakter, Frölunda har två ordningsvakter och vi har femton, säger Kent Henell Luleå Hockeys säkerhetsansvarige.

Alla som någon gång under de senaste åren besökt en elitseriematch har inte kunnat undgå det stora säkerhetsuppbåd som pågår i och med matchen. Över allt kan man se både poliser och ordningsvakter. Och antalet vakter bestäms av polisen och kommunen.
 - Det är polisen som inför varje match bestämmer hur många vakter som de anser sig behöva ha hjälp av, även kommunen är med och bestämmer eftersom vi serverar alkohol inne i hallen. Antalet vakter varierar mellan lagen. Frölunda har två ordningsvakter och vi måste ha 15, berättar Henell.

Men det beror inte på att publiken i Luleå är stökigare än i Göteborg, utan på att det finns färre poliser tillgängliga i Luleå. Och det här med bråk är väldigt ovanligt i Luleå, så ser i alla fall Kent Henell på saken.
 - Det är väldigt sällsynt med bråk inne i hallen, och när det sker är alkohol alltid inblandat, när det gäller bråk mellan klackarna inne i hallen har jag inte upplevt det under mina fyra år som säkerhetsansvarig.

Högriskmatcher
Vissa matcher anses från förbundets sida innebära större risker än andra. Som te.x. matcher kring stora helger, derbyn och om det finns en historia med bråk mellan lagens supportrar. För Luleå hockeys del är det matcherna mot Skellefteå AIK som alltid ses som högriskmatcher.
 - Högriskmatcher beror på flera olika kategorier, som om det till exempel är slutspel, tajt mellan lagen eller om det rör sig om ett derby. I vårt fall när det gäller matcherna mot Skellefteå är det just för att det är ett derby, för att det finns en historik med stök mellan supportrarna och för att matcherna alltid är jämna. Men om man jämför med övriga lag i Elitserien så har vi här i norr få högriskmatcher, berättar Henell.

Avstängningar och övervakning
Under de gångna säsongerna har förbundet valt att gå hårt åt de så kallade huliganerna som förbundet anser finnas på hockeymatcherna. Man har därför gått ut med direktiv om övervakning av publiken och med hot om avstängningar för de supportrar som inte sköter sig. Skulle en supporter bli avstängd gäller den för samtliga elitseriearenor i två år. Men tvärt emot vad många supportrar tror så är kameraövervakningen inte alltid igång, men detta är något som fansen har hävdat i sina protester.
 - När kameraövervakningen är på så övervakas all publik runt isytan, men detta görs bara när det anses nödvändigt. Och då är det föreningen tillsammans med polisen som fattar det beslutet, berättar Kent Henell. Han tillägger också att från Luleås håll är det noll supportrar som är avstängda i dagsläget.

Uppfäljnng med kommentar från Svenska Hockeligan kommer...

Jonas Ivarsson2010-01-12 15:07:00
Author

Fler artiklar om Luleå