Krönika: Fotbollens publikfråga är lika viktig för ishockeyn

Krönika: Fotbollens publikfråga är lika viktig för ishockeyn

Publikfrågan i fotbollen är högst aktuell och det råder i dagsläget en dialog, även om det hade önskats mer, mellan folkhälsomyndigheten och Svensk Elitfotboll(SEF). Frågan är högst aktuell även för oss hockeyentusiaster. Kommer vi kunna gå på hockey i vinter – och i sådant fall, vilka av oss får gå?

Att Allsvenskan är igång är positivt för SHL och Hockeyallsvenskan i den mån att seriespel kommer kunna spelas.
 
Samtidigt råder det oklarheter huruvida restriktionerna kring publiken i arenorna kommer att utveckla sig. Samma fråga för elitfotbollen gäller även elithockeyn.  Hur många blir det som får besök arenorna? 500 åskådare? 1000 åskådare?
 
Och som SvenskaFans Linus Sunnevik skriver så relevant frågeställning i sin krönika, vilka är det som i sådant fall får gå? Om föreningen får som exempel  1000 biljetter, hur ska man disponera dem på ett sunt sätt? Säsongskortsinnehavarna, sponsorerna, eller de betalande medlemmar som i vått och torrt stöttar sina klubbar? Först till kvarn…? "Alla eller ingen"-principen?


En rävsax som Sunnevik skriver.


"Alla eller ingen"-principen, eller kommer våra hockeyklubbar tvingas till att välja vilka som får gå om det blir ett begränsat antal biljetter till matcherna?  
 
Hur den svenska elitfotbollen löser frågan är högst intressant för SHL och även för Hockeyallsvenskan som har skjutit fram seriestarten till oktober.
 
Inte nog med att ishockeyn kan starta igång under en period många analytiker idag talar om risk för en ”andra våg” i pandemin, där vi inte alls har en aning om hur hårt det skulle slå samhället Sverige utifrån vår nuvarande strategi. Det går bara att gissa och hoppas på det bästa alternativet.

I värsta av världar för ishockeyns del kan det bli ett direkt bakslag och hårdare restriktioner infaller än vad fotbollen tvingas hantera – särskilt om fotbollen nu får grönt ljus för någon form av publik.
 
Oavsett kommer SHL och Hockeyallsvenskan ställa sig inför exakt samma typ av frågor om bara några hundra personer eller ett få tusental får besöka arenorna, vilka är det som sagt då som kommer att få dessa biljetter? Eller kommer klubbarna att ta principen "alla eller ingen", vill man det rent ekonomiskt? 

SHL har uppgett att man har analyserat alla möjliga scenarion den kommande säsongen. Men historiskt vet vi om att inom ishockeyns värld finns det mycket att önska vad gäller dialogen mellan ligorna, föreningarna och deras supportrar.
 
Risken är att varje enskild förening helt enkelt kommer att behöva hantera frågorna själva vilket på många håll kan bli problematiskt allt vad gäller olika supportergrupper till just dialogen mellan supportrarna och den respektive hockeyklubben.
 
Ishockeyn behöver analysera och ta alla lärdomar man kan få av det som fotbollen rimligen nu kommer tvingas hantera inom en närstående tid.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-07-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon