SvenskaFans går igenom OS-lagen, A-Ö: USA

SvenskaFans går igenom OS-lagen, A-Ö: USA

USA har ett slagkraftigt lag som smyger lite bakom de riktigt stora nationerna.

USA:s offensiva spetskompetens går kanske inte att jämföra med Kanadas och Rysslands, men de har en bredd som heter duga och två målvakter som mycket skulle kunna dominera OS. Amerikanerna kan utan problem häda sig mot de bästa och även om de inte riktigt nämns i samma andetag som de andra riktigt stora nationerna är de ett allvarligt guldhot.
 
Är det någon egentlig svaghet man kan leta fram så är det avsaknaden av en rejäl förstacenter. Kanada har Sidney Crosby, Ryssland har Pavel Datsyuk/Evgeni Malkin och Sverige stoltserar med Henrik Zetterberg. I den aspekten ligger USA i lä, även om Joe Pavelski och David Backes givetvis är mycket skickliga centrar.
 
I övrigt har dock USA alla ingredienser för att lyckas. Såväl försvaret som forwardsbesättningen består av flera olika spelartyper, i Ryan Suter har man en av världens bästa backar och man kan rulla på fyra jämna kedjor, där den för dagen hetaste trion kan matchas stenhårt.
 
13 spelare var med i silverlaget 2010, inklusive alla nyckelspelarna 2014. För fyra år sedan bar Ryan Miller fram sitt USA med ett fantastiskt spel mellan de amerikanska stolparna och belönades med utmärkelsen som turneringens viktigaste spelare. Zach Parise och Patrick Kane har förmåga att leverera i tighta matcher och Suters högklassiga tvåvägsspel skulle bli en nyckelfaktor i vilket lag som helst.
 
USA ställs inför ett ruggigt tufft prov redan i gruppspelet. Förutom Slovakien och Slovenien – två hanterbara motståndare – möter man nämligen hemmanationen Ryssland i Grupp A. Den matchen lär vara direkt avgörande för gruppsegern och nog kan vi förvänta oss stor underhållning den 15 februari.
 
Under NHL-spelarnas medverkan i de olympiska spelen har USA två silvermedaljer – är det dags för guldet 2014?
 
Målvakter:
 
Det råder på förhand viss tveksamhet vem det är som får förtroendet som förstamålvakt hos USA, men Ryan Miller bör ligga bra till. 33-åringen har gjort en strålande säsong för Buffalo, NHL:s sämsta lag, och har garanterat haft OS som målbild när Sabres har förlorat och förlorat. Miller hade en stor del i USA:s silvermedalj för fyra år sedan och blev då utsedd till turneringens viktigaste spelare.
 
Det största hotet till Millers startplats är Jonathan Quick. Los Angeles målvakt har haft lite problem den här säsongen, och bland annat varit skadad, men han har också en förmåga att ta sitt spel till galna nivåer när laget behöver det som mest. Kanske är det värt att satsa på Quick i en kort turnering när allt står på sin spets.
 
Jimmy Howard fyller ut målvaktsbesättningen, och lär få spendera hela turneringen på läktaren.
 
Backar:
 
Den stora ledaren i amerikanernas backbesättning är Ryan Suter, en av världens främsta försvarare. Han är van vid att spela extrema minuter för Minnesota, så det har under en tid spekulerats i hur fräsch Suter kommer vara inför och under OS. Produktionen har också minskat sedan årsskiftet, så kanske finns det fog för oron.
 
Cam Fowler förväntas husera jämte Suter i ett mycket spännande backpar. Fowler har tagit sköna kliv hos Anaheim och behärskar det mesta på isen. 22-åringen bör komplettera Suter väl.
 
Suter-Fowler är det klart bästa backparet, men USA mönstrar ytterligare två mycket kompetenta par. Ryan McDonagh kan, likt både Suter och Fowler, spela i alla situationer, men gör sig kanske bäst när han ska neutralisera motståndare. McDonagh förväntas paras ihop med John Carlson, en liknande spelare som också har offensiv potential.
 
Kevin Shattenkirk är en underskattad amerikansk försvarare, som sannolikt är lite mindre välkänd för den breda massan. St. Louis-backen ligger på nionde plats i NHL:s poängliga för backarna och har egentligen inga svagheter i offensiven. Han lär sig fortfarande att bemästra defensiven fullt ut, men är på inga sätt dålig. Paul Martin bör bli en gynnsam partner för Shattenkirk. Martin är en skicklig tvåvägsförsvarare som är van vid tuff matchning.
 
Brooks Oprik, rutinerad men långsam defensivspecialist, och offensiva Justin Faulk kompletterar försvaret.
 
Forwards:
 
USA har lyxen att kunna mönstra fyra jämnbra kedjor, utan att egentligen behöva offra någon spetskompetens. Vilken kedja man egentligen ser som förstakedja är svårt att tyda, men Phil Kessel är den poängstarkaste amerikanen och formstarkaste spelaren i NHL så vi börjar med honom. Under 2014 har Kessel gjort 28 poäng för sitt Toronto och även om han kan vara lat går det inte att förneka hans offensiva kvaliteter.
 
Kessels lagkamrat James van Riemsdyk kommer från en succéartad säsong där han redan har slagit personligt rekord i antalet mål och poäng. ”JVR” har en skön kombination av snabbhet och teknik, men kan försvinna ur en matchbild under långa perioder.
 
Mellan de båda Leafs-spelarna förväntas man hitta Joe Pavelski. Även Pavelski är på god väg att slå nytt personligt målrekord i San José, saknar egentligen svagheter numera. Det man däremot kan ställa sig frågande till är om han verkligen är en förstacenter för en guldkandidat i OS.
 
Zach Parise var en annan av hjältarna från Vancouver-OS. Då blev det fyra mål och åtta poäng på sex matcher. Han gjorde de matchvinnande målen i kvartsfinalen och semifinalen och det sena kvitteringsmålet i finalen. Att Parise blev utsedd till lagkapten är knappast förvånande.
 
På förhand förväntas Parise lira med St. Louis-duon David Backes och T.J. Oshie. Backes är en av världens främsta defensiva centrar och kan ta bort vilken motståndare som helst. Han kommer att få en viktig roll för USA. Oshie var kanske inte självskriven på förhand, men är en underhållande winger som hanterar både offensiven och defensiven.
 
Det kanske största offensiva hotet i USA:s lag stavas Patrick Kane, Conn Smythe Trophy-vinnaren från det senaste Stanley Cup-slutspelet. Han har en otrolig klubbteknik, kan agera både framspelare och målskytt och har ett enormt högt självförtroende. Kane är en av få spelare som kan dominera hela OS-turneringen.
 
Kanes förmodade omgivning är däremot – ur amerikanska ögon – lite oroande. Såväl Dustin Brown som Ryan Kesler kommer till OS i mer eller mindre bedrövlig form. Brown, i normala fall en giftig powerforward, har gått poänglös i en månad och bara gjort 16 poäng på säsongens 58 matcher. Kesler är aningen hetare med 38 poäng på 60 matcher, men har likt hela Vancouver haft problem framåt slutet. Ger man verkligen Patrick Kane den bästa möjliga omgivningen för att han ska kunna hitta på sin magi?
 
Slutligen lär Max Pacioretty, Paul Stastny och Ryan Callahan ta de tre sista ordinarie tröjorna. Pacioretty är en gedigen målskytt som dock kommer till OS med lite små skadeproblem, Stastny hävdar sig bra oavsett om han har en offensiv eller defensiv roll och Callahan är en hårt arbetande powerforward som alltid går i bräschen för sitt lag.
 
Derek Stepan, skicklig playmaker, och storväxte Blake Wheeler fyller ut en otroligt jämn forwardsbesättning.
 
Nyckelspelare:
 
Ryan Suter, Patrick Kane, Ryan Miller/Jonathan Quick
 
Coach:
 
Dan Bylsma
 
Preliminär laguppställning:
 
James van Riemsdyk – Joe Pavelski – Phil Kessel
Zach Parise – David Backes – T.J. Oshie
Dustin Brown – Ryan Kesler – Patrick Kane
Max Pacioretty – Paul Stastny – Ryan Callahan
 
Cam Fowler – Ryan Suter
Ryan McDonagh – John Carlson
Paul Martin – Kevin Shattenkirk
 
Ryan Miller (Jonathan Quick)
 
Andra notabla spelare:
 
Jim Howard, Brooks Orpik, Justin Faulk, Derek Stepan, Blake Wheeler
 
---
 
Värsta förlusten (skador): -
 
USA är den enda riktigt stora nationen som har sluppit återbud efter det att man presenterade truppen – och man hade inte heller någon anmärkningsvärd spelare med skadeproblem sedan tidigare.
 
Anmärkningsvärda petningar: Bobby Ryan
 
Bobby Ryan, Keith Yandle och Dustin Byfuglien är de största namnen som saknas, och framför allt petningen av Ryan gav rubriker. Team USA hade nämligen låtit media ta del av diskussioner kring uttagningsprocessen och hade där levererat mindre smickrande omdömen om Ryan.
 
Årets poängkung: Patrick Kane
 
På rätt humör kan Patrick Kane trasa sönder hela turneringen – så bra är han.
 
Årets genombrott: Kevin Shattenkirk
 
En mycket skicklig back som utan problem kan hantera både tuffa och många minuter. Ett namn att hålla koll på.
 
Så tippar SvenskaFans OS 2014:
 
1. Ryssland
2. Kanada
3. Sverige
4. USA
5. Finland
6. Schweiz
7. Tjeckien
8. Slovakien
9. Norge
10.
11. Lettland
12. Slovenien

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-02-11 10:00:00
Author

Fler artiklar om OS 2014