Sverige vände och vann mot Tjeckien!

Det var dags för Sveriges första riktiga värdemätare i detta VM mot ett stjärnspäckat och favorittippat Tjeckien. Hur skulle det då gå för Sverige? Ja, resultatet blev att man vände och vann.

Det var en svängig, jämn och intensiv första period. Perioden inledde chansfattigt men mot slutet så dök de upp chanser åt båda håll. Sverige hade mer tid i anfallzon och fick några långa anfall på Tjeckien, men Sverige lyckades inte att skapa några riktigt heta chanser i fem mot fem. Det var mot slutet när man fick chansen att spela powerplay som man skapade de riktigt farliga chanserna. Tjeckien kändes dock väldigt farliga när det fick chansen att ställa om och spela ett traditionellt tjeckiskt kontringsspel. Då gick det fort och det kändes som att Sverige hade problem att hänga med. Tjeckien lyckades tack vare det att skapa ett par farliga lägen och tack vare ett intensivt presspel så lyckades man också göra 1-0.Sverige avslutade peioden riktigt starkt och lyckades kvittera.

Sverige inledde matchen fartfyllt och med mycket energi. Man tryckte upp spelet tidigt och fick tryck på Tjeckien direkt. Men sedan fick Tjeckien momentum och efter slarv från Sverige så lyckades Tjeckien trycka dit 1-0 efter 6:03 genom David Krejci efter en fin framspelning av Roman Cervenka. Efter Tjeckiens mål så fortsatte Sverige att skapa tryck och man hade mycket tid i anfallzon. Men Sverige hade problem att skapa de riktigt stora lägena. Man spelade runt mycket och kom aldrig in på insidan. Det var en chansrik avslutning på denna perioden. Magnus Hellberg fick komma ut och göra en riktigt bra räddning när en tjeck blev helt fri framför målet. Med lite mer än 2 minuter kvar av den första perioden så utvisades Oskarshamnsforwarden Hynek Zohorna. Sverige gjorde ett riktigt bra powerplay och lyckades skapa några riktigt farliga lägen. Wallmark hade bland annat två riktiga kanonlägen som han missade. Men med 35 sekunder kvar av perioden så tryckte Rasmus Asplund in kvitteringen till 1-1 efter att Wallmark hade slängt sig och fått en klubba på pucken så att den letade sig till Asplund som tryckte in pucken i ett halvöppet mål.

- Det var en helt okej start. Det är klart att vi måste vinna mer kampsituationer för att skapa ett större tryck, men vi fick lite självförtroende från vårt kvitteringsmål och det är något att bygga vidare på inför andra peridoen, sa VM-debutanten Nils Åman till Viaplay efter den första perioden.

Andra perioden
Sverige inledde den andra peioden på samma sätt som man inledde den första med mycket energi och ett intensivt presspel som gjorde att man fick ett powerplay efter en minut. Efter ännu ett riktigt bra powerplay så bombade Emil Bemström in 1-2 till Sverige i spel 5 mot 3. Efter en slumpartad chans så lyckades Mathias Bromé tack vare ett tveksamt agerande från den tjeckiska målvakten Karel Vejmelka trycka dit 1-3 precis över benskyddet. Men bara någon enstaka minut efter det svenska målet så utvisades Montrealbacken Erik Gustafsson och Tjeckien fick ett powerplay, men lyckades inte skapa någon het målchans. Sverige hade knappt hunnit bli fulltagliga innan Rasmus Asplund fick ett friläge som han förvaltade på bästa sätt och gjorde mål, assisterat av  den utvisade backen Erik Gustafsson. Efter Sveriges fjärde mål fick den tjeckiska förbundskaptenen nog och bytte ut målvakten Karel Vejmelka och in kom Marek Langhamer.

Tjeckien reducerade med lite mer än 2 minuter kvar av den andra perioden. Roman Cervenka assisterade till ännu ett mål och det var en fin diagonalpassning från veteranen till Tomas Kundtratek som tryckte dit reduceringen. Ett klassiskt powerplaymål skulle man kunna säga och Hellberg var chanslös i det svenska målet. Det var en väldigt svängig och händelserik period som var präglat av många utvisningar. Tjeckien skapade ett tryck mot Sverige och Tjeckien lyfte upp sitt spel och skapade några långa anfall inledningsvis. Men Sverige fick också ett tryck på Tjeckien i långa stunder i framförallt slutet av perioden mycket tack vare målen man gjorde. Sverige var det bättre laget och skapade de hetaste chanserna. Det var ett effektivt Sverige som inte behövde många chanser för att göra mål. En riktigt bra period från Sverige, men en mindre bra period från Tjeckien som inte lyckades att skapa några riktigt farliga lägen och man gick bort sig och släppte till för mycket bakåt.

Avslutningen av matchen
Sverige inledde den tredje perioden slarvigt och efter ett dåligt byte så skapade Tjeckien ett två mot ett läge där Tjeckien skulle gjort mål om inte Rasmus Dahlin hade tappat skäret och flyttat på målet. Där hade Sverige tur. I en fartfylld kontring så kunde Anton Bengtsson trycka dit 5-2 till Sverige efter en fin framspelning av Mathias Bromé och en riktigt bra skymning av Carl Klingberg. Men det dröjde endast 20 sekunder innan Tjeckien kom i en kontring och två av VMs hetaste spelare Matej Blúmel och Roman Cervenka var inblandade i det målet. Blúmel som målskytt och Cervenka med ännu en assist. Även San José backen Radim Simek fick en assist till det målet. Nu hade Tjeckien reducerat till 3-5. Det var en tredje period där Sverige spelade ett mer taktiskt och ett defensivt strukturerat spel där man helt enkelt spelade på ledning. Tjeckien skapade långa anfall och jagade reducering och kvitteringspuckar, men utan framgång. Sverige höll tjeckerna på utsidan vilket gjorde att Tjeckien inte skapade några riktigt farliga lägen. Sverige spelade bra och höll ut. Sverige vann mot ett favorittippat Tjeckien med 5-3.

-Jag tyckte att vi körde över de och att vi gjorde en riktigt bra match. Powerplayet är väldigt viktigt när turneringen är så kort och därför känns det extra skönt att få göra mål i powerplay. Nu gäller det bara att ta med de bra grejerna från denna match till nästa match, summerade Emil Bemström efter Sveriges 5-3 vinst mot Tjeckien.

Tre tankar kring matchen

Sveriges specialteams (powerplay och boxplay) har äntligen kommit igång
Sverige gjorde två powerplaymål mot Tjeckien och man spelade riktigt bra. Man hade ett bra pucktempo med bra kvalité. Rasmus Dahlin såg rörlig och bra ut på blå, Asplund gjorde ett bra jobb framför kassen och Emil Bemströms skott är ett av Sveriges vassaste offensiva vapen. Men det var inte bara powerplayet som såg bra ut även boxplayet såg riktigt stabilt ut. Man låg i skottlinjen, var aggresiva i sin press och man höll tjeckerna på utsidan. Det var skönt att specialteamsen äntligen har kommit igång efter att det har varit lite svajigt inför denna VM turneringen.

Viktigt att skarpskyttarna Rasmus Asplund och Emil Bemström gjorde mål
Som jag nämnde innan så är Emil Bemströms skott ett av Sveriges främsta offensiva vapen och därför är det viktigt att han får utdelning på sina skott. Det är viktigt för det höjer hans självförtroende vilket gör att han kommer våga skjuta mer. Därför var det viktigt att han fick göra mål mot ett så pass bra motstånd som Tjeckien faktiskt är. Det är också roligt att se att Rasmus Asplund kommer in med en härlig energi och en tyngd runt målet vilket också gjorde att han fick göra två mål vilket är starkt. Det kryllar inte av målskyttar i detta svenska lag och därför är det extra viktigt att Bemström och Asplund fick göra mål i ett tidigt skede för då får Sverige mindre problem med målskyttet senare i turneringen.

Sveriges försvarsspel är riktigt bra
Man spelade ett stabilt försvarsspel och hjälpte målvakten Magnus Hellberg på bästa sätt. Man bromsade ner farten i Tjeckiens kontringar och man höll tjeckerna på utsidan och vann mycket dueller. Man spelade även ett enkelt spel i försvarzon, man kladdade inte med pucken och när man var pressade så chippade man ut. Man låg också hela tiden på rätt sida i försvarsspelet och samspelet mellan backar och forwards såg även det bra ut.