Calciomercato Bologna – Slut!

Calciomercato Bologna – Slut!

Den senaste säsongens niondeplats var ett stort fall framåt för Bologna, men för att framgången ska kunna upprepas krävs det att klubben lyckas minst lika bra under sommarens transferfönster.

Klara nyförvärv:

Martí Riverola (Barcelona B)
Alessandro Marchi (Piacenza)
Massimo Coda (Siracusa)
Federico Rodriguez (Piacenza)
Andrea Pisanu (Prato)
Cristian Pasquato (Udinese)
Gianluca Curci (Roma)
Roger De Carvalho (Tombense)
Marco Motta (Juventus)
Mathias Abero (Nacional)
Cesare Natali (klubblös)
Tiberio Guarente (Sevilla)
Uros Radakovic (Röda Stjärnan/Novi Sad)
Manolo Gabbiadini (Juventus)
Michele Pazienza (Juventus)
Francesco Bergamini (S.S.D. Futbolclub)
Ruben Palomeque (Malaga)
Stefano Coraini (Sambonifacese)
Gregorio Pagni (Grosseto)
Giacomo Cecconi (Rimini)
Filippo Lorenzini (Carrarese)
Panagiotis Kone (Brescia)
Alberto Gilardino (Genoa)

 
Förluster:
 
Andrea Raggi (Monaco)
Marco Di Vaio (Montreal Impact)
Matteo Rubin (Torino)
Luigi Vitale (Napoli)
Daniele Vantaggiato (Padova)
Simone Loria (ny klubb ej klar)
Panagiotis Kone (Brescia)
Marco Bernacci (ny klubb ej klar)
Jean-Francois Gillet (Torino)
Cesare Rickler (ny klubb ej klar)
José Angel Crespo (Verona)
Angelo Gregorio (Pontedera)
Giuseppe Nazzani (Giacomense)
Andrea Ingegneri (Foligno)
Manuel Gavilan (Nocerina)
Gaby Mudingayi (Inter)
Matteo Boccacini (Alma Juventus Fano)
Riccardo Pasi (Südtirol)
Gianluca Draghetti (Giacomense)
Alvaro Armada Juan Cruz (Carrarese)
Francesco Finocchio (FeralpiSalò)
Giacomo Venturi (Gubbio)
Kadir Caidi (Giacomense)
Edoardo Zita (Renate)
Nicola Capellini (San Marino)
Massimo Coda (San Marino)
Alessandro Marchi (Frosinone)
Federico Casarini (Cagliari)
Gaston Ramirez (Southampton)

 
***
För att se hur truppen ser ut i sin helhet, klicka här.
 
***
 
5 september 2012 – Slut!
Transferfönstret har stängt för den här gången och den sista mercatodagen var som vanligt händelserik. Gaston Ramirez blev till slut klar för Southampton (eller till slut och till slut, enligt den engelska klubbens hemsida var allt sånär som på arbetstillståndet klart redan en vecka tidigare) och Bologna får 14 miljoner euro i utbyte. Massimo Coda släpps till San Marino och vidare lånas Federico Casarini ut till Cagliari (en köpoption ingår). Samtidigt får Alessandro Marchi stå på tillväxt i Frosinone.
 
Ramirez ersättare blev ingen mindre än Alberto Gilardino som debuterade redan under lördagen. Den numera 30-årige anfallaren kommer på ett säsongslångt lån från Genoa och affären kostar Bologna 1,5 miloner euro (en delägarskapsoption följer med på köpet). Gilardino var ju för övrigt den som våren 2005 skickade Bologna till Serie B och vi kan väl ena oss om att han nu har en utmärkt möjlighet att betala tillbaka lite på den skada som han ställde till med då. 
 
Slutligen återvänder Panagiotis Kone till Bologna efter att ha spenderat försäsongen hos Brescia. Den här gången rör det sig dock om ett delägarskap och inte ett lån. 
 
En uppdaterad mercatohistorik finns nu tillgänglig (läs mer här).

30 augusti 2012 – Pazienza klar och Penarol stoppar försäljningen av Ramirez
Mercaton är inne i sitt absoluta slutskede och frågan man ställer sig är om någon verkligen har koll på läget just nu? Jag har det inte, men en liten sammanfattning i formatet dag-för-dag kan nog ändå vara på sin plats.
 
Tisdag:
Hetsig stämning utanför Bolognas träningsanläggning i Casteldebole där ett par hundra supportrar hade samlats för att protestera mot president Albano Guaraldis sätt att driva klubben (läs mer här). Liknande scener sågs senast säsongen 08-09, men då var det de uteblivna sportsliga resultaten som satte stenen i rullning. Den här gången klarade sig dock spelarna undan massornas ilska och istället var det Guaraldi som fick ta hela smällen. Uppmaningen från de missnöjda supportrarna var kort och koncis: Fram med pengarna, Guaraldi!
 
Bologna har ju som bekant gjort flera inkomstinbringande försäljningar under det senaste året (Viviano, Britos, Gillet, Della Rocca ≈ 16 miljoner euro) samt blivit av med ett par av de tyngre löneposterna (Di Vaio, Mudingayi och Gillet igen), men ändå pratas det om att klubben behöver skaka fram ytterligare tio miljoner euro innan nyår (ungefär lika med en försäljning av Ramirez). Samtidigt har Guaraldi klart och tydligt sagt att budgeten är i balans. Alltså är det någon som far med osanning och de konspiratoriskt lagda supportrarna hävdar naturligtvis att det är Guaraldi som döljer något. Enligt samma personer behövs pengarna för finansiera bygget av klubbens nya träningsanläggning (planerna presenterades tidigare i somras) och vem är det då som ska bygga denna förträffliga anläggning? Jo, Futura Costruzioni S.r.l. som ägs av ingen mindre än just Guaraldi.
 
Onsdag:
Gaston Ramirez närmade sig återigen en flytt till Southampton, men helt plötsligt kom uppgifter som vittnade om nya problem och den här gången ska det ha varit Penarol, Ramirez tidigare klubb, som började krångla. Problemet uppges vara att Southampton och Bologna inte kommer överens om hur Penarol ska ersättas för de 30% av Ramirez kontrakt som den uruguayanska klubben fortfarande äger.
 
Torsdag:
Michele Pazienza skriver på för Bologna. Den 30-årige mittfältaren, senast i Juventus, har signerat ett treårskontrakt som ger honom 850 000 euro per säsong och övergångssumman stannade på blygsamma 500 000 euro. Samtidigt har Sergio Floccari tackat nej till en Bolognaflytt och istället uppges klubben ha kommit överens med Genoa om ett lån av Alberto Gilardino (affären ska även inkludera en köpoption). Värvningen är ännu inte officiell, men skulle den genomföras så har den alla möjligheter att bli en succé (tänk Baggio, tänk Signori och tänk Di Vaio, tre anfallare som på ett alldeles utmärkt sätt har återuppväckt sina respektive karriärer i Bologna).
 
Problemet just nu är dock att Ramirez-affären fortfarande inte har fått sin lösning och det är nog ingen som i sin vildaste fantasi skulle påstå någonting annat än att Gilardino är en ersättare till just Ramirez. Dessutom pratas det fortfarande om Davide Moscardelli som en möjlig anfallsförstärkning…
 
Kort sammanfattat: de lösa trådarna är fortfarande många och tidigast på lördag vet vi hur det slutade.

27 augusti 2012 – Ramirez till Southampton trots allt?
Efter ett par dagars stiltje har såpoperan Ramirez-Southampton tagit ny fart och det verkar onekligen som att uruguayanens temperamentsfulla reaktion på den uteblivna flytten till den engelska kuststaden gjorde susen. Under måndagen rapporterade nämligen flera källor att Bologna och Southampton är mycket nära att slutföra en affär som, om allt går som det är tänkt, tar Ramirez till England samtidigt som Bologna kompenseras med 14 miljoner euro (med tanke på att den tidigare klubben Penarol samt diverse agenter också ska ha sitt så kan man tänka sig att den totala övergångssumman landar på drygt 20 miljoner euro).
 
Ersättarna då? Ja, det sägs att Sergio Floccari är på väg in, men då Bologna tidigare har haft stora problem med att genomföra affärer med Lazio (läs Lotito) ska man kanske ta uppgifterna med en nypa salt. I övrigt är det de gamla vanliga sydamerikanerna Elkeson och Gonzalo Bueno samt nyare namn i form av Andrea Lazzari, Giulio Migliaccio och Angelo Palombo som klubben uppges titta närmare på. Tiden är dock knapp och lyckas Roberto Zanzi göra någonting bra av det här så förtjänar han en stor eloge.

25 augusti 2012 – Gabbiadini äntligen på plats
Det tog sin lilla tid, men sedan ett par dagar tillbaka befinner sig Manolo Gabbiadini i Bologna och under gårdagen offentliggjordes till sist lånet som det har pratats om i nära nog två månader. Man kan säga vad man vill om affären i sig (ett säsongslångt utan någon som helst köpoption), men situationen är som den är och utan inkomstinbringande försäljningar (typ Ramirez) eller kapitaltillskott från ägarna så är det lika bra att räkna med en eller ett par sådana här affärer per transferfönster.
 
Den nyblivne landslagsmannen Gabbiadini är sedan ett par dagar tillbaka delägd mellan Atalanta och Juventus och i Bologna kliver han sannolikt in som nummer två i anfallshierarkin. 

22 augusti 2012 – Ingen Ramirez i Southampton och nytt kontrakt till Diamanti
Deadlinen för en försäljning av Gaston Ramirez har passerat och nu återstår det att se om klubben håller sitt löfte. Det är absolut ingenting som kan tas för givet, men klart är i alla fall att förhandlingarna med Southampton har brutit samman och just nu ser det inte ut som att de kommer att återupptas.
 
Storleken på den brittiska klubbens bud var det inget fel på (vare sig ur Ramirez eller Bolognas perspektiv), men problemet var istället att det saknades en ekonomisk institution som kunde garantera Southamptons avbetalningsplan. Därav sammanbrottet och för andra sommaren i följd stoppas nu en försäljning av Ramirez i sista stund (för ett år sedan var det Fiorentinaförsvararen Felipes vägran att flytta till Bologna som räddade uruguayanen kvar i klubben).
 
Det faktum att Ramirez ser ut att bli kvar i Bologna var dock inte dagens enda positiva nyhet. Klubben har nämligen kommit överens med Alessandro Diamanti om en kontraktsförlängning och det nya avtalet sträcker sig fram till sommaren 2017. Dessutom nåddes vi av beskedet att domarna i Calcioscommesse-härvan ligger fast och någon poängavdrag blir det därmed inte för Bologna.
 
Vidare kan vi rapportera att den serbiske talangen Uros Radakovic är spelklar efter att ha spenderat fjolårssäsongen på lån i Novi Sad samt att Gianluca Draghetti och Alvaro Armada Juan Cruz lånas ut till Giacomense respektive Carrarese.

9 augusti 2012 – Zanzi talar klarspråk
Efter ett par hektiska veckor har Bolognas mercato helt stannat av och i väntan på Manolo Gabbiadini (för han kommer väl?) händer inte mycket. Mannen som har det yttersta ansvaret för klubbens agerande på transfermarknaden, Robeto Zanzi, har dock uttalat sig om Gaston Ramirez vara eller inte vara:
 
”Vi börjar tröttna på att ständigt behöva upprepa samma sak. Ramirez kostar 20 miljoner euro att lösa och jag kan försäkra er om att han i händelse av lägre bud stannar i Bologna.”
 
Enligt samme Zanzi har intresserade klubbar (Inter, Liverpool, Tottenham med flera) fram till den 20 augusti på sig att lägga ett bud och det är reda pengar som gäller. Senare bud kommer att avvisas och delbetalningar i form av en eller flera spelare är inte aktuella.

26 juli 2012 – Natali och Guarente ansluter
Pusselbitarna faller så sakteliga på plats för Stefano Pioli och lagbygget börjar så smått att se komplett ut (fulländat vore kanske att ta i…). Under onsdagen gjorde klubben nämligen klart med Sevillas mittfältare Tiberio Guerente samt den klubblöse mittbacken Cesare Natali (senast i Fiorentina).
 
I fallet Guarente handlar det om ett lån med efterföljande köpoption (känns det igen?) och det får väl sägas vara klokt med tanke på att den 26-årige italienaren knappt har spelat en match sedan han hösten 2010 drabbades av en allvarlig knäskada. Men som vi tidigare nämnt, om knäet håller så är Guarente en alldeles förträfflig värvning.
 
För Natali rör det sig istället om en återkomst till Bologna. Den 33-årige försvararen representerade klubben säsongen 2003-2004, då under Carlo Mazzones ledning, och efter Atalanta, Udinese, Torino och Fiorentina är han nu tillbaka. Natali är kanske inte ett namn som väcker någon större entusiasm bland folk i allmänhet, men den obotlige optimisten hävdar givetvis att Natali är Simone Lorias naturlige ersättare och i sådana fall får man nog kalla det för en klar förstärkning. Särskilt då avstängningshotet fortfarande hänger över Daniele Portanova.
 
Det som nu återstår i mercatoväg är väl egentligen att hämta in en eller två anfallare (detta under förutsättning att klubben väljer att behålla Gaston Ramirez ytterligare en säsong) samt att hitta nya klubbar till de spelare som inte ingår i Piolis planer. Riccardo Pasi är exempelvis klar för en utlåning till Südtirol och vad gäller nya anfallare så ligger Manolo Gabbiadini samt eventuellt Davide Moscardelli närmast till hands.

21 juli 2012 - Försvaret kompletteras med Marco Motta och Mathias Abero
Mercaton snurrar vidare och under torsdagen samt fredagen offentliggjordes fyra spelaraffärer för Bolognas del. Om vi börjar med nyförvärven så har klubben gjort klart med de båda försvararna Marco Motta och Mathias Abero. Motta kommer på lån från Juventus (en delägarskapsoption ingår i affären) och den före detta landslagsmannen får förmodligen slåss med Gyorgy Garics om en plats i startelvan. Abero är däremot en Bolognaspelare till 100%. 22-åringen har skrivit på ett fyraårskontrakt och Bologna betalar omkring 730 000 euro för uruguayanens tjänster.   
 
Med dessa värvningar klara är försvarslinjen att betrakta som i det närmaste komplett. Möjligen kan en rutinerad mittback, typ Julien Escudé, komma att ansluta, men mer än så blir det sannolikt inte.   
 
Under fredagen blev även försäljningen av Gaby Mudingayi till Inter officiell. Någon regelrätt försäljning rör det sig dock inte om utan istället lånas belgaren ut under den kommande säsongen. Milanoklubben betalar 750 000 euro för lånet och kan nästa sommar utnyttja en utköpsklausul som också den ligger på 750 000 euro. Affären öppnar som tidigare nämnts upp för en värvning av Tiberio Guarente och även här kan vi räkna med att det blir ett lån med efterföljande köpoption. Enligt Corriere dello Sport-Stadio kan värvningen offentliggöras redan imorgon eller på måndag.  
 
Den sista affären rör primavera-lagets försvarare Matteo Boccacini som under det kommande året lånas ut till Alma Juventus Fano i Lega Pro Seconda Divisione.

18 juli 2012 – Curci och De Carvalho klara
Försäljningen av Jean-Francois Gillet tvingade ju som bekant ut Bologna på målvaktsjakt och tidigare idag presenterades Gianluca Curci som belgarens ersättare. Den före detta U21-landslagsmannen lånas in från Roma (köpoption ingår) och den 27-årige målvakten hoppas naturligtvis hitta tillbaka till den form han hade i Siena för ett par år sedan.     
 
I och med värvningen av Curci är målvaktsbesättningen att betrakta som komplett (notera även att tredje/fjärdemålvakten Filippo Lombardi har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt). Vem som blir Stefano Piolis förstaval mellan stolparna återstår dock att se.
 
Senare under tisdagskvällen offentliggjorde klubben värvningen av Roger De Carvalho och liksom i fallet Curci rör det sig även här om ett lån med efterföljande köpoption. De Carvalho får därmed en andra chans i Italien efter vårens lånesejour i Genoa, men till en början får han nog räkna med att vara fjärde- eller femtevalet i Piolis trebackslinje.
 
Näste man in blir förmodligen den 22-årige uruguayanske vänsterbacken Mathias Abero som i dagsläget tillhör Nacional. Försvararen är på väg till Bologna för att genomgå den obligatoriska läkarundersökningen och om allt går som det ska innebär Aberos ankomst att Bologna överger sina planer på att värva Chievos Bojan Jokic.
 
Till sist står det klart att Bolognas spanske anfallare Manuel Gavilan lånas ut på nytt, denna gång till det nyligen nedflyttade Nocerina.

13 juli 2012 – Crespo lånas ut till Verona
Under gårdagskvällen presenterades Bolognas högerback José Angel Crespo som Veronas senaste nyförvärv och den 25-årige spanjoren, som kanske aldrig riktigt fick chansen under fjolårssäsongen, lämnar därmed klubben efter bara en säsong (enligt de officiella hemsidorna handlar det om ett lån med option med delägarskap). I samma veva meddelade klubben att tre yngre förmågor lånas ut till klubbar i de lägre divisionerna och det rör sig om Angelo Gregorio (Pontedera), Giuseppe Nazzani (Giacomense) samt Andrea Ingegneri (Foligno).
 
Samtidigt uppges den brasilianske försvararen Roger De Carvalho närma sig en flytt till Bologna (lån med köpoption i sådana fall). 25-åringen var under våren utlånad till Genoa från sin brasilianska klubb Tombense, men flyttlasset kan nu alltså gå till Bologna istället. Andra mittbackar som finns på Roberto Zanzis radar är klubblöse Cesare Natali och Sevillas Julien Escudé.
 
Gabriel Heinze kan vi nog däremot avskriva vid det här laget. Bologna ska ha erbjudit argentinaren ett tvåårskontrakt värt drygt 600 000 euro per säsong, men Heinze har just nu fullt upp med att övertyga Romas nye tränare Zeman om sin storhet och kanske är en värvning av De Carvalho eller varför inte Natali mer sannolik just nu.                                                                                                       
Vidare befinner sig Gaby Mudingayi i stand-by i väntan på domarna från spelskandalen. Om den belgiske mittfältaren, precis som förväntat, inte straffas så blir det en tämligen omedelbar flytt till Milano och Inter och detta öppnar då i sin tur upp för en Bolognavärvning av Tiberio Guarente.
 
Från Turin kommer uppgifter som säger att antingen anländer både Marco Motta och Manolo Gabbiadini (på lån givetvis) eller så kommer ingen alls. Hårda bud kan tyckas, men med tanke på att Bologna just nu är tillbaka i någon slags budgetmercato så får man kanske acceptera en sådan affär.
 
Målvaktsjakten går vidare sådär på halvfart och det kommer inte som någon överraskning att Chievo är föga intresserat av att sälja Stefano Sorrentino till Bologna. Om ingenting oförutsett inträffar stannar Sorrentino i Verona och Bolognas budgetalternativ verkar i sådana fall vara Romas Gianluca Curci.
 
Spelare som Elkeson, Gonzalo Bueno och Marco Marchionni har det däremot varit tyst om den senaste veckan och konstigt vore väl annars med tanke på sommarens transferbudget knappt räckte till Acquafresca-, Taider- och Diamanti-affärerna (det finns de som påstår att försäljningen av Gillet var nödvändig för att klubben skulle kunna betala den summa som man var skyldig Brescia efter köpet av Diamanti).
 
Dessutom kan vi definitivt avskriva den paraguayanske anfallaren Pablo Zeballos sedan denne skrivit på för ryska Krylja Sovjetov samt Mario Santana som tar klivet från Napoli till Torino.

7 juli 2012 – Gillet till Torino och delägarskapsaffär med Parma klar
Han gör det inte lätt för sig den gode Guaraldi. Efter att tidigare ha sagt blankt nej till en försäljning av Jean-Francois Gillet (Guaraldi den 19 juni: ”Gillet är vår näste kapten”) gjorde Bolognapresidenten helt om och i torsdags var affären klar (Guaraldi den 6 juli: ”Gillets fyra första månader i klubben var en katastrof”). Den belgiske burväktaren flyttar till Torino i utbyte mot 1,8 miljoner euro och Bologna tvingas därför ge sig ut på målvaktsjakt. Chievos Stefano Sorrentino är just nu namnet på allas läppar, men personligen tror jag inte att Veronaklubben säljer till just Bologna.
 
Om det nu verkligen var Gillet själv som begärde en försäljning så blir affären något mer lättförståelig, men det finns de som tvivlar på att så var fallet. Kvalitetsmässigt går dock Gillet att ersätta och naturligtvis kan Federico Agliardi vara ett alternativ som förstemålvakt.
 
I övrigt kan vi rapportera om en delägarskapsaffär med Parma och i det här fallet rör det sig om de båda 20-åringarna Riccardo Casini (Bologna) och Francesco Finocchio (Parma) vars kontrakt klubbarna numera deläger. Vilken klubb respektive spelare representerar under den kommande säsongen återstår dock att se.

4 juli 2012 – Pasquato klar, Belfodil med flera lämnar
Transferfönstret har öppnat och med det följer en hel radda spelaraffärer att rapportera om. Vi inleder med Cristian Pasquato som Bologna lånar in från Udinese under den kommande säsongen. 22-åringen är sedan ett par dagar tillbaka delägd mellan Juventus och ovan nämnda Udinese och Bologna får således nöja sig med ett prestito secco. Affären väcker kanske ingen större entusiasm i den emilianska huvudstaden, men som tredje/fjärdealternativ i rollen som trequartista/seconda punta kan Pasquato säkert fylla en funktion.
 
Följetången Ishak Belfodil har även den fått sin upplösning och efter ett par dagars velande skrev den unge fransosen till slut på för Parma. Synd för Stefano Pioli som gärna ville behålla anfallaren, men med tanke på Belfodils löneanspråk (han får 500 000 euro per säsong i Parma, Bologna erbjöd 400 000) var det nog ändå en ganska bra lösning. Talangen finns förvisso där, men Bologna befinner sig inte i en situation där klubben kan kosta på sig att lägga en halv miljon euro per säsong på en spelare som under våren stod för två-tre lovande inhopp.
 
Vidare har ett par spelare återvänt till Bologna efter sina respektive utlåningar. Det gäller Federico Rodriguez (Piacenza), Manuel Gavilan (Piacenza), Riccardo Pasi (Chiasso), Andrea Pisanu (Prato) samt Massimo Coda (Siracusa) och ett par av dessa namn kommer säkert att finnas med den 16 juli då Bologna reser till Andalo för det första av två försäsongsläger.
 
Samtidigt har några spelare lämnat klubben och även här handlar det om avslutade låneaffärer (men även ett utgående och ett rivet kontrakt). Matteo Rubin (Torino), Panagiotis Kone (Brescia), Daniele Vantaggiato (Padova) och Luigi Vitale (Napoli) återvänder till sina respektive klubbar och i Simone Lorias fall rör det sig om ett utgående kontrakt. Det rivna kontraktet tillhörde däremot Marco Bernacci och i hans fall kan det bli aktuellt med en fortsättning i Livorno.
 
Vad som händer med Cesare Rickler återstår att se, men om ingenting ändras så har mittbacken en fyra år lång avstängning att se fram emot efter sin inblandning i spelskandalen. Försvararen står inte längre listad på Bolognas officiella hemsida och det mesta tyder nog ändå på att kontraktet kommer att brytas i förtid.
 
Vi avslutar idag med några punkter som klubbens president Albano Guaraldi tog upp under sin medverkan i måndagens avsnitt av tv-programmet ”Il Pallone nel 7":
 
- Bologna har kommit överens med Inter om en försäljning av Gaby Mudingayi. Pengar (1,5 miljoner euro?) och spelare till Bologna (försvararen Simone Benedetti och/eller Davide Faraoni?).
 
- Förhandlingar om Tiberio Guarente, Gabriel Heinze samt ett byte Giandomenico Mesto/José Angel Crespo pågår.
 
- Manolo Gabbiadini och Mario Santana är två spelare som intresserar klubben.

29 juni 2012 – Mudingayi blickar mot Milano, Guarente ersätter?
Gaby Mudingayi ser alltmer ut som en blivande Interspelare och Bologna har redan nu börjat leta efter potentiella ersättare. Redan nämnde Tiberio Guarente ligger just nu närmast till hands och i sådana fall kan vi räkna med att det rör sig om ett lån med efterföljande köpoption (3,5 miljoner euro är siffran det pratas om). Huruvida Guarente är rätt man att ersätta den under den gångna säsongen förträfflige Mudingayi återstår att se, men det är klart att en frisk Guarente är en mycket bra spelare. Om den saken råder inget tvivel.
 
Bland de potentiella nyförvärven hittar vi även Juventus Marco Motta (Inters Davide Faraoni är ett annat alternativ till högerkanten) och januariföljetången Gonzalo Bueno samt anfallaren Pablo Zeballos (Club Olimpia), Marco Marchionni (Fiorentina) och Mario Santana (Napoli).
 
I fallet Belfodil står saker och ting fortfarande och stampar och ett bud från Parma uppges ha tvingat både Lyon och Belfodil själv till en extra funderare. Frågan är hur långt Bolognas tålamod är?
 
Vi noterar även att Torino fortsätter att rycka i Jean-Francois Gillet, detta trots att målvakten inte är till salu och själv uppges vilja stanna i Bologna (läs mer här). 

26 juni 2012 – Belfodil, Pasquato och Guarente
Häromdagen meddelade president Albano Guaraldi att två nya mittbackar står högst upp på klubbens önskelista, men faktum är att de offensiva krafterna fortsätter att dominera på ryktessidan. Mest av allt pratas det om januarilånet från Lyon, den unge fransosen Ishak Belfodil som Stefano Pioli, nyss hemkommen från sin semester, gärna ser stanna i klubben.
 
Bolognatränaren fick ju som han ville i fallen Diamanti, Taider, Acquafresca och Sörensen och nu återstår det att se om Belfodil gör denna kvartett sällskap även i höst. För ett par veckor sedan såg det trögt ut, men de senaste uppgifterna säger att Bologna har nått en överenskommelse med den 20-årige anfallaren. Nu förefaller det dock vara Lyon som tvekar och kanske är det Parmas intresse för spelaren som har gett den franska klubben kalla fötter. Hur som helst, inom ett par dygn vet vi förmodligen hur den här historien slutar.
 
I övrigt verkar i princip allt vara klart för ett lån av Cristian Pasquato samtidigt som Roberto Zanzi sonderar terrängen i Spanien där klubben uppges titta närmare på Sevillas mittfältare Tiberio Guarente (duktig spelare med en icke-tillfredsställande skadehistorik).

23 juni 2012 – Diamanti helägd och Acquafresca delägd
Efter ett par intensiva dagar kan vi konstatera att Roberto Zanzis hektiska vecka till sist fick ett ganska gott slut. I tisdags kom nämligen Bologna och Genoa överens om ett delägarskap av Robert Acquafresca (2,5 miljoner euro till Genoa) och tidigare idag stod det klart att Alessandro Diamanti numera tillhör Bologna fullt ut, detta sedan klubben vunnit den blinda budgivningen mot Brescia. Bologna och Brescia lyckades alltså aldrig nå någon överenskommelse, därav den blinda budgivningen, och så här i efterhand får man nog tillstå att president Guaraldi gjorde en ganska bra affär. Brescias president Corioni ville först ha sju, sedan fem och till sist fyra miljoner euro för sin del av Diamantis kontrakt, men budgivningen slutade med att Bologna endast behöver betala 3,36 miljoner euro till Corionis klubb.
 
Guaraldi höll idag en presskonferens där han kommenterade de senaste dagarnas händelser på transfermarknaden. Diamanti-affären stod naturligtvis i centrum, men presidenten slog även fast att Jean-Francois Gillet stannar i Bologna samt att två nya mittbackar just nu står högst upp på klubbens prioriteringslista.
 
Samtliga delägarskapsaffärer under veckan:

Alessandro Diamanti – Numera helägd av Bologna
Saphir Taider – Numera helägd av Bologna
Alessandro Marchi – Numera helägd av Bologna
Daniele Paponi – Numera helägd av Bologna
Cesare Rickler – Numera helägd av Bologna
Gabriele Paonessa – Numera helägd av Parma
Alessando Bassoli – Numera helägd av Chievo
Jacopo Mantovani – Numera helägd av Renate
Rene Krhin – Förnyat delägarskap med Inter
Federico Rodriguez – Förnyat delägarskap med Genoa
Frederik Sörensen – Förnyat delägarskap med Juventus
Francesco Della Rocca – Förnyat delägarskap med Palermo
Kadir Caidi – Förnyat delägarskap med Cesena
Angelo Gregorio – Förnyat delägarskap med Cesena
Giacomo Bassoli – Förnyat delägarskap med Cesena
Jacopo Luppi – Förnyat delägarskap med Cesena

18 juni 2012 – Hektisk midsommarvecka
Mercaton har rullat igång på allvar och det är således bråda dagar för Bolognas mercatoansvarige Roberto Zanzi. I dagsläget förhandlar klubben om den brasilianske påläggskalven Elkeson (Botafogo har tackat nej till Bolognas fyramiljonersbud, men fortsättning lär följa), den Stefano Pioli-önskade Gelson Fernandes (konkurrens finns dock från portugisiska Sporting), Crotones trequartista Caetano Calil (17 mål på 38 matcher under den senaste säsongen) samt Chievos vänsterback Bojan Jokic (Verona-klubbens prislapp ligger på 1,5 miljoner euro). Övriga rykten inkluderar potentiella värvningar av argentinaren Denis Stracqualursi (senast på lån i Everton), vänsterbacken Carles Planas (Barcelona B) samt Juventus-ratade Marco Motta.
 
Därutöver måste Bologna och Genoa komma överens om Robert Acquafrescas framtid och Genoas president Preziosi hoppas nå en uppgörelse redan imorgon. På morgondagens agenda finns även ett möte mellan Guaraldi och Brescias president Corioni inplanerat och det är nog lite av sista chansen för Bolognapresidenten om han nu vill undvika den blinda budgivningen (fem miljoner euro är sannolikt taket för Guaraldi och det återstår att se om den summan räcker för att behålla Diamanti).
 
Samtidigt jagas Jean-Francois Gillet av Torino (ett par källor uppger att Bologna inte kommer att stå i vägen om budet är det rätta och målvakten själv vill flytta) och som vanligt omgärdas även Gaby Mudingayi av flyttrykten (Inter, Milan och Napoli uppges vara intresserade).

16 juni 2012 – Delägarskapen
En knapp vecka är nu vad som återstår innan delägarskapen ska vara lösta, i annat fall väntar blind budgivning. Bologna har ännu inte offentliggjort några affärer, men flera källor uppger att klubben har förlängt delägarskapen av Frederik Sörensen, Francesco Della Rocca och Rene Krhin samt köpt tillbaka Juventus del av Saphir Taiders kontrakt.
 
Gott så, men ryktenas man är dock givetvis Alessandro Diamanti. Den italienske landslagsmannen har vid flera tillfällen sagt sig vilja stanna i klubben, men Bologna har inte lyckats nå en överenskommelse med Brescia och alltmer tyder på att vi har en blind budgivning att se fram emot. Väl där får vi se vad Guaraldi har att sätta emot Bresicas president Corioni som förväntar sig en ekonomiskt mycket gynnsam vidareförsäljning i händelse av ett återköp. Klubbarna som just nu knackar allra mest intensivt på Corionis dörr är väl framförallt Udinese och de regerande ryska mästarna Zenit, men även Parma verkar gå i liknande tankar och nog känns det lite oroande att de potentiella Diamanti- och Ramirez-substituten Elkeson (22-årig offensiv mittfältare tillhörandes Botafogo) och Cristian Pasquato (Juventus) närmar sig en flytt till Bologna.

10 juni 2012 – Riverola presenterad
Efter veckans händelser lägger vi ägardiskussionerna bakom oss för den här gången och istället är det hög tid att rikta strålkastarljuset mot sommarens mercato. Med Guaraldi och övriga delägare kvar i förarsätet blir det återigen Roberto Zanzi som får leda styrkorna i den svårnavigerade transferdjungeln och det är ingen vidare lätt uppgift som Bolognas direttore generale har framför sig.
 
Det finns delägarskap som ska lösas (Diamanti, Paponi, Taider, Sörensen, Della Rocca och Krhin för att nämna några) och köpoptioner att ta ställning till (exempelvis för Kone, Rubin och Acquafresca), men räkna ändå med att Gaston Ramirez vara eller inte vara blir sommarens stora följetång.
 
I torsdags presenterades sommarens första nyförvärv, den 21-årige spanjoren Martí Riverola som skrev på ett fyraårskontrakt redan i januari. Övergången kostade klubben 450 000 euro (ett så kallat utbildningsbidrag) och förhoppningen är att den Barcelonafostrade mittfältaren så småningom ska kunna ge Bologna fler alternativ i speluppbyggnaden.  
 
Sedan tidigare står det klart att Marco Di Vaio och Andrea Raggi lämnar klubben. Marco Di Vaios avsked har redan avhandlats, men i Raggis fall kan vi konstatera att försvararen, vars kontrakt löper ut i det kommande månadsskiftet, inte kunde tacka nej till det generösa kontraktsförslaget från nysatsande Monaco.  
 
I övrigt är det rykten och idel rykten som gäller och vi lär få anledning att återkomma till flera av dem framöver.

Källor:
bolognafc.it
emanuelerighi.com
gazzetta.it
legaseriea.it
TuttoMercatoWeb
zerocinquantuno.com

Mikael Mansjö2012-09-05 23:25:00
Author

Fler artiklar om Bologna