Lagbanner
<i>Talang i fokus</i> : Michelangelo Albertazzi

Talang i fokus : Michelangelo Albertazzi

I en serie artiklar presenteras de främsta talangerna i Milans olika ungdomslag. Även ungdomsverksamheten i sin helhet kommer så småningom att presenteras. Backtalangen Albertazzi står på tur.

Undertecknad har inte sett spelarna i aktion, därför väljer jag att inte sätta något betyg eller någon annan form av bedömning enligt en skala. Istället presenteras spelarna och deras insatser under året. Uttalanden och intryck återges där så är möjligt och dessa kommer oftast från personer som sett spelaren i fråga eller någon officiell källa.

Tänk också på att jämförelser är oundvikliga men absolut inte definitiva. De säger mer om spelstil, spelsätt, position etc än något konkret om spelarens talang. Till exempel är det en självklarhet att man som en ung talangfull vänsterback i Milan jämförs med Maldini, eller rentav kallas ”den nye” Maldini. Allt sådant bör tas med en nypa salt.

Åldrarna i ungdomslagen sammanfattas nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativ: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning.

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder:

Primavera - U-20

Berretti - U-19

Allievi Nazionali - U-17

Allievi Regionali - U-16


Michelangelo Albertazzi (försvarare)
Primavera, född i Bologna 07/01/1991

Den ytterst lovande backen är uppflyttad från primaveralaget till A-truppen, han spås en lysande framtid och är uttagen i det italienska U-20-laget som ska spela VM i Egypten i höst. Tränaren för U-20 landslaget, Francesco Rocca, ser Michelangelo som en vital del i sitt lagbygge. Albertazzi är en vänsterback som även kan spela centralt, och enligt vissa är det just som mittback som hans kvalitéer bäst kommer fram.

Han var tidigare kapten för Italiens U-17 och har även meriter från U-19 landslaget, intresse för honom finns fortfarande från Arsenal och Man Utd. Ett gott tecken då deras scouter brukar finkamma kontinenterna efter talanger.

Han värvades från Bologna i januari 2008 och tog direkt en plats i primaveralagets startelva, han var då yngst i laget. Under denna säsong växlade han mellan spel i primavera och träning med A-truppen, han deltog även i ett par träningsmatcher. Nu tillhör han alltså på allvar Leonardos A-lagstrupp och han kommer att finnas med när truppen samlas på Milanello inför säsongen 09/10 den 6e juli.

Jämförelsen med Paolo Maldini är oundviklig och i vissa fall berättigad. De som sett honom spela i träningsmatcherna med A-laget imponerades särskilt av hans lugn och det faktum, att han till skillnad från Darmian, inte alls visade några tecken på nervositet. Även sett till spelet visade han större mognad och intelligens än Mattioni, Darmian och Pasini, som fick speltid under liknande förutsättningar. Dessutom sägs det att hans rörelsemönster påminner om en viss…ja, ni vet, Paolo Maldini.

Han kan beskrivas som en blandning av Maldini och Ambrosini. Energisk, brytningssäker, lugn, inte särskilt snabb, utmärkt i huvudspelet (han är redan 185 cm lång), följsam och med mycket grinta. Albertazzi har även provats i den defensiva mittfältsrollen, talangen finns uppenbarligen där och tydligen lever han hittills upp till förväntningarna. 

Ungdomstränarna talar väl om honom, något som klubbledningen har tagit till sig av då man nu visar ynglingen stort förtroende. Självaste direktör Ariedo Braida uttalade sig nyligen positivt om Albertazzi: ”Han är en man full av de kvalitéer som gör en klasspelare.”

Förutom talangen så besitter Albertazzi, enligt Braida, även en stor personlighet och den rätta inställnigen. Han är som sagt lugn och beslutsam och har upprepat visat sig vara ansvarsfull och motiverande – sanna ledaregenskaper med andra ord.

Nu är det upp till artonåringen själv att ta de chanser han får och visa att han kan leverera även på den högsta nivån. Pressen och förväntningarna är stora men hanterbara. Med lite tålamod, förtroende och rätt skolning kan Milan ha nåt stort på gång. Nesta, Ambrosini och Favalli har säkert en hel del tips och erfarenheter att dela med sig. 

Är det bara jag som tycker att han ska göra som Ronaldo mfl och spela med förnamnet på tröjan… !?

Nedan följer en kort intervju gjord av Tuttosport och publicerad på milannews.it igår (25 juni), den är fritt översatt av undertecknad med reservation för feltolkning.

Albertazzi, i Milan talar alla väl om dig. Du är aktuell i A-truppen, vad förväntar du dig från ditt nya äventyr i rödsvart? 
”Jag hoppas vara med på lägret i USA och att fortsätta göra bra ifrån mig och visa min kvalité i A-laget. Det skulle också kunna vara ett sätt att tacka klubben för möjligheten att komma till Milan och träna samt spela med ’de stora’. Man får lära sig en hel del av att träna med dessa mästare och detta är ytterligare en stimulans.”

Vem är din idol? 
"Det har alltid varit Paolo Maldini, även nu när han har slutat spela. Han är det för den rollen han hade på planen men även eftersom han är en stor person. Han gav mig många råd på träningarna. Han har skrivit en stor del av Milans och fotbollens historia. Maldini kommer alltid att vara närvarande, även om han inte spelar längre förblir han en referenspunkt.”

Vad tycker du om Thiago Silva? 
”Jag tycker att han är mycket bra, han har stor fysisk potential.”

Du jobbade även med Kaká, nu i Real Madrid. Vad kan du säga om honom?
"Jag pratade mycket med honom. Kaka är också en underbar person, alltid med ett leende. Pato är mycket stark och jag tror att han kommer att bli ännu starkare."

Presentera dig själv för fansen. Vilka är dina egenskaper/kvalitéer och dina brister?
"Jag måste utvecklas i allting eftersom vi alltid måste förbättra oss. Bland mina kvalitéer finns huvudspelet, markeringen och att jag är en beslutsam grabb.”

Nawras Naji2009-06-26 15:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa