Lagbanner
<i>Talang i fokus</i> : Alexander Merkel

Talang i fokus : Alexander Merkel

I en serie artiklar presenteras de främsta talangerna i Milans olika ungdomslag. Även ungdomsverksamheten i sin helhet kommer så småningom att presenteras. Milans tyska nr 10 står på tur.

Undertecknad har inte sett spelarna i aktion, därför väljer jag att inte sätta något betyg eller någon annan form av bedömning enligt en skala. Istället presenteras spelarna och deras insatser under året. Uttalanden och intryck återges där så är möjligt och dessa kommer oftast från personer som sett spelaren i fråga eller någon officiell källa.

Tänk också på att jämförelser är oundvikliga men absolut inte definitiva. De säger mer om spelstil, spelsätt, position etc än något konkret om spelarens talang. Till exempel är det en självklarhet att man som en ung talangfull vänsterback i Milan jämförs med Maldini, eller rentav kallas ”den nye” Maldini. Allt sådant bör tas med en nypa salt.

Åldrarna i ungdomslagen sammanfattas nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativ: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning.

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder:

Primavera - U-20

Berretti - U-19

Allievi Nazionali - U-17

Allievi Regionali - U-16 


Alexander Merkel (mittfältare)
Allievi Nazionali, född i Kazakstan 22/02/1992 

En av de mest talangfulla mittfältarna i Milans ungdomsled, Alexander Merkel, har Barcelonas Alexander Hleb som idol och förebild. Mittfältaren har rötterna i Ryssland och Kazakstan, vid 6 års ålder flyttade han till Tyskland. Han innehar dubbla pass, tyskt och ryskt, och var säsongen 08/09 den enda tysken tillhörande ett lag i serie A. Nu står han inför sitt genombrott.

Denna unga grabb har enligt de ungdomsansvariga i Milan en klart lysande framtid. Den offensiva mittfältaren hade inledningsvis svårt att anpassa sig till sitt nya land, mest på grund av språket, han behöll dock fokus och är nu nära ett professionellt kontrakt. Merkel, som är ännu en av de lovande 92:orna i Milan, har spelat för tyska U-15, U-16 och senast för U-17 landslaget.

De som sett honom spela för U-17 nämner hans styrka i luften, hans defensivt skickliga spel och hans starka fysik. Kanske beskrivs han bäst som en blandning av Chelseas Michael Ballack och Hleb.

Senast i år var han ryktenas man. Enligt ett rykte, som man nog inte ska ta alltför allvarligt då det kommer från engelsk press, ville Wenger ha Gourcuff, Palibrk och Merkel i utbyte mot Fabregas. Den lilla sanningen i det ryktet kan vara att Arsenal under säsongen faktiskt haft scouter som visat intresse för Merkel och Palibrk. Även Chelseas scouter verkar ha höga tankar om honom.

Merkel fick tidigt ögonen på sig. Det var under en landskamp för U-15 i april 2007 mellan Tyskland och Schweiz. Tyskarna vann 4-1 i Stuttgart och i alla de närvarande internationella scouternas anteckningsblock fanns ett namn nedtecknat – Alexander Merkel. Han imponerade stort på samtliga närvarande med sitt säkra och drivande mittfältsspel bakom anfallarna, då var han bara 15 år gammal.

Milan drog längsta strået och sommaren 2008 lyckades man få över honom till klubben och till Milano. Stuttgart hemlighöll övergången i ett tidigt skede, en standardprocedur man tillämpar för att skydda de unga spelarna från den överväldigande uppmärksamhet och hype som en sådan övergång tveklöst för med sig.

Han registrerades i Milans Allievi Nazionali (spelare födda 92-93) och gjorde åtta mål denna säsong. Tysken visade stor potential och tydliga tecken på utveckling, en knäskada hämmade dock honom under den senare delen av säsongen. Nu är han alltså nära ett proffskontrakt.

Högst sannolikt återfinns han i Primavera från och med denna sommar. Där lär han bli en viktig kugge i lagets ytterst potenta och talangfulla offensiv. Bland andra finner man troligen Beretta, Palibrk, Gaeta och kanske även Zigoni i startelvan.


Nedanstående text är baserad på en artikel i tyska Stuttgarter Zeitung publicerad 21 januari i år.

Merkel hade under sin tid i Stuttgart en idol: sin namne Hleb. Alexander Hleb spelade i Stuttgart åren 2000-2005. ”Han var en beundrare av honom” säger Uli Ferber, Hlebs agent och sedermera Merkels agent och rådgivare. Ferber arbetar tillsammans med Niki Shpilevski och Maurizio Gaudino som rådgivare åt bland andra Alexander Merkel (även Mario Gomes och nämnde Hleb ingår i deras ”stall”). Fd tyska landslagsmannen Gaudino spelade en nyckelroll i övergången till AC Milan. Mer om det senare.

Ferber upptäckte tidigt Merkels färdigheter och tog honom till Stuttgart, då var han bara 13 år gammal. Han utvecklades så snabbt att han snart blev en given del av de tyska ungdomslandslagen, alltid aktuell oavsett åldersgrupp. Och han fick alltid spela på den position där även Hleb har sina styrkor och färdigheter – den offensiva mittfältarens. Tysken med ryska rötter blev en jagad yngling och hamnade snart på andra bundesligaklubbars önskelistor, i främsta ledet stod Bayern Munchen, Hamburg och Hoffenheim. Men VfB Stuttgart höll emot och lyckades behålla sin juvel – tills AC Milan plötsligt dök upp.

Efter de första signalerna från Italien sköttes resten av Gaudino. Där hade han goda kontakter från sin aktiva tid och han lyckades arrangera en provträning för Merkel. Gaudino följde även med Merkel till Milano. Redan den andra dagen hade representanterna från Milan sett nog och man visade klart och tydligt att man ville värva mittfältaren. ”Sedan dess har Merkel alltid spelat och besegrat allt”, säger Gaudino. Som belöning tilldelades han officiellt, av tränaren, tröja nummer tio, den i Italien så viktiga regissörens tröja.

Merkel var föregående säsong den enda tysken i serie A – i samma toppklubb som Bierhoff en gång i tiden jagat sina mål. Förutom den nickstarka anfallaren finns det fler berömda föregångare som lirat i Italien: Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus och Rudi Völler. ”Det är ännu ovisst om Merkel kan följa i dessa stjärnors fotspår. Men han är på god väg, en strålande väg”, förklarar Maurizio Gaudino. Därför väntar nu honom ett proffskontrakt. Samtidigt har han kommit så långt att han redan tränat med de riktiga proffsen. Med Kaká, Ronaldinho, Beckham, Gattuso och Maldini. ”Han fick dörren öppnad och tog chansen, nu måste han fortsätta köra på,” berättar Gaudino.

Det var inte lätt i början, kommunikationsproblemen var stora eftersom Merkel inte kunde ett ord italienska. Milan hjälpte honom genom internatskolan i anslutning till träningsanläggningen. Där vistas han i princip dygnet runt tillsammans med 15 andra ungdomar, av vilka majoriteten också är utlänningar. Klubben tar där hand om precis allt som ynglingarna kan tänkas behöva, ”han är fortfarande lika slagen av häpnad” förklarar Gaudino om Merkel.

Stuttgart kan trösta sig med det faktum att man än en gång lyckats få fram en stor talang med lysande utsikter att lyckas. Klubben gjorde allt för att hålla kvar Merkel men enligt Ferber visste man att det var lönlöst ”för honom var flytten till Milan en dröm som gick i uppfyllelse”. 


I en intervju för den tyska sportsajten www.spox.com i mars i år, med rubriken „Milans tyska nummer 10“, berättar Merkel om sin dröm, sitt liv i Milano och biljardmacther med Alexandre Pato.

SPOX: Alex, har DFBs tekniske direktör Matthias Sammer ringt dig? [Förre guldbollenvinnaren Sammer arbetar för tyska fotbollsförbundet, DFB, och ansvarar sedan 2006 för ungdomslandslagens utveckling och taktik. red. anm.].

Alexander Merkel: Nej, varför?

SPOX: Eftersom du är en av Tysklands största begåvningar. Du spelar trots allt i Milan.

Merkel: Ja, men jag befinner mig fortfarande i början av min karriär. Jag har fortfarande mycket att lära.

SPOX: Med så mycket att lära, då är Milan inte den sämsta platsen, eller hur.

Merkel: Oh ja, det stämmer. Jag har redan fått träna med proffsen ett par gånger. Det var naturligtvis mycket märkligt för mig att sparka boll med Beckham, Kaká och Ronaldinho. Jag kände till dessa spelare enbart genom TV:n. Det var en fantastisk känsla.

SPOX: Hur blir du behandlad av dessa stora stjärnor?

Merkel: Super. De var alla mycket trevliga och vänliga mot mig och verkligen inte arroganta eller nedlåtande. Jag hade även kontakt med [f.d.] tränare Carlo Ancelotti, men bara när jag tränade med förstalaget. Det är dock helt normalt.

SPOX: Pato är redan en superstjärna, han är bara 19 år gammal, du är 17. Hittar ni på saker gemensamt?

Merkel: Vänskap är kanske ett för starkt ord, men jag kommer alldeles utmärkt överens med Pato. Ibland kan vi spela biljard tillsammans.

SPOX: Spela biljard med Pato, det där låter bra. Du verkar leva en dröm.

Merkel: Det kan man säga. Det är inte varje dag man får chansen att spela för en sådan toppklubb. Detta är faktiskt en dröm som går i uppfyllelse. Det är därför som jag i somras [2008] beslutade att lämna VfB Stuttgart, trots att VfB också är en bra klubb.

SPOX: Det fanns också några andra klubbar som var intresserade av dig. Det talades om Bayern och Hoffenheim, stämmer det?

Merkel: Jag hade en del erbjudanden, men nu är det knappast meningsfullt att tala om det, eftersom jag har mitt livs chans att visa mitt värde i en av de största klubbarna i världen och därmed kunna få ett professionellt kontrakt.

SPOX: När skriver du på ett professionellt kontrakt?

Merkel: Det är för tidigt att diskutera en sådan sak. Först och främst är mitt motto "visa resultat" - det andra kommer av sig självt. Men jag vet att jag fortfarande utvecklas. Jag försöker förbättra mig varje dag. Min ambition är enorm.

SPOX: Hur gick övergången till Milan till?

Merkel: Min rådgivare Niki Shpilevski och hans team ordnade en provträning. Det var förra året på sommaren. Där fick jag delta i de olika träningsmomenten och sedan gick det ganska snabbt.

SPOX: Ett sådant erbjudande är verkligen en dröm, men i en sådan ung ålder är det inte lätt. Var du inte nervös?

Merkel: Visst har jag då och då funderat på om det kanske skulle ha varit lättare för mig att ta mig till toppen i VfB. Men jag ville gå denna väg och det är därför jag lämnade Stuttgart. I slutändan är det inom fotbollen bara resultaten som räknas och dessa vill jag prestera i Milan och därmed skapa mig en väg till toppen.

SPOX: En som nått den absoluta toppen är Alex Hleb.

Merkel: Alex är fortfarande min absoluta förebild. Hans sätt att spela tycker jag mycket om. Och han spelar i Barcelona i en av de bästa klubbarna i världen. [Hleb fick sitt stora genombrott i Stuttgart när Merkel fanns i klubbens ungdomslag]

SPOX: Hur ska man föreställa sig ditt liv i Milano?

Merkel: Jag bor på Milans internatskola med andra ungdomar från alla möjliga länder. Killarna är mycket snälla mot mig, jag kommer mycket väl överens med dem och klubben tar mycket väl hand om mig. Det finns många människor som bara ser efter oss unga spelare. I övrigt skiljer sig inte livet åt så mycket jämfört med i Stuttgart, det nya är att det är ett annat land, en annan kultur och ett annat språk. Och att jag är mer ensam, eftersom familjen inte är i närheten. 

SPOX: Långt borta från sin familj som sjuttonåring, är inte det svårt? 

Merkel: Visst, i början var det mycket ovant för mig att vara så långt bort från familjen. Man kände sig helt enkelt inte hemma, men detta har nu ändrats. Språket var i början också ett problem, men jag gör stora framsteg. Varje dag går jag på en språkkurs i italienska. Jag vet vad jag måste göra, jag har ett detaljerat veckoprogram.

SPOX: Det låter inte som att du har mycket ledig tid, eller hur?

Merkel: Nej, särkilt mycket fritid har jag väl inte, faktiskt bara en dag i veckan. Då går jag med mina lagkamrater på bio eller i staden. Ibland vilar jag, helt enkelt.

SPOX: Hur nöjd är du med din utveckling hittills i Milan?

Merkel: Det kan alltid bli bättre, men hittills ser det mycket positivt ut för mig. Nivån på ungdomarna i Italien är mycket hög. Framförallt är spelarna tekniskt starka, precis det gillar jag och det passar mig utmärkt.

SPOX: Att säga att det ser positivt ut vore en underdrift. Det går verkligen bra för dig. Du har inte fått nummer 10 för ingenting. I Italien har den en viktigare roll än i Tyskland.

Merkel: Jag vet. Jag bär 10an i nuläget, men uppriktigt talat så tror jag att numret inte har någon stor betydelse. Prestationen måste stämma, inte numret.

SPOX: Återigen har du rätt. Om prestationen de kommande fem åren är den rätta, då blir det aktuellt med det tyska landslaget. Har du lekt med tanken på att spela för Ryssland?

Merkel: Eftersom jag ursprungligen kommer från Ryssland, så fanns denna idé redan. Men nu spelar jag för DFB [Deutscher Fussball-Bund,]. Det är faktum. 

Nawras Naji2009-07-06 16:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa