Lagbanner
<i>Talang i fokus</i> : Marco Gaeta

Talang i fokus : Marco Gaeta

I en serie artiklar presenteras de främsta talangerna i Milans olika ungdomslag. Även ungdomsverksamheten i sin helhet kommer så småningom att presenteras. Den målglade mittfältaren/forwarden Marco Gaeta introduceras denna gång.

Undertecknad har inte sett spelarna i aktion, därför väljer jag att inte sätta något betyg eller någon annan form av bedömning enligt en skala. Istället presenteras spelarna och deras insatser under året. Uttalanden och intryck återges där så är möjligt och dessa kommer oftast från personer som sett spelaren i fråga eller från någon officiell källa.

Tänk också på att jämförelser är oundvikliga men absolut inte definitiva. De säger mer om spelstil, spelsätt, position etc än något konkret om spelarens talang. Till exempel är det en självklarhet att man som en ung talangfull vänsterback i Milan jämförs med Maldini, eller rentav kallas ”den nye” Maldini. Allt sådant bör tas med en nypa salt.

Åldrarna i ungdomslagen sammanfattas nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativ: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning.

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder:

Primavera - U-20

Berretti - U-19

Allievi Nazionali - U-17

Allievi Regionali - U-16 


Marco Gaeta (mittfältare/forward)
Allievi Nazionali, född i Milano 10/02/1992

Offensive mittfältaren Gaeta utgjorde en väsentlig del av stommen i det talangfulla Allievi Nazionali föregående säsong (08/09). Marco är en sann son av Milano och en produkt av klubben. Hans position som offensiv mittfältare och rollen på planen har fått många av dem som sett honom spela att dra paralleller till Kakás roll och position i Milans förstalag, bland annat gör han många mål från sin utgångsposition som mittfältare och han är dessutom en skicklig passningsspelare. Observera alltså att jämförelsen handlar om position och roll och inte karakteristik/egenskaper!

Och inte nog med det, jämförelsen med Ricky Kaká slutar nämligen inte där. Från sin position som offensiv mittfältare vann Marco Gaeta den interna skytteligan i Milans Allievi Nazionali med 22 gjorda mål, lika många som Inters omtalade och hypade superanfallare Simone Dell'Agnello, också han 92:a spelandes för Allievi Nazionali. Milananfallarna Verdi och Palibrk gjorde ”bara” 14 respektive 12 mål. Man gör inte över 20 mål och är så överlägsen sina anfallare om man inte besitter en viss talang. Och det är inga dåliga anfallare vi talar om i det här fallet.

Gaeta flyttades upp till Primavera direkt efter seriespelets slut i början av juni i år. Ett något omstrukturerat primaveralag deltog sedan, tillsammans med sju andra, i den internationella U-21-turneringen Trofeo ”Angelo Dossena”. Med i truppen fanns Gaeta och Merkel. Gaeta gjorde dessutom ett mål när laget tog sig till semifinal där man förlorade med 0-1.

Högst troligt blir flytten upp till Primavera permanent (iaf säsongen 09/10). Där bildar han en del i en mycket vass offensiv med tidigare nämnda Merkel, Palibrk, Zigoni/Beretta, Barbini med flera.

Marco Gaeta har representerat Italien från den yngsta officiella nivån U-16 och uppåt. Han blev så när uttagen till U-17 truppen som gick till semifinal i EM i maj. Konkurrensen i form av Stephan El Shaarawi (offensiv mittfältare/forward Genoa), Giacomo Beretta (nu i Milan) och Alberto Libertazzi (Juventus) blev för mycket. Han kom med i den preliminära 22-mannatruppen som sedan reducerades till slutliga 18 man. Det är inte helt osannolikt att man får se honom i U-17 VM i oktober/november - Alexander Merkel lär delta även han.

Gaeta är i grunden en mittfältare men då hans målsnitt är ypperligt får han (likt Kaká) ofta spela som secunda punta, understödjande forward. Detta gäller speciellt i det Italienska U-17 där supertalangen och 10:an El Shaarawi i det närmaste har monopol på rollen som trequartista.

Den tidigare coachen för U-17, Antonio Rocca, arbetar numera som assisterande tränare bredvid Casiraghi i U-21. Rocca har sedan nittiotalet arbetat ingående med de flesta italienska landslagen och är i dagsläget huvudansvarig samordnare för ungdomslandslagen. I en artikel i Gazzetta dello Sport (länk här) ger Antonio Rocca sin syn på Gaeta, som han för övrigt ser som utpräglad anfallare.

”Gaeta är en fantastisk anfallare, bland de bästa 92:orna, förmodligen den bästa årgången de senaste tio åren. Inte sedan 1982, årgången med Cassano och Gilardino har vi sett sådan talang.” 

Rocca ser dock inte Gaeta som ensam räddare av Milans eftersatta och underpresterande ungdomssektion: ”Jag tror att de rödsvarta redan tagit stegen för att försöka förändra läget. Framväxten av en talang är beroende av förmågan till lärande och utveckling. AC Milan har strukturen till att ta fram och utveckla ungdomar och har insett att man måste investera i kvalitet." 

Och om receptet för framgång på individuell nivå? ”Framförallt måste grabben ha en övertygelse om att kunna nå A-laget.”

Mittfältare eller anfallare spelar ingen roll, kan han fortsätta utvecklas och sätta sin prägel på spelet så är chansen stor att hans namn sprids även utanför de rödsvartas krets. 

Nawras Naji2009-07-16 01:10:00
Author

Fler artiklar om Genoa